Welkom op de Dag van Apache!

Redactie Apache

We willen je inspireren en met jou van gedachten wisselen op de Dag van Apache. Samen met de Vrienden van Apache nodigen we je dan ook heel graag uit op zaterdag 4 juni in Kunstencentrum VIERNULVIER in Gent. Met diepgaande debatten, een filmvoorstelling en nog veel meer stof tot nadenken en debatteren.

    Koop meteen jouw ticket (€ 15,00)  

  Op het programma

  Balzaal

  Met je ticket krijg je toegang tot het programma in de Balzaal, je kiest zelf welke onderdelen je meepikt. Meer uitgebreide info over wat je mag verwachten, vind je onderaan deze pagina.

  15u00

  Filmvertoning Flee (↓)

  17u30

  Debat over desinformatie (↓) met Hind Fraihi, Christophe Busch en Brecht Castel

  20u00

  Gesprek over klimaatrechtvaardigheid (↓) met Rebekka de Wit en Chihiro Geuzebroek

  21u00

  Slam poetry (↓) door Seckou Ouologuem

  Café

  In het café van kunstencentrum VIERNULVIER is iedereen welkom voor een boekenmarkt van Limerick, een fototentoonstelling van Brecht De Vleeschauwer en om cartoonist Kim Duchateau live aan het werk te zien. We zorgen er dus voor dat je je niet zal vervelen!

  Reserveer nu jouw tickets!

  Zaterdag 4 juni verwelkomen we je vanaf 14u30 in Kunstencentrum VIERNULVIER (Gent). Koop nu je ticket(s) (€ 15,00) op de website van VIERNULVIER.

  Met je ticket krijg je de hele dag toegang tot het programma in de Balzaal, zo kies je zelf welke onderdelen je meepikt. Het café van VIERNULVIER is vrij toegankelijk.

  Meer informatie

  dag van apache - flee

  Flee (15u)

  Niemand kent zijn exacte vluchtverhaal, zelfs zijn partner niet. Met de belofte dat hij volledig anoniem kan blijven, krijgt regisseur Jonas Poher Rasmussen zijn schoolvriend Amin aan het praten over de weg die hij aflegde van het Afghanistan uit de jaren tachtig naar het Denemarken van nu.

  Flee toont hoe een mens geestelijk gevormd wordt onder deze omstandigheden: jezelf verstoppen houdt niet op zodra je de juiste papieren hebt. Amin, zakenman en homoseksueel, heeft noodgedwongen een valse identiteit moeten construeren, die hij hier veilig verscholen achter animaties eindelijk, langzaam maar zeker, durft af te leggen.

  Flee werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Animatiefilm, Beste Documentaire en Beste Internationale film. Je bekijkt hieronder alvast de trailer.

  dag van apache - desinfo

  Zin van onzin scheiden (17u30)

  Fake news floreert online. Wie zit achter deze desinformatie? Welke strategieën, tactieken en technieken hanteren ze? Welke maatschappelijke gevolgen heeft deze constante stroom aan misleidende of valse informatie? Wat is de rol van de journalistiek in de strijd hiertegen?

  Onderzoeksjournalist Steven Vanden Bussche gaat in gesprek met journalisten Hind Fraihi (Apache) en Brecht Castel (Knack), en met Christophe Busch (Hannah Arendt Instituut).

  Hind Fraihi coördineert bij Apache het Europese project CrossOver, waarbinnen algoritmes van sociale media geanalyseerd worden op zoek naar desinformatie. Brecht Castel onderscheidt als factchecker voor Knack dagelijks zin van onzin. Christophe Busch is directeur van het Hannah Arendt Instituut, dat een brug vormt tussen wetenschap en praktijk.

  dag van apache - klimaat

  Climate justice, when? (20u)

  Climate justice now! Deze slogan weerklinkt steeds vaker en luider op klimaatprotesten. Maar wat betekent klimaatrechtvaardigheid? Wat is nodig voor een klimaatrechtvaardige toekomst? Wiens stem wordt niet gehoord? Welke plek moet/kan de mensheid innemen: in, naast of boven de natuur en ander leven? Welke nieuwe of onbekende verhalen moeten we over deze crisissen vertellen?

  Hoofdredacteur Karl van den Broeck gaat in gesprek met schrijver en theatermaker Rebekka de Wit, die hoge ogen gooide met de voorstelling De Zaak Shell, en schrijver, artiest en spreker Chihiro Geuzebroek, die werkt rond klimaatrechtvaardigheid, ecocide en dekolonisatie.

  dag van apache - slam poetry

  Slam poetry (21u)

  Slam poet Seckou Ouologuem was de tiende stadsdichter van Antwerpen. Behalve dichter is hij ook rapper en theatermaker. Seckou is een van de grondleggers van de slamscene in Vlaanderen. Bereid je voor om ritmisch wakker geschud te worden!

  Kunstencentrum VIERNULVIER

  De Dag van Apache vindt plaats in Kunstencentrum VIERNULVIER, bekijk de bereikbaarheid op hun website.

  Adres: Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

  LEES OOK
  Redactie Apache / 03-05-2018

  Herbekijk: Joris Luyendijk in gesprek met Karl van den Broeck

  Herbekijk een gesprek tussen de Nederlandse journalist en antropoloog Joris Luyendijk en Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck over de toekomst van de media.
  Joris Luyendijk (Foto (c) Maarten De Bouw / ID Photo Agency)