DOSSIER - 20 ARTIKELS

Afkoopwet

POLITICS CHAMBER PARLIAMENTARY INQUIRY COMMISSION PLEA AGREEMENT
Voormalig procureur-generaal Yves Liegeois in de parlementaire onderzoekscommissie over Kazachgate (Foto: Belga © Benoit Doppagne)

Het resultaat van de parlementaire onderzoekscommissie is ontluisterend. De conclusies in het rapport staan immers op vele fronten haaks op de informatie die naar boven kwam.

De 'officiële waarheid' blijkt een politieke constructie, gestemd meerderheid tegen oppositie. Zaken die de meerderheidspartijen niet welgevallig zijn, worden verbloemd of gewoon weggelaten.

Apache schrijft al langer over de talrijke machinaties achter de schermen. Het verhaal lijkt in twee delen uit elkaar te vallen: aan de ene kant is er de constructie van wat officieel de wet op de verruimde minnelijke schikking heet. De conclusie daar is verregaand en ontwrichtend voor ons democratisch bestel: de diamantlobby hield letterlijk de pen vast van de afkoopwet.

Daarnaast is er de vraag welke krachten er voor hebben gezorgd dat de wet uiteindelijk versneld door het parlement werd gejaagd. Daarbij komen twee dossiers in beeld waarbij in sneltreinvaart gebruik werd gemaakt van de afkoopwet: fraude met kasgeldvennootschappen in de schoot van de Franse bak Société Générale, maar vooral het dossier van de Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev.

In onderstaand dossier bundelen we alle artikelen die we daarover hebben gebracht. Het artikel 'Belgische rechtsstaat te koop' kan gelden als een soort algemene inleiding tot een van de meest onverkwikkelijke dossiers uit de recente Belgische geschiedenis.

Over de oorlog die in het Antwerps justitiepaleis losbarstte naar aanleiding van een onenigheid over het gebruik van de afkoopwet bracht Apache eerder al een afzonderlijk dossier: Diamantgate.

In deze video vertellen we je alles wat je moet weten over de afkoopwet.

info
panorama_fish_eye

Oktober 2019

Tom Cochez / 09-10-2019

Kazachgate: klokkenluider levert info aan Frans parket over Reynders

Klokkenluider en voormalig inspecteur bij de Staatsveiligheid Nicolas Ullens kaart de ontmoeting aan tussen Didier Reynders (MR) en een Franse advocate die in opdracht van de…
POLITICS CHAMBER PARLIAMENTARY INQUIRY COMMISSION PLEA AGREEMENT
panorama_fish_eye

Juli 2017

Tom Cochez / 05-07-2017

Filmpje Apache zorgt voor hommeles in Commissie Kazachgate

Voormalig procureur-generaal Yves Liégeois vroeg commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) een retweet van Apache te verwijderen. Gevolg: een onderzoek.
FEDERAL COMMISSION EXTERNAL RELATIONS
panorama_fish_eye

Juni 2017

Tom Cochez / 15-06-2017

Commissie Kazachgate zet Antwerps parket in zijn blootje

Commissie Kazachgate brengt Antwerps parket en parket-generaal in de problemen, na onthullingen over schikking met Franse grootbank Société Générale.
POLITICS CHAMBER PARLIAMENTARY INQUIRY COMMISSION PLEA AGREEMENT
panorama_fish_eye

Mei 2017

Tom Cochez, Eric Walravens / 04-05-2017

Fake news vergiftigt publieke opinie rond Kazachgate

Via 'black pr'-campagnes en nepjournalistiek van Open Source Investigations over de afkoopwet, wordt de beeldvorming over Patokh Chodiev gemanipuleerd
Patokh Chodiev (Foto: Novosti © Valeriy Levitin)
panorama_fish_eye

Maart 2017

Tom Cochez / 23-03-2017

Betrokkenheid diamant bij afkoopwet onmiskenbaar

Fraudejager Peter Van Calster legt in commissie Kazachgate nieuwe bewijzen op tafel over betrokkenheid diamantlobby bij afkoopwet.
Peter Van Calster (Belga Photo: Jonas Roosens)
Tom Cochez / 15-03-2017

Afkoopwet geschreven door diamantlobby

'U verdedigt het onverdedigbare'. Voormalig Antwerps procureur-generaal Liégeois pal in de wind in commissie Kazachgate
POLITICS CHAMBER PARLIAMENTARY INQUIRY COMMISSION PLEA AGREEMENT
Tom Cochez / 15-03-2017

Schaduwpolitiek en dubbele petten: lessen uit de afkoopwet

Kazachgate biedt volksvertegenwoordigers de kans om opnieuw het volk te vertegenwoordigen in plaats van de grote belangen.
Schermafbeelding 2017-01-19 om 12.12.24
panorama_fish_eye

Januari 2017

Walter De Smedt / 19-01-2017

De cruciale vragen voor onderzoekscommissie Kazachgate

In België worden wetten geschreven op maat van wie veel geld heeft, en toegepast nog voor ze zijn gestemd. Walter De Smedt over waar commissie Kazachgate echt om draait.
Schermafbeelding 2017-01-19 om 12.12.24
panorama_fish_eye

December 2016

Tom Cochez / 05-12-2016

Franse grootbank kon nog vóór Chodiev fraudeproces afkopen

Apache kon het dossier inkijken van het eerste afgekochte fraudeproces in het kader van de afkoopwet en reconstrueert de bizarre timing en inhoud van de schikking.
Kantoor Société Générale in Parijs (Foto: Mohamed Yahya)
panorama_fish_eye

November 2016

Tom Cochez / 29-11-2016

Afkoopwet: Antwerps parket schakelde diamantlobby in om politici te bewerken

Aan Apache gelekte documenten schetsen hallucinant beeld van hoe het Antwerps parket-generaal de afkoopwet schreef op vraag van frauderende diamantairs en vervolgens lobbyde bij…
Naamloos
Tom Cochez / 23-11-2016

Dossier afkoopwet: Belgische rechtstaat te koop

Diamantairs en miljardairs lieten een wet op maat schrijven om veroordelingen af te kopen. Het hallucinante, volledige verhaal achter de afkoopwet.
EPSYLON, psychiatric care network in Brussels inaugurated the Maisin of Teen AREA +, care clinic exclusively for teenagers, in the presence of Bernadette Chirac, Didier Reynders, Armand De Decker, Didier Gosuin, by Hervé Jamar and Professor Marcel Rufo .
Tom Cochez / 15-11-2016

De scheve architecten van de afkoopwet

Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen over 'verruimde minnelijke schikking': "Dit dossier stinkt. Het wordt tijd dat het parlement zich hiermee gaat bezighouden."
EPSYLON, psychiatric care network in Brussels inaugurated the Maisin of Teen AREA +, care clinic exclusively for teenagers, in the presence of Bernadette Chirac, Didier Reynders, Armand De Decker, Didier Gosuin, by Hervé Jamar and Professor Marcel Rufo .
Walter De Smedt / 08-11-2016

Kazakhgate en de rechtstaat volgens ex-justitieminister De Clerck

Wat Mediapart en Le Soir bovenspitten over Armand De Decker en Stefaan De Clerck zou extreem zorgwekkend moeten zijn voor elke zichzelf respecterende rechtstaat.
Naamloos
panorama_fish_eye

Oktober 2016

Walter De Smedt / 14-10-2016

Het kapitaal achter de schorsing van een fraudejager

De schorsing van fraudejager Peter Van Calster etaleert de echte problematiek van justitie. Walter De Smet over hoe ons rechtssysteem steeds nadrukkelijker het belang van kapitaal…
Open oorlog in het Antwerps justitiepaleis
panorama_fish_eye

Juni 2016

Tom Cochez, Georges Timmerman / 20-06-2016

'BBI-directeur en substituut doelwit van illegale telefoontap'

Fraudejager Peter Van Calster wordt drie maanden geschorst. Apache bracht eerder uit hoe in mailverkeer tussen Van Calster en Karel Anthonissen gesproken wordt over de…
Naamloos
Walter De Smedt / 06-06-2016

De stille architecten van de afkoopwet

Als België een schurkenstaat is, wie zijn dan de schurken die het zover hebben laten komen? Walter De Smedt geeft een ontluisterend antwoord.
Koen Geens (Foto: Reporters (c) Michel Gouverneur)
panorama_fish_eye

Maart 2015

Marcel Sel / 05-03-2015

Afkoopwet te koop (2): sneller dan snel, witter dan wit

Misbruikte voormalig voorzitter van de Senaat, Armand De Decker (MR) zijn politieke voorkennis en directe relatie met Didier Reynders om de afkoopwet er versneld door te duwen in…
(Beeld: Images Money)
Marcel Sel / 04-03-2015

Afkoopwet te koop (1): Kubla, De Decker en Chodiev

Wat hebben Armand De Decker en Serge Kubla, behalve hun prominent lidmaatschap van MR en het feit dat ze de voorbije week opdoken in schimmige affaires gemeen? Allebei hebben ze…
De Decker en Kubla
panorama_fish_eye

December 2013

Tom Cochez / 03-12-2013

De afkoopwet is het monster van Frankenstein

Het Grondwettelijk Hof verklaarde dat de afkoopwet, waarbij fraudeurs hun proces ontlopen, illegaal is. Apache schreef in het verleden hoe de fameuze wet tot stand kwam.
(Foto: Abode of Chaos)
panorama_fish_eye

Juni 2013

Georges Timmerman / 20-06-2013

Hervé Falciani: kwelduivel van fraudeurs in heel Europa

Met een lijst geheime Zwitserse rekeningen jaagt de Franse klokkenluider Hervé Falciani belastingontduikers overal ter wereld schrik aan. Binnenkort zou Falciani naar ons land…
Hervé Falciani, begeleid door een vertaalster, spreekt de speciale rechtbank 'Audiencia Nacional' in Spanje toe (Screenshot getuigenis YouTube)