Afkoopwet

Het resultaat van de parlementaire onderzoekscommissie is ontluisterend. De conclusies in het rapport staan immers op vele fronten haaks op de informatie die naar boven kwam.
De 'officiële waarheid' blijkt een politieke constructie, gestemd meerderheid tegen oppositie. Zaken die de meerderheidspartijen niet welgevallig zijn, worden verbloemd of gewoon weggelaten.
Apache schrijft al langer over de talrijke machinaties achter de schermen. Het verhaal lijkt in twee delen uit elkaar te vallen: aan de ene kant is er de constructie van wat officieel de wet op de verruimde minnelijke schikking heet. De conclusie daar is verregaand en ontwrichtend voor ons democratisch bestel: de diamantlobby hield letterlijk de pen vast van de afkoopwet.
Daarnaast is er de vraag welke krachten er voor hebben gezorgd dat de wet uiteindelijk versneld door het parlement werd gejaagd. Daarbij komen twee dossiers in beeld waarbij in sneltreinvaart gebruik werd gemaakt van de afkoopwet: fraude met kasgeldvennootschappen in de schoot van de Franse bak Société Générale, maar vooral het dossier van de Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev.
In onderstaand dossier bundelen we alle artikelen die we daarover hebben gebracht. Het artikel 'Belgische rechtsstaat te koop' kan gelden als een soort algemene inleiding tot een van de meest onverkwikkelijke dossiers uit de recente Belgische geschiedenis.
Over de oorlog die in het Antwerps justitiepaleis losbarstte naar aanleiding van een onenigheid over het gebruik van de afkoopwet bracht Apache eerder al een afzonderlijk dossier: Diamantgate.
In deze video vertellen we je alles wat je moet weten over de afkoopwet.