Antwerpse Handelsbeurs

Een beetje verstopt maar toch: wie de Antwerpse Meir op wandelt in de richting van de Keyserlei, vangt helemaal vooraan links, aan het einde van de Twaalfmaandenstraat een glimp op van de Handelsbeurs, een historisch gebouw in het hart van Antwerpen. De oorsprong ervan gaat terug naar 1531, maar de 'moeder aller beurzen' brandde meermaals uit. In 1872 werd het gebouw opnieuw opgebouwd tot wat het vandaag is.
In dossier Handelsbeurs brengt Apache.be eerste en vooral een chronologie van de talloze mislukte pogingen om het historisch gebouw dat al meer dan een decennium lang staat te verkommeren te 'redden'. Daarbij is een bijzondere rol weggelegd voor bouwpromotor Mopro Invest III, waarin afwisselend Pieter en Frank Zweegers een hoofdrol speelden. Frank Zweegers is de enige eigenaar van Breevast, een internationale vastgoedgroep die een vastgoedportefeuille van 1,3 miljard euro beheert en uitstekende contacten onderhoudt met topfiguren binnen Open VLD. Breevast is in ons land vooral bekend van de omstreden aankoop van de Brusselse Financietoren.
Huidig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) maakte eind vorig jaar, als minister bevoegd voor Erfgoed, bekend dat de Vlaamse Erfgoedkluis 3,75 miljoen euro zou investeren in de restauratie en exploitatie van de Handelsbeurs.
Zijn partijgenoot en Antwerps schepen Rob Van de Velde tekende, samen met het Antwerps autonoom vastgoedbedrijf Vespa en nieuwe investeerders een plan uit dat tot de redding van de Handelsbeurs zou moeten leiden. Behalve een restaurant, een vijfsterrenhotel en een evenementenhal zou er ook een grote parkeergarage onder het historische pand moeten komen.
Apache.be berichtte onder meer over het 'gouden pand': het laatste puzzelstukje om de investeerders over de streep te trekken. De geplande financiële transacties achter de aan- en verkoop van dat 'gouden pand' doen de wenkbrauwen fronsen, al was het maar omwille van de zeer hoge prijs die Vespa bereid is op tafel te leggen om de eigenaar ervan - Pieter Zweegers - over de streep te krijgen.
Dat het dossier ook politiek bijzonder gevoelig ligt, blijkt onder meer uit een waarschuwingsbrief die de bevoegde schepen stuurde aan Groen gemeenteraadslid Joris Giebens. Hij wordt er door Rob Van de Velde van verdacht gevoelig materiaal uit het dossier te hebben gelekt.
Intussen ligt de bouwvergunning op tafel, maar of het verhaal daarmee rond is, lijkt verre van zeker. Verschillende omwonenden trokken naar de provincie om beroep aan te tekenen tegen de vergunning.