DOSSIER - 6 ARTIKELS

De criminele praktijken van de puppyhandel

Pup (Foto Four Paws)
Pup (Foto Four Paws)

Vooral Oost-Europese landen specialiseren zich in het kweken van honden, waardoor ook ons land overspoeld wordt met puppy’s uit Slowakije, Tsjechië en Hongarije. De kwaliteit van deze dieren is echter ondermaats. Malafide kwekers laten zieke teven in de meest walgelijke omstandigheden mentaal en fysiek zieke puppy’s baren.

Gewetenloze fokkers

Met vaak vervalste paspoorten vertrekken deze jonge honden richting Belgische dierenwinkels en hondenhandelaars, om ze door te verkopen aan onwetende consumenten.

Hoewel de Belgische overheid weet dat Oost-Europese handelaars te vaak zieke honden ons land binnenbrengen, is het een fluitje van een cent om ze en masse naar ons land te exporteren. Een voorbeeldwetgeving met ondoeltreffende en lakse controles helpt deze gewetenloze fokkers en criminele verkopers om hun zaak draaiende te houden.

Bovendien zorgt de onlineverkoop via advertentieplatforms en social media er ook nog eens voor dat ze onopvallend hun handeltje verder kunnen uitbreiden.

Apache sprak de afgelopen weken met dierenartsen, advocaten, specialisten terzake en bevoegde overheden. We namen ook contact op met 300 mensen die in 2016 een pup uit Slowakije aanschaften. Leeft hun viervoeter nog? Heeft het dier fysieke of mentale problemen? Klopt de informatie op het paspoort?

Vanaf vandaag berichten we elke donderdag, in een vijfdelige reeks, over deze criminele praktijken.

Want een ding is alvast zeker: er schort bijzonder veel aan de puppyhandel. Dagelijks slagen erkende kwekers-handelaars, met goedkeuring van de overheid, erin om mensen te misleiden. We geven u alvast een goede raad: denk twee keer na voordat u de komende feestdagen een puppy aanschaft.

 

Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

info
panorama_fish_eye

Januari 2018

Annick Hus / 25-01-2018

België kampioen in dumpen van dieren en importeren van zwerfhonden

Op Europees vlak dumpen Belgen honden, zonder veel nadenken aangekocht, als de besten. Maar ze uit het dierenasiel halen, dat lukt minder goed. En ook voor de handel in…
(Foto (cc) Pixabay)
Annick Hus / 18-01-2018

Witte lijst hondenhandelaars geen garantie tegen malafide praktijken

Tienduizenden zieke Oost-Europese puppy’s vinden jaarlijks hun weg naar West-Europa. Al dan niet legaal en ondanks de Belgische witte lijst die malafide handelaars en kwekers…
(Foto Four Paws)
Annick Hus / 11-01-2018

Wetgeving op hondenimport vrijgeleide voor illegale puppyhandel?

Ons land heeft een van de strengste wetgevingen op hondenimport in Europa. Toch tiert de illegale handel in pups, vooral uit het voormalige Oostblok, hier welig. Hoe kan dat?
(Foto Tierheim Nürnberg)
Annick Hus / 04-01-2018

Online koopjes: een eindejaarspuppy op 2dehands.be of liever via Facebook?

Een hond online kopen? Je moet geen wizkid zijn om in enkele muisklikken een puppy te kopen. Mits de betaling van verzendkosten wordt hij zelfs aan huis geleverd.
Franse bulldog (Foto: Four Paws)
panorama_fish_eye

December 2017

Annick Hus / 28-12-2017

Vals paspoort van Slowaakse pups reëel gevaar voor hondsdolheid

Van de 17.000 Slowaakse pups die in 2016 ingevoerd werden, blijken vele dieren een foute leeftijd mee te krijgen. Hun paspoort klopt dus niet. Ook met vaccinatie-attesten wordt…
Slowaakse pups (Foto Four Paws)
Annick Hus / 21-12-2017

Koop eens een zieke Slowaakse pup

Zeventienduizend Slowaakse puppy's werden in 2016 in ons land legaal geïmporteerd. Maar wat blijkt? Vijfendertig procent is ziek bij aankoop.
Pup in kennel (Foto: Four Paws)