Deliberatieve democratie

Daardoor dient partijpolitiek via verkiezingen nu hoofdzakelijk het partijbelang en stimuleert het populisme en polarisatie. Die complexiteit van de problemen en de nuance maakt dat democratie meer dan ooit het aanwenden van de sociale intelligentie van burgers en middenveld moet zijn. Initiatieven van burgerparticipatie binnen de huidige politieke structuren zijn nu nodig, maar bieden op termijn geen duurzame oplossing omdat hun toegang tot de besluitvorming en de legitimiteit van hun besluiten nog steeds afhangen van de willekeur van de partijpolitiek.
In deze 9-delige reeks stelt Gaston Meskens dat deliberatieve democratie als overlegmethode – bevrijd van partijpolitiek en georganiseerde manipulatie vanuit de markt, en met een grondige inperking van de soevereine macht van natiestaten – de enige methode is die op lange termijn effectief betekenisvolle grenzen aan de werking van onze markteconomie kan stellen, klimaatverandering en armoede kan aanpakken, en een eerlijker en efficiënter systeem van sociale zekerheid en belastingen kan verwezenlijken. Onze moderne samenleving is complex, en eerlijk omgaan met elkaar vereist dat we eerlijk omgaan met de complexiteit die ons bindt.
De titelfoto’s bij deze reeks zijn beelden uit de kortfilm ‘Twilight Hotel’, een film als reflectie op de melancholie van het activisme (beelden, concept en regie: Gaston Meskens, acteurs: Sarah De Graeve en Sam Geuens, stem: CJ Bolland, muziek: Gaston Meskens, Sarah De Graeve en Gert Larivière).