DOSSIER - 14 ARTIKELS

Geert Versnick

POLITICS GENT CITY OPTIMA COMMISSION
Geert Versnick (foto: (c) Belga)

Een dergelijke eretitel draait dus niet rond het moreel kompas dat politici hanteren. Enkel wie straf- of tuchtrechtelijke veroordelingen opliep, kan de titel ontzegd worden.

En dat leidt tot tandengeknars bij bepaalde politici en burgers. Want deontologisch zijn er de afgelopen jaren wel degelijk problemen geweest met de liberaal. In het meest recente verleden denken we dan aan Optima, Land Invest en finaal Bangkok.

In 2016 ‘faciliteerde’ Versnick een gesprek tussen de gevallen Optimabaas Jeroen Piqueur en de top van de Provincie Oost-Vlaanderen. En dat op een moment dat het niet goed ging met de bank én hijzelf als bestuurder in de holding boven de bank opereerde. De bijzondere provincieraadscommissies daarover gingen dan weer achter gesloten deuren door.

Of neem ’t Fornuis in 2017, waar Geert Versnick, net gedeputeerde-af voor Ruimtelijke Planning, Economie en Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij, netjes met de top van N-VA en de PS aanschoof voor een etentje om de verjaardag van topman Erik Van der Paal te vieren. Kers op de taart: Versnick was ook bestuurder bij de ondertussen ter ziele gegane projectontwikkelaar Land Invest Group. Ook de gewoonte om sponsordiners met projectontwikkelaars te organiseren was hem niet vreemd.

Het zijn uiteindelijk wel ‘dienstreizen’ naar Bangkok die Versnick de das omdeden. Dure hotelrekeningen en vluchten, maar vooral het feit dat in 5 van de 8 zendingsnota’s geen enkele melding gemaakt wordt van Thailand en er ook amper verslagen zijn van bijeenkomsten aldaar, kost hem zijn mandaat. Eén van de ingediende facturen leidde tot een fiscaal onderzoek door het Brussels parket naar Versnick en één van zijn bedrijfjes, weliswaar met een seponering als gevolg.

Geert Versnick is dan wel geen verkozene meer, maar de man heeft duidelijk nog politieke macht. Op 14 oktober 2018 was er nog zo’n een machtsstuiptrekking. De liberaal lag namelijk aan de basis van het veto dat Open Vld tegen Groen uitsprak, waardoor zijn partij uit de provinciale coalitie geduwd werd.

Dit voorjaar nog sleutelden de Vlaamse partijen aan topfuncties bij de energie-intecommunales, waar ook voor Versnick nog duidelijk een toekomst is weggelegd. Bij gasnetbeheerder Fluxys maakte de Gentenaar een ‘comeback’. Zijn mandaat loopt nog tot 2024. Versnick zetelt ook onder meer bij hoogspanningsnetbeheerder Elia en bij Publi-T (een holding van een aantal energie-intercommunales).

In een steeds globaliserende energiewereld misstaat de titel ereschepen niet op een visitekaartje.

info
panorama_fish_eye

Oktober 2018

Steven Vanden Bussche, Jan Walraven / 15-10-2018

Oude provinciale machtspolitiek: liberalen met Versnick willen Groen uit coalitie weren

De macht van Geert Versnick (Open Vld) is nog niet uit het Oost-Vlaamse provinciehuis. Grootste partij N-VA en stijger Groen willen besturen in Oost-Vlaanderen, maar de liberalen…
Geert Versnick
panorama_fish_eye

September 2018

Steven Vanden Bussche / 06-09-2018

Audit rekent af met vergunningsbeleid Oost-Vlaamse deputatie

Een forensische audit is hard voor het vergunningsbeleid van de Oost-Vlaamse deputatie. Er zijn meer rechtszaken dan in andere provincies en de Raad voor Vergunningsbetwistingen…
Installatie Oost-Vlaamse deputatie (Foto: ID (c) Frederiek Vande Velde)
panorama_fish_eye

April 2018

Steven Vanden Bussche / 25-04-2018

Brussels parket voert onderzoek naar Geert Versnick

Het Brussels parket voert een fiscaal onderzoek naar Geert Versnick en een van zijn bedrijfjes. Het onderzoek werd opgestart na de 'bonnetjesaffaire' in Bangkok.
(Foto: ID/Frederiek Vande Velde)
panorama_fish_eye

Maart 2018

Steven Vanden Bussche / 01-03-2018

Homans tikt provinciebestuur op vingers in zaak-Versnick

Groen-raadslid krijgt gelijk van toezichthoudende overheid na klacht over de buitenlandse vergoedingen voor Geert Versnick.
POLITICS GENT CITY OPTIMA COMMISSION
panorama_fish_eye

Februari 2018

Tom Cochez / 13-02-2018

De miljoenenstromen naar Land Invest

In de zomer van 2014 kon projectontwikkelaar Land Invest niet enkel rekenen op een flinke cadeau van het Antwerps college. Parallel stroomden vanuit Gent (Optima Bank) en Luik …
unnamed
panorama_fish_eye

November 2017

Tom Cochez, Stef Arends / 16-11-2017

De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever (1): samen aan de feestdis

Met één vingerknip slaagt Erik Van der Paal, de man achter bouwpromotor Land Invest Group, erin om het quasi voltallige Antwerpse schepencollege op te doen draven voor zijn…
Bart De Wever arriveert op het feestje van zijn favoriete bouwpromotor Erik Van der Paal, in het gezelschap van zijn kabinetschef Philippe Beinaerts en de Antwerpse schepenen Koen Kennis en Fons Duchateau.
panorama_fish_eye

Juli 2017

Steven Vanden Bussche / 10-07-2017

Versnick betaalt 220 euro van 10.000 euro betwiste onkosten terug

De Open VLD'er uit Oost-Vlaanderen bezorgde de belastingbetaler jarenlang een hogere factuur door bij dienstreizen naar Vietnam een privé tussenstop in Bangkok in te lassen.
Schermafbeelding 2016-11-16 om 17.02.17
panorama_fish_eye

April 2017

Tom Cochez / 27-04-2017

Oost-Vlaamse deputatie schaart zich achter Geert Versnick

Wat gedeputeerde Versnick bij Optima Group deed zou 'privé' zijn en niets te maken hebben met zijn politieke activiteiten.
ID/ photo agency
Tom Cochez / 19-04-2017

Optima blijkt goudmijn voor Geert Versnick

Geert Versnick ontving als bestuurder bij Optima Group bijna 130.000 euro. Dat blijkt uit documenten van de Nationale Bank die Apache kon inkijken.
Schermafbeelding 2016-11-16 om 17.02.17
panorama_fish_eye

November 2016

Steven Vanden Bussche / 16-11-2016

Top Secret: Oost-Vlaamse provincieraadscommissie na Optima-affaire

De commissie die door de provincie werd opgericht om de besluitvorming over ruimtelijke planning en vergunningen uit te spitten, doet dat in alle geheim.
Schermafbeelding 2016-11-16 om 17.02.17
panorama_fish_eye

September 2016

Tom Cochez / 21-09-2016

Optima: de feiten op een rij

De commissie Optima startte haar werkzaamheden. Waar draait het om en waarom is de zaak politiek explosief? Een inleiding tot een complex dossier.
ID/ photo agency
panorama_fish_eye

Augustus 2016

Jan Walraven / 11-08-2016

Versnick moet van N-VA en sp.a niet naar Gentse Optima-commissie

N-VA achtte rol van Versnick in Optima-dossier nochtans 'bijzonder problematisch'. Meerderheidspartij sp.a roept helemaal geen getuigen op.
ID/ photo agency
panorama_fish_eye

Juni 2016

Tom Cochez, Jan Walraven / 30-06-2016

Als het moreel kompas van politici tilt slaat

De zaak Optima is dodelijk voor het vertrouwen in de politiek. De vraag hoever cumul kan gaan ligt op tafel. Een greep uit hoe het alvast niet moet.
guy-verhofstadt-2-2-compressor
Tom Cochez / 15-06-2016

Optima (2): UZ Gent moest Optima redden

Hoe Optima Bank, met dank aan haar politieke lobbyisten, het geld ging zoeken waar de Nationale Bank het verbood en hoe het in de zakken van aandeelhouders en bestuurders belandde.
ID/ photo agency