DOSSIER - 5 ARTIKELS

Geknoei bij stadsontwikkelingsbedrijf Gent

Hoofdkantoor sogent (Foto (c) sogent)
Hoofdkantoor sogent (Foto (c) sogent)

Er werd in eerste instantie gezocht naar een elegante exit voor twee van de drie leden van het directiecomité. Dertien verbetervoorstellen moesten leiden tot meer transparante en objectieve aanbestedingen.

Nadat Apache de kwestie bekend maakte, werd echter beslist om de twee directeurs te ontslaan. De ene sloot een dading met het stad, de ander directeur vocht zijn ontslag aan. Met succes, want minister Homans vernietigde dit voorjaar de beslissing.

Die directeur legt nu een klacht met burgerlijke partijstelling neer bij de Gentse onderzoeksrechter, klinkt het in Knack. De man meent dat er strafbare feiten zijn gebeurd. De kwestie leidde eind mei tot hoogspanning in de Gentse gemeenteraad. Daarop besliste het stadsbestuur om alsnog bij het parket melding te maken van mogelijk strafbare feiten.

Gent staat echter niet alleen als het over vastgoedschandalen gaat. Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen opende Apache het dossier Bouwheren Baas. Over de vaak veel te nauwe relaties tussen politiek en bouwheren.