DOSSIER - 3 ARTIKELS

Het Heilig Belang

POLITICS FEDERAL PARLIAMENT PLENARY SESSION
Dries Van Langenhove en Tom Van Grieken (Foto © Jasper Jacobs (Belga))

In dossier ‘Het Heilig Belang’ beschrijft Apache hoe ultrakatholieken via het Vlaams Belang hun invloed opnieuw proberen te laten gelden. De interne strijd die daarbij wordt gevoerd, staat bol van duivelse intriges en ademt antisemitisme en heimwee naar het Derde Rijk. Er wordt zelfs geflirt met de grenzen van terreur om het heilige doel te bereiken.

Deel één "De Bezorgde Kameraad" vertelt het verhaal van een opmerkelijke mail die werd bezorgd aan een soort zelfverklaarde fine fleur van ultrakatholieke Vlaams-nationalisten. De mail schetst niet enkel het netwerk en het extremistisch gedachtengoed ervan, hij vertelt impliciet ook welke opponenten er tegenover elkaar staan.

In deel twee "De gekruisigde koe van Kuttekoven" zien we hoe binnen het KVHV door traditionalistische geestelijken en extreemrechtse medestanders de ideale voedingsbodem werd gecreëerd om het netwerk te laten groeien en bloeien. Tot persoonlijke en religieuze conflicten de etterbuil deden barsten. Enkele hoofdrolspelers raakten betrokken bij religieus geïnspireerd vandalisme en brandstichting tegen een kunstwerk in de kerk van Kuttekoven.

Het derde deel "Op bedevaart naar het Vlaams Belang" vertelt hoe de traditionalistische garde van het KVHV, onder meer ook via Schild & Vrienden, probeerde om in verschillende organisaties te infiltreren. Onder meer bij Jong N-VA en de Vlaamse Oud-strijdersbeweging VOS, maar uiteindelijk, haast onvermijdelijk terechtkwam bij Vlaams Belang.

 

Uitgelichte afbeelding: © Jasper Jacobs (Belga)