DOSSIER - 6 ARTIKELS

Homans wil Apache doen zwijgen

Reporters_20391564-compressor
Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) (Foto: Reporters)

In het kader van onze verdere groei diende Apache een investeringsdossier voor 100.000 euro in bij Trividend, een investeringsmaatschappij voor sociaal-economische en coöperatieve projecten. Nog voor ons dossier op het investeringscomité kon worden beoordeeld, greep Liesbeth Homans rechtstreeks in en haalde ons dossier van tafel.

Homans noemt de beschuldigingen dat het gaat om een politieke afrekening "van de pot gerukt". Volgens haar werd het krediet geweigerd omdat Apache niet actief is in de sociale economie en ook geen sociale tewerkstelling schept.

Homans lijkt niet te weten dat Trividend niet alleen een investeringsmaatschappij is voor tewerkstelling van kansengroepen, maar ook voor coöperaties. Apache is met cvba De Werktitel een erkende coöperatie, en voldoet wel degelijk aan alle vereisten van Trividend.

Apache vernam uit eensluidende bronnen dat medewerkers van Trividend door het kabinet Homans gebeld werden. Er moest "geluisterd worden" of anders zou het "afgelopen zijn met de steun van Trividend". De Vlaamse overheid is hoofdaandeelhouder van de investeringsmaatschappij.

Verder verkondigde Homans dat het niet klopt dat Trividend zelf contact heeft gezocht met Apache, maar ons mailverkeer spreekt Homans duidelijk tegen.

Zowel vanuit de meerderheid als vanuit de oppositie is er verontwaardiging over de beslissing van Homans. Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Sonja Claes (CD&V) en Bart Caron (Groen) vragen Homans in het parlement om tekst en uitleg.

Lees in dit dossier waarom en hoe Liesbeth Homans probeert af te rekenen met Apache.

info
panorama_fish_eye

Juni 2017

Jan Walraven / 22-06-2017

Homans houdt vast aan 'alternative facts' in Trividend-dossier

De Vlaamse minister herhaalt in Vlaams Parlement haar pleidooi over de geweigerde steunaanvraag van Apache door Trividend.
POLITICS FLEMISH PARLIAMENT ADMINISTRATIVE AFFAIRS
Karl van den Broeck / 07-06-2017

Open brief aan Geert Bourgeois: ‘Hoe lang gaat u nog zwijgen?’

In het Vlaams parlement worden morgen vragen gesteld over de ingreep van minister Homans op het dossier van Apache. Hoofdredacteur Karl van den Broeck schreef een open brief.
14717584076_6fa33465ec_z
panorama_fish_eye

Mei 2017

Karl van den Broeck / 26-05-2017

De 'alternative facts' van Homans over Apache-dossier bij Trividend

Liesbeth Homans (N-VA) vertelt onwaarheden over het Apache-dossier bij Trividend, en haar kabinet oefende forse druk uit op de investeringsmaatschappij.
Reporters_21417950
Karl van den Broeck / 24-05-2017

Coalitiepartners wisten niks af van Homans' torpedo

CD&V en Open Vld waren niet op de hoogte van de beslissing van het kabinet-Homans om een kredietaanvraag van Apache bij Trividend te torpederen.
Webp.net-resizeimage-12-compressor
Tom Cochez / 24-05-2017

Hoe en waarom Liesbeth Homans afrekent met Apache

Minister Homans kwam rechtstreeks tussen om een investering van 100.000 à 150.000 euro in Apache onmogelijk te maken.
apache-gekneveld-logo-b
Karl van den Broeck / 24-05-2017

Deze politieke aanval op Apache tart elke verbeelding

Alle middelen zijn goed om Apache monddood te maken: Liesbeth Homans laat investeringsdossier Apache eigenhandig torpederen.
Reporters_20391564-compressor