Hoofdstad te huur

Deze reeks werd overigens bekroond met de European Press Prize 2022 in de categorie innovatieve journalistiek. De reeks kreeg ook een eervolle vermelding bij de bekendmaking van de IJ4EU Impacts Awards 2022 en de datajournalistiek werd tot slot ook genomineerd voor een Sigma Award.
Middenveldorganisaties, wetenschappers en internationale instellingen trekken aan de alarmbel. De beschikbaarheid en betaalbaarheid van huisvesting is van economisch en sociaal belang geworden in de Europese Unie. De Wereldbank waarschuwde eerder al dat de huizenprijzen in grootstedelijke regio’s vaak sneller stegen dan de lonen.
Tegelijkertijd is huisvesting aantrekkelijker geworden voor investeerders. Volgens dienstverlener Real Capital Analytics stegen de investeringen in residentieel vastgoed in Europa sinds de bankencrisis met 700% tot bijna 67 miljard euro in 2020. Waar komt al dat geld vandaan? Wie zijn de bedrijven en investeerders die in heel Europa woningen aankopen en te huur aanbieden? En wat is het gevolg voor de huurders?
Zeven maanden geleden sloegen 25 onderzoeks- en datavisualisatiejournalisten uit zestien Europese landen de handen in elkaar voor het samenwerkingsverband Arena Housing Project, een onderzoek naar bedrijfsverhuurders in Europa.
De belangrijkste bevindingen kan je bekijken in een video.
We zagen hoe sinds de bankencrisis Amerikaanse en andere internationale investeerders en Europese vastgoedvennootschappen steeds meer woningen kochten in Europese steden. Dikwijls ging dat gepaard met stijgende huurprijzen, maar er zijn ook meldingen van nalatigheid en zelfs misbruiken. Vaak vonden de vastgoedbedrijven of investeringsfondsen fiscale achterpoortjes of maakten ze gebruik van fiscale gunstregimes.
Huisvesting wordt als handelswaar gezien en niet langer een sociaal goed. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Akelius, een Zweedse vastgoedvennootschap met 45.000 huurappartementen in Parijs, Londen, Kopenhagen en vooral Berlijn.
Cities for Rent is een eerste stap naar een meer grensoverschrijdende samenwerking tussen journalisten om de wooncrisis en de impact op het leven van mensen in beeld te brengen.
In samenwerking met
Dit journalistiek onderzoek werd gecoördineerd door Arena for Journalism in Europe en gesteund door het fonds Investigative Journalism for Europe (IJ4EU).
Deelnemende media zijn ORF (Oostenrijk), Deník Referendum (Tsjechië), Information (Denemarken), Mediapart/WeReport (Frankrijk), Tagesspiegel (Duitsland), AthensLive/Reporters United (Griekenland), Dublin Inquirer (Ierland), IrpiMedia (Italië), Follow The Money (Nederland), E24 (Noorwegen), Expresso (Portugal), Aktuality (Slovakije), elDiario.es (Spanje), Republik/Reflekt (Zwitserland). De artikelen van de partnermedia staan op deze verzamelsite.