DOSSIER - 3 ARTIKELS

Nieuwe inzichten over Jodenvervolging in Antwerpen

KazerneDossin-ChristopheKetels_3
De Antwerpse politie werkte gretig mee aan de razzia's tegen de Joden. (Foto: © Kazerne Dossin)

Het aantal deportaties van Antwerpse Joden ligt lager dan tot dusver aangenomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Kazerne Dossin. De trapsgewijze exodus uit de havenstad verliep deels gedwongen, maar ook vrijwillig. Opgejaagd door de repressie kozen ze voor de vlucht vooruit.

De zoektocht naar de identiteit van nog onbekende slachtoffers gaat onverminderd voort. Aan de herdenkingswand van het Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten in Mechelen prijken anno 2020 al 20.643 foto’s. Een deel van de 281 die dit jaar werden toegevoegd, werd bezorgd door niet-Joodse burgers. In een haast ultieme poging tot overlevering.

De stad Antwerpen probeert het oorlogstrauma waarvoor het zelf mee verantwoordelijk was, te verwerken. Een herdenkingsmonument en struikelstenen voor de slachtoffers moeten deze onkiese periode uit de geschiedenis van de havenstad een beetje helpen uitwissen. Volgens historicus Herman Van Goethem is de bewustwording alvast gerealiseerd, al gebeurde dat niet zonder slag of stoot.