DOSSIER - 23 ARTIKELS

Land Invest Gate

Illustratie: Mellon
Illustratie: Mellon

Huiszoekingen

Op 22 januari 2020 voerde het Luikse gerecht vier huiszoekingen uit: in Antwerpen, Esneux (Luik), Brussel en Namen. Daarbij werd in de eerste plaats Valérie Dardenne geviseerd. De architecte kan symbool staan voor de wijze waarop de leiding van Land Invest Group haar politieke en zakelijke entourage in de watten legde.

Valerie Dardenne is de ‘favoriete architect’ van Stéphane Moreau, de voormalige PS’er die aan het hoofd stond van Ogeo Fund. In een van de ontluisterende verhalen in deze reeks onthulden Apache en Le Vif hoe Dardenne op goed drie jaar tijd 906.000 euro factureerde aan de projectontwikkelaar. Het overgrote deel van het geld werd betaald om tweewekelijks een niet verplichte vergadering van twee uur bij te wonen als ‘strategisch raadgever’.

Een van de huiszoekingen ging door bij Urban Living Belgium, een dochter van projectontwikkelaar Triple Living. Die projectontwikkelaar nam in 2018 Land Invest Group over. De helft van de aandelen – het deel van Erik Van der Paal en zijn Nederlandse kompaan Marc Schaling - werd overgenomen via de creatie van een schimmige tussenvennootschap waarvan de bestuurders dezelfde dag nog wisselden. De aandelen van Ogeo Fund werden later op het jaar overgenomen.

Bij Triple Living werd de integrale boekhouding van Land Invest Group in beslag genomen. Gaan de speurders pluizen in de boekhouding, dan botsen ze op een karrevracht opmerkelijke betalingen.

Omstreden bouwdossiers

Zes jaar lang stonden de Antwerpse N-VA en de Luikse PS schouder aan schouder pal achter Land Invest. Het Antwerps stadsbestuur liet via omstreden bouwdossiers de kassa van Bart De Wevers beschermeling Erik Van der Paal rinkelen. De Luikse PS betaalde het gelag door via 'haar' pensioenfonds Ogeo ongebreideld tientallen miljoenen euro ter beschikking te stellen.

In 2016 zette het faillissement van Optima Bank een onverwachte domper op de feestvreugde. Land Invest en de bank van Jeroen Piqueur bleken zeer innig vervlochten. Niet enkel via gedeelde bestuursleden en concrete vastgoedprojecten, ook via onderlinge leningen. Het einde van Optima duwde Land Invest diep in de rode cijfers.

Onder druk van de financiële waakhond FSMA zag Ogeo Fund zich verplicht om nauwer toe te kijken op het reilen en zeilen binnen Land Invest. De ravage in de winkel die ze onder het beheer van Erik Van der Paal en Marc Schaling hadden achtergelaten, bleek totaal. De mogelijke politieke schade niet te overzien.

Daarop volgde binnen Ogeo het ordewoord dat aan duidelijkheid niets te wensen overliet: "Il ne faut pas autopsier le cadavre, il faut l'enterrer".

En toen kwam projectontwikkelaar Triple Living als een geschenk uit de hemel vallen. In de plaats van het gevreesde faillissement en een curator die de boekhouding zou kunnen uitpluizen, volgde een overname die Bart De Wever en het Ogeo Fund van sterke man Stéphane Moreau uit de wind zette.

Want wat had de favoriete bouwpromotor van de burgemeester al die jaren uitgespookt? Waarom liet Ogeo Fund al die tijd begaan? En waarom slaagde Erik Van der Paal erin om het bijna voltallige Antwerpse schepencollege, samen met hun gezworen politieke vijanden van de PS en machtspolitici en oliemannetjes uit zowat alle andere partijen samen aan zijn fameuze feestdis in 't Fornuis te krijgen?

In dossier Land Invest Gate vertellen Apache en Le Vif het verhaal dat nooit openbaar mocht worden.

info
panorama_fish_eye Juni 2022
panorama_fish_eye Juni 2020
panorama_fish_eye Februari 2020
panorama_fish_eye December 2019
panorama_fish_eye Oktober 2019
panorama_fish_eye Juli 2019
panorama_fish_eye Mei 2019
panorama_fish_eye April 2019
panorama_fish_eye Februari 2019
panorama_fish_eye Januari 2019