DOSSIER - 44 ARTIKELS

Migratie

(Foto: AFP (c) Robyn Beck)
(Foto: AFP (c) Robyn Beck)

Daarnaast zijn er de menselijke verhalen. Over wie gaat het eigenlijk? Hoe zien de leefomstandigheden eruit van mensen die hun land ontvluchten? Hun verhalen vormen een tegengewicht tegen de ontmenselijking die het debat binnensluipt en soms deel uitmaakt van een bewuste politieke strategie.

Tot slot zijn er de media. Wat is hun rol in dit verhaal? Er zijn verhalen die weinig mensen onberoerd laten. Over kooien in de Verenigde Staten waarbij kinderen van hun ouders worden gescheiden. Over de peuter Mawda die werd gedood door een politiekogel. Of het aangespoelde lijkje van het Syrische jongetje Aylan, aan de Turkse kust.

Aan de andere kant van die verhalen staat de grommende xenofobische onderbuik. In grote delen van de Westerse wereld wordt die gevoed door sterk polariserend maar electoraal bijzonder succesvol beleid.

Hoe moeten media daarmee omgaan? Naast feiten, nuance en menselijkheid, is ook dat een belangrijke vraag willen we antwoorden formuleren op een vraagstuk dat ons in de ban houdt.

info
panorama_fish_eye April 2019
panorama_fish_eye Januari 2019
panorama_fish_eye Juli 2018
panorama_fish_eye Juni 2018
panorama_fish_eye Mei 2018
panorama_fish_eye Maart 2018
panorama_fish_eye Februari 2018
panorama_fish_eye Januari 2018