Paus Franciscus

Vorig jaar werd paus Franciscus door Time Magazine uitgeroepen tot man van het jaar. Omdat, zo oordeelde het gezaghebbende tijdschrift, de paus "de kracht heeft om de wereld te veranderen".
Het minste wat er kan gezegd worden van de Argentijnse paus - nota bene de eerste niet-Europese paus in 1.200 jaar - is dat hij zich het voorbije jaar aardig van die opdracht heeft gekweten. Met vallen en opstaan en lang niet altijd even zichtbaar voor de buitenwereld, maar achter de schermen van het Vaticaan woedt op vele fronten een strijd voor verandering.
Apache.be kon rekenen op de diensten van een Vaticaanwatcher met een meer dan bevoorrechte inkijk in het reilen en zeilen voor en achter de heilige schermen. Hij fileerde het voorbije jaar twee zaken: het (zwarte) geld van het Vaticaan en de 'ideologische' strijd voor meer rechten voor homo's en gescheiden en opnieuw getrouwden. Een strijd op het scherp van de snee waarvan de uitkomst nog lang niet zeker is en die volgens sommigen alles ins zich heeft om tot een nieuw schisma te leiden.
In 'Van God los' staat de vraag centraal of paus Franciscus erin zal slagen 'de bankiers van God' in de pas te dwingen. Komt er verandering of blijft het Vaticaan een fiscaal paradijs waar geld witter wordt gewassen dan het pauselijke habijt? In vier delen ontwart Bart Lebie voor Apache.be de onwaarschijnlijke intriges achter de heilige bankrekeningen.
Een gelijkaardige oefening maakte hij in 'Gescheiden Kerk'. Hoe moet de Kerk omgaan met homo’s en met mensen die scheiden en hertrouwen? In drie afleveringen beschrijft Bart Lebie de strijd in de cenakels van de Heilige Stad en onthult de intriges en methodes waarnaar paus Franciscus in zijn 'kerstboodschap' duidelijk verwijst. Voor wie wil weten waar hij het over heeft als de paus verwijst naar de 'existentiële schizofrenie' , de 'terreur van de roddel', de 'spirituele Alzheimer' of de 'onverzadigbare drang om macht te vergroten' in de Heilige Stad.