DOSSIER - 11 ARTIKELS

Pensioenen

oude vrouwen pensioen gepensioneerden

Onder de regering-Di Rupo werden de knapste koppen van het land aan het werk gezet. De Commissie Pensioenhervorming, met ex-SP.A-minister Frank Vandenbroucke als drijvende kracht, leverde een breed gedragen plan af dat kon dienen als draaiboek voor de nieuwe regering.

Michel I nam het plan grotendeels over in haar regeerakkoord, maar de uitvoering verloopt chaotisch en ondoordacht. Partijen uit meerderheid en oppositie profileren zich zonder schroom in het dossier, en de vakbonden hebben de onderhandelingen bijna volledig opgeblazen. Zonder akkoord van de sociale partners, zo leren we uit het rapport, heeft een pensioenhervorming geen zin.

Apache reconstrueert in een driedelige reeks hoe het zover is kunnen komen en hoe de regering erin slaagde een perfect pensioenplan te verkwanselen. Daarbij sprak hoofdredacteur Karl van den Broeck met protagonisten in het dossier. Ministers, parlementsleden, kabinetsmedewerkers, academici, vakbondsmensen en Chantal en Julie, de twee Waalse boezemvriendinnen, dames die in april 2017 het vuur aan de lont staken.

De reconstructie toont aan dat de regering de verhoging van de pensioenleeftijd vooral gebruikte als zoethouder voor Europa omdat ze de begroting niet snel genoeg op orde kreeg.

Minister Daniel Bacquelaine maakt zich sterk dat hij het pensioen-met-punten (het sluitstuk van het plan van de Commissie Pensioenhervorming) nog deze legislatuur zal uitvoeren. Hij verzwijgt daarbij dat daarvoor een... vermogensbelasting nodig zal zijn om de begroting niet te doen ontsporen

Veel waarnemers houden hun hart vast. “Het zou beter zijn als de regering niks meer zou doen zodat de volgende regering helemaal opnieuw kan beginnen”.

Sinds iedereen op MyPension kan zien hoeveel (hoe weinig) pensioen hij of zij kan verwachten, tikt een tijdbom die wel eens in het stemhokje zou kunnen afgaan.

info
panorama_fish_eye

April 2023

Steven Vanden Bussche / 26-04-2023

Geen grens op buitenlandse pensioenen van politici

De binnenlandse pensioenregeling voor parlementairen is hervormd, nu dringt zich een debat over het statuut op.
Kamer debat pensioenen
panorama_fish_eye

Juli 2022

Karl van den Broeck / 20-07-2022

Daar is het pensioenakkoord(je): op het einde verliest… de PS

De Vivaldi-regering verstrengt de toegangsvoorwaarden voor het minimumpensioen.
Alexander De Croo en Karine Lalieux
panorama_fish_eye

September 2021

Karl van den Broeck / 14-09-2021

Pensioenhervorming kan niet zonder fiscale en sociale hervorming

Een pensioenhervorming voorstellen zonder zicht te hebben op de plannen van Van Peteghem en Vandenbroucke, is nattevingerwerk.
Karine Lalieux
panorama_fish_eye

April 2020

Koba Ryckewaert / 02-04-2020

‘Verloren generatie vrouwen’ getroffen door pensioenkloof

Een derde van de vrouwen in ons land heeft een pensioen onder de 750 euro per maand. De pensioenkloof treft vooral uit de echt gescheiden huisvrouwen. Een gesprek met Ria Janvier…
hands-2906458_1920
panorama_fish_eye

Juli 2019

Jan Walraven / 04-07-2019

Radio Apache • Duurzaam pensioen

Het belangrijkste stuk van 2019 volgens Annelien Van Roey. Heb je er ooit al over nagedacht wat er met jouw pensioengeld gebeurt? Anneleen De Bonte wel. In deze podcast vertelt ze…
radio apache
panorama_fish_eye

Oktober 2018

Karl van den Broeck / 03-10-2018

Het geheim van 14 oktober: de pensioenbom

U leest in alle verkiezingsfolders dat we dankzij de besparingen van de afgelopen jaar weer kunnen gaan investeren, maar dat is niet waar. De gemeentebelastingen moeten stijgen,…
BELGIUM ANTWERP CITY COUNCIL DE WEVER SECURITY
panorama_fish_eye

Juli 2018

Steven Vanden Bussche / 12-07-2018

Onze pensioenen kunnen het klimaat redden

We sparen miljarden pensioengelden voor de toekomst. Initiatieven om dat geld klimaatvriendelijk te investeren staan aan de vooravond van de grote doorbraak.
pollution-2575166_1280
panorama_fish_eye

Mei 2018

Steven Vanden Bussche / 29-05-2018

Stagnatie langdurig zieken gevolg van demografische evolutie

Het aantal langdurig zieken, inmiddels ruim 400.000, blijft stabiel. Dat is het gevolg van de demografische evolutie, al helpen re-integratiemaatregelen wel.
rsz_shutterstock_287260019
panorama_fish_eye

Februari 2018

Karl van den Broeck / 21-02-2018

Dossier Pensioenen (3): Zonder vermogensbelasting lukt het niet

Het Zilverfonds bleek een lege doos. Het nieuwe ‘pensioen op punten’ moet redding brengen, maar dat kan alleen… met een (tijdelijke) vermogensbelasting.
vande lanotte
Steven Vanden Bussche, Karl van den Broeck / 20-02-2018

Dossier Pensioenen (2): Chantal en Caroline, de vrouwen van 2017

Het pensioendebat zit propvol hardnekkige clichés en misverstanden. Zo zouden zelfstandigen een te laag pensioen krijgen, zouden de ambtenarenpensioenen te hoog zijn en zouden…
Chantal Kauffmann
Karl van den Broeck / 19-02-2018

Dossier Pensioenen (1): Hoe de regering een perfect pensioenplan offerde aan Europa

In plaats van de pensioenhervorming uit het politieke gewoel te halen, wordt ze nu verkiezingsthema nummer één. Een driedelige reconstructie van een nationale ramp.
oude vrouwen pensioen gepensioneerden