DOSSIER - 20 ARTIKELS

Radio Apache

Logo_Radio-Apache_website

Op zoek naar verklaringen waarom de wereld is zoals hij is, proberen we in Radio Apache niet enkel tot de kern van het probleem te gaan, maar ook te zoeken naar mogelijke oplossingen of uitwegen.

Je kan Radio Apache beluisteren via SoundCloud, iTunesPocket Casts, DeezerStitcher, Spotify en TuneIn. Wil je Radio Apache beluisteren op jouw favoriete platform, geef ons een seintje!

Grace Blakeley in Café Apache

In welke economie heeft de pandemie ons gebracht? In Café Apache spraken we met Grace Blakeley over de toenemende macht van een kleine groep bedrijven op de economie en de samenleving. Blakeley ziet een doorgedreven democratisering van de economie als de beste manier om de grote uitdagingen van onze tijd aan te gaan.

Back to Bled

Back to Bled vertelt een hedendaags verhaal over de band tussen de stad en het platteland, met het multiculturele Brussel als vertrekpunt. De kern van deze documentaire drijft echter op frictie: tussen stad en platteland, ecologie en economie, gezond versus goedkoop, verbonden versus ontworteld.

Locked up in lockdown

Maart 2020. Corona legt België plat. Iedereen moet binnen blijven. Deur dicht, uurtje per dag buiten. Een verhaal dat de bewoners in de gevangenis van Merksplas bekend in de oren klinkt. Een portret van drie gevangenen, die de coronacrisis op een volkomen andere manier beleven dan de rest van de wereld.

De S53

Elke avond opnieuw riskeren jonge mannen en vrouwen hun leven om Engeland te bereiken. Het vertrekpunt is een snelwegparking in het Oost-Vlaamse Beervelde. In dat kleine dorp heeft de S53 halte, de laatste trein vanuit Gent. Iedereen ziet ze vertrekken: medereizigers, treinbegeleiders, obers van het restaurant L’autre Côté aan het station van Beervelde. Maar er gebeurt niets.

‘De S53’ is een portret van mensen die we in de grote krantenkoppen zien voorbijtrekken, maar zelden aan het woord komen.

Maria & Eliza: partizanen in het verzet

In de nacht van 12 op 13 augustus 1944 worden in het Limburgse Rijkhoven, bij Bilzen, twee vrouwen doodgeschoten. Ze waren moeder en dochter. Dochter Maria was lid van het Belgisch leger der partizanen, de communistische en gewapende tak van het verzet. 75 jaar na de dood van de twee vrouwen gaat hun achterneef Kevin Franssen voor Radio Apache op zoek naar de omstandigheden en daders van de dubbele moord.

Het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV), de partij die zich liet verleiden tot een bondgenootschap met de Duitsers, had net voor de oorlog een kwart van de stemmen in Bilzen gehaald. De hevigheid waarmee beide kampen streden voor hun zaak, leidde tot een explosieve situatie in Bilzen, dat de naam ‘Klein Berlijn’ kreeg. Limburg stond op een gegeven moment op het randje van een burgeroorlog.

Duurzaam pensioen - pensioengeld voor een betere wereld

In deze aflevering van Radio Apache spreken we met Anneleen De Bonte. Als huisarts vroeg ze zich af waarin haar pensioenspaargeld precies geïnvesteerd werd. Kon het zijn dat haar geld ervoor zorgde dat mens en planeet geschaad werden?

Daarom ging ze met FairFin op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn pensioenspaargeld, dat 30 tot 40 jaar geparkeerd staat, ingezet kan worden voor duurzame, milieuvriendelijke, klimaatneutrale doelstellingen? Hoe maak je van pensioengeld een hefboom voor welzijn en wereldwijde duurzame ontwikkeling?

Spionstad - privacyprotest in Google City

In de Canadese stad Toronto krijgt Sidewalk Labs, een zusterbedrijf van techgigant Google, de kans om zijn ideeën over de smart city in de praktijk te brengen. Toronto moet de eerste plek worden waar het online business model van Google in de fysieke wereld wordt toegepast.

In deze aflevering praten we met stadsplanner Guy Baeten (Institute for Urban Research, Universiteit Malmö) over de plannen van Sidewalk Labs. Baeten is nieuwsgierig naar de stad van de toekomst, maar waarschuwt voor het gebrek aan democratische inspraak, en vreest voor de privacy van burgers. Hij is niet de enige. Terwijl Google zijn plannen nog op punt stelt, groeit het verzet. Burgers verenigen zich, en privacyspecialisten uiten hun groeiende ongerustheid bij het experiment.

Stemmenjacht - de dure strijd om je stem

In deze verkiezingspodcast hebben we het over de dure jacht op onze stem. Politieke partijen en politici trekken in de aanloop naar die cruciale zondag alle registers open, en dat mag ook een serieuze duit kosten. Hoe proberen partijen en politici ons te overtuigen om het bolletje naast hun naam of lijst rood te kleuren? Welke rol zullen sociale media spelen in deze verkiezingen? En wie betaalt dit allemaal?

We spraken met Reinout Van Zandycke, expert online politieke communicatie, en Gert-Jan Put, onderzoeker bij het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving van de KU Leuven.

Klimaatstrijd - naar een sociaal rechtvaardige transitie?

Gele hesjes en klimaatmarsen maken duidelijk dat een succesvolle klimaattransitie een breedgedragen maatschappelijk project zal moeten zijn. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de strijd tegen klimaatopwarming een sociaal rechtvaardige uitkomst heeft?

In deze aflevering van Radio Apache, de podcast van Apache, praten we met Ikrame Kastit (Uit De Marge), Vanya Verschoore (Arbeid en Milieu) en Frank Vanaerschot (Fairfin) over de rol van het middenveld in de klimaattransitie, het gebrek en nood aan inspraak in klimaatbeleid, het vormen van klimaatallianties en een rechtvaardige financiering van de transitie.

Nieuwswaar - over de commercialisering van nieuws

Welke impact heeft de commercialisering van mediabedrijven de voorbije jaren gehad op redacties, nieuws en journalistiek?

In de eerste aflevering van Radio Apache praten we met Sven Gatz, Vlaams minister bevoegd voor media (Open VLD), de Nederlandse journalist Joris Luyendijk en communicatiewetenschapper Steve Paulussen (UA), over commercialisering van media en de commerciële druk op redacties, de verregaande mediaconcentratie in Vlaanderen, de financiering van journalistiek en de rol van alternatieve journalistieke initiatieven.

info
panorama_fish_eye

Juli 2022

Isabelle Vanhoutte / 07-07-2022

De Plastic Podcast: op het strand

Het strand ligt bezaaid met zwerfafval: wat doen we ermee?
De Plastic Podcast
panorama_fish_eye

Juni 2022

Isabelle Vanhoutte / 30-06-2022

De Plastic Podcast: in de recyclagefabriek

Zijn plastics echt oneindig vaak te recycleren?
De Plastic Podcast
panorama_fish_eye

Maart 2022

Marieke Rimaux / 24-03-2022

Als het rolluik dicht blijft (slot)

Het sociaal restaurant De Harmonie gaat weer open, tot groot geluk van de vaste bezoekers.
rolluik 3
Marieke Rimaux / 10-03-2022

Als het rolluik dicht blijft (2)

Deel 2 van een podcast over twee vaste bezoekers van het Brusselse sociaal restaurant De Harmonie.
rolluik 2
panorama_fish_eye

Februari 2022

Marieke Rimaux / 24-02-2022

Als het rolluik dicht blijft (1)

Deel 1 van een podcast over twee vaste bezoekers van het Brusselse sociaal restaurant De Harmonie.
rolluik dicht
panorama_fish_eye

Oktober 2021

Redactie Apache / 07-10-2021

Grace Blakeley in Café Apache

Grace Blakeley over de toenemende macht van een kleine groep bedrijven.
Grace Blakeley
panorama_fish_eye

Mei 2021

Lotte Knaepen, Lisa Matthys / 27-05-2021

Back to Bled

Een podcast over de verbinding en wrijving tussen de stad en het platteland.
Artboard 1
panorama_fish_eye

Augustus 2020

Katrin Lohmann, Wederik De Backer / 10-08-2020

Locked up in lockdown

Een portret van verloren levenslust en doodnormale dromen van drie generaties geïnterneerde mannen, en tegelijk een getuigenis van een ontoereikend interneringsbeleid.
Untitled design-17
panorama_fish_eye

Juli 2020

Karl van den Broeck / 01-07-2020

#BeterNaCorona sessie met Julie Cafmeyer en Pascal Gielen

Actrice Julie Cafmeyer en cultuursocioloog Pascal Gielen (UAntwerpen) denken na over hoe het beter kan en moet na corona.
Screenshot 2020-06-30 at 13.38.02 (2)
Gie Goris / 01-07-2020

#BeterNaCorona sessie met Els Hertogen & Jan Orbie

Is de coronacrisis het onomstotelijke bewijs dat we niet zonder internationale samenwerking en mondiaal bestuur kunnen? Een gesprek met Els Hertogen (11.11.11) en Jan Orbie (UGent…
Schermafbeelding 2020-07-01 om 14.06.59
Tine Hens / 01-07-2020

#BeterNaCorona sessie met Benedikte Zitouni en Jonas Van Der Slycken

Om uit de coronacrisis en de klimaatcrisis te breken, hebben we een levensondersteunende economie nodig, menen Jonas Van der Slycken en Benedikte Zitouni
Schermafbeelding 2020-07-01 om 14.04.40
panorama_fish_eye

Maart 2020

Chris Van Camp / 13-03-2020

Radio Apache • De kus van Dabrowski

Chris Van Camp-Schöller leest voor uit haar boek 'De kus van Dabrowski', dat draait rond de laatste zeven levensdagen van haar hoogbejaarde moeder én de ideeën van de Poolse…
De kus van Dabrowski
panorama_fish_eye

December 2019

Wederik De Backer, Tinne Claes / 23-12-2019

Radio Apache • De S53

In deze podcast volgen we de jonge mensen die hun leven wagen om Engeland te bereiken, voorbij de stereotypen. Het vertrekpunt is een snelwegparking in het Oost-Vlaamse Beervelde…
Logo_Radio-Apache_website
Sigrid Gulix / 10-12-2019

Radio Apache • Maria & Eliza: partizanen in het verzet (deel 2)

In deze podcast gaat 75 jaar na de dood van verzetslieden Maria en haar moeder Eliza hun achterneef Kevin Franssen op zoek naar de omstandigheden en daders van de dubbele moord.
Radio Apache_verzet_v4 kopie
panorama_fish_eye

November 2019

Sigrid Gulix / 13-11-2019

Radio Apache • Maria & Eliza: partizanen in het verzet (deel 1)

Eliza Thys en haar dochter Maria, die lid was van de partizanen, worden in de nacht van 12 op 13 augustus 1944 doodgeschoten in een gracht bij Bilzen. In deze podcast onderzoekt…
Radio Apache_verzet_v4 kopie
panorama_fish_eye

Juli 2019

Jan Walraven / 04-07-2019

Radio Apache • Duurzaam pensioen

Het belangrijkste stuk van 2019 volgens Annelien Van Roey. Heb je er ooit al over nagedacht wat er met jouw pensioengeld gebeurt? Anneleen De Bonte wel. In deze podcast vertelt ze…
radio apache
panorama_fish_eye

Mei 2019

Jan Walraven / 21-05-2019

Radio Apache • Spionstad

In deze Radio Apache hebben we het met stadsplanner Guy Baeten over de plannen van Google in het Canadese Toronto. Activisten en specialisten vrezen voor de privacy van inwoners…
radio Apache - spionstad
panorama_fish_eye

April 2019

Jan Walraven / 23-04-2019

Radio Apache • Stemmenjacht

In deze podcast onderzoeken we de dure politieke strijd om je stem. Hoe proberen partijen en politici de verkiezingen te winnen?
Logo_Radio-Apache_website-3
panorama_fish_eye

Maart 2019

Jan Walraven / 14-03-2019

Radio Apache • Klimaatstrijd

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de strijd tegen klimaatopwarming een sociaal rechtvaardige uitkomst krijgt? In deze podcast praten we met Ikrame Kastit (Uit De Marge), Vanya…
Logo_Radio-Apache_website-2
panorama_fish_eye

Februari 2019

Jan Walraven / 13-02-2019

Radio Apache • Nieuwswaar

In deze podcast onderzoeken we welke impact de commercialisering van mediabedrijven op redacties, nieuws en journalistiek heeft.
Logo_Radio-Apache_website-1