DOSSIER - 6 ARTIKELS

Biometrische omkoping: het internationale draaiboek van Semlex

SEMLEX BANNER final
Beeld: © OCCRP

Het bedrijf is echter zeer actief buiten de landsgrenzen. Uit onderzoek van OCCRP blijkt dat Semlex in verschillende Afrikaanse landen contracten binnenhaalde met steekpenningen, smeergeld en via handel met voorkennis. Zo lopen de kosten van essentiële documenten voor de gewone burger op, terwijl de portefeuilles van de rijke elites goed gevuld geraken.

In verschillende van deze landen hanteerde Semlex een gelijkaardige strategie om binnen te breken in nieuwe buitenlandse markten. Bedrijfsleiders geraakten bevriend met hoge regeringsfunctionarissen of politiek verbonden tussenpersonen, en beloofden hen te betalen voor verzonnen diensten. Vervolgens haalde het bedrijf lucratieve contracten binnen om nieuwe biometrische documenten te leveren, waarbij smeergeld werd betaald met geld uit de overheidscontracten. Semlex gebruikte een sluier van juridische en financiële geheimhouding om zijn acties onder de radar te houden.

Nu licht OCCRP die sluier dankzij een lek van meer dan 160.000 interne documenten. E-mails, facturen en contracten laten zien hoe het bedrijf miljoenen heeft verdiend door dubieuze aanbestedingen binnen te halen én met de verkoop van politieke toegang aan andere buitenlandse bedrijven. In meer dan één geval, stelden journalisten van OCCRP vast, diende het bedrijf zelfs als een doorgeefluik voor betalingen in corrupte oliedeals.

Hoewel Semlex verwikkeld is in corruptieschandalen in Afrika, is het bedrijf nog steeds actief in veel landen op het Afrikaans continent. Terwijl de Belgische autoriteiten het bedrijf onderzoeken en de kantoren zijn binnengevallen, is nooit iemand van Semlex aangeklaagd.

In 2019 legden Zwitserse aanklagers wel een recordboete van 95 miljoen dollar op aan Gunvor Group, een in Genève gevestigde oliehandelaar, omdat het bedrijf niet had verhinderd dat ten minste één werknemer Afrikaanse ambtenaren omkocht om overheidscontracten binnen te halen. De steekpenningen werden betaald via Semlex, volgens het onderzoek van OCCRP. Het was de hoogste boete die een in Zwitserland gevestigde grondstoffenhandelaar ooit heeft gekregen.

 

Artikels in dit dossier:

info
panorama_fish_eye

December 2020

Steven Vanden Bussche, Khadija Sharife, Mark Anderson / 15-12-2020

De optimist zonder grenzen: het netwerk van de Semlex-CEO

Semlex, een in Brussel gevestigde producent van biometrische paspoorten, sluit al sinds 2000 schimmige deals met corrupte Afrikaanse regimes. Hoe kan Semlex' CEO zo lang…
Grafiek: (c) Svetlana Tiourina/OCCRP
panorama_fish_eye

November 2020

Steven Vanden Bussche / 19-11-2020

BNP Paribas Fortis hielp paspoortbedrijf Semlex met steekpenningen

Het Belgische bedrijf Semlex betaalde jarenlang via BNP Paribas Fortis geheime commissies om contracten in Afrika binnen te halen. De grootbank overtrad daarbij de…
belgaimage-146975498-full-min
panorama_fish_eye

Oktober 2020

Khadija Sharife, Mark Anderson, Sana Sbouai, Mathieu Olivier / 23-10-2020

Hoe Semlex en Gunvor de Ivoriaanse burgeroorlog bewapenden

Tijdens de herfstvakantie lees je elke dag gratis een artikel van een nieuwsmedium uit ons netwerk.
IvoryCoast
Purity Mukami, Juliet Atellah, Kira Zalan, John-Allan Namu / 20-10-2020

Wie betaalt voor en wie profiteert van Keniaanse rijbewijzen

Uitgelekte documenten van het Belgische bedrijf Semlex wijzen op opgepompte prijzen en politieke beïnvloeding bij een overheidsaanbesteding voor digitale rijbewijzen in Kenia.
KenyaSemlexBanner
panorama_fish_eye

September 2020

OCCRP, Edward Maintikely / 09-09-2020

Belgisch paspoortbedrijf betaalde smeergeld om contract met Madagaskar binnen te halen

Semlex betaalde een voormalige topfiguur in de regering van Madagaskar duizenden dollars zonder duidelijke verklaring, en hij staat vandaag nog steeds op de loonlijst.
Mad Passport
panorama_fish_eye

April 2019

Alexandra Li / 18-04-2019

Bedrijf Belgische ondernemer beschuldigd van omkoping bij Kirgizische miljoenendeal

De Kirgizische veiligheidsdiensten onderzoeken de mogelijke omkoping van verschillende topambtenaren door een Litouwse firma in handen van de Belgische ondernemer Albert Karaziwan…
Banner_X