DOSSIER - 5 ARTIKELS

Apache Lokaal: de slimme stad

privacy leuven camera
Illustratie: © Rosa Snijders

Wereldwijd, en dus ook in Vlaanderen, worden steden 'slimmer'. Dankzij technologische hoogstandjes willen bestuurders en private bedrijven meer over inwoners te weten komen, in de hoop ze nog beter van dienst te zijn. Ook Vlaamse steden en gemeenten springen op de kar. De uitrol van slimme (en minder slimme) camera's is voorlopig het meest zichtbare aspect van die slimme stad.

Voor wie worden onze steden en gemeenten slim? Voor de bewoners, of vooral voor overheden en private bedrijven? Hebben al die snufjes ook het beoogde effect? En wat met de privacy?

Apache Lokaal

Apache trekt een jaar lang rond vier thema’s de regio in. We startten met een onderzoek naar de (uit)verkoop van publieke gronden en gebouwen in Vlaanderen. Daarna namen we de samenwerking tussen overheden en private bedrijven bij het bouwen en uitbaten van publieke zwembaden onder de loep. Daarbij werken we samen met burger(journalisten), experts en beroepsjournalisten van over heel Vlaanderen, met steun van het Vlaams Journalistiek Fonds.