DOSSIER - 9 ARTIKELS

Mechels stadsvernieuwingsproject Spreeuwenhoek in de problemen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
In de Mechelse wijk Spreeuwenhoek bouwt Stonos Construct 21 luxeappartementen. (Foto: <a href="https://asgaupaust.be">AsGauPaust.be</a>)

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) wijst het oude Vlaamse milieudecreet als boosdoener aan. Expert Hendrik Schoukens (UGent) erkent dat Vlaanderen jarenlang de problemen met het MER-decreet heeft ontkend. Toch kan Mechelen volgens hem niet zomaar de eigen verantwoordelijkheid aan de kant schuiven. "Ook stedelijke overheden moeten zich aan de Europese regels houden. De meeste steden liggen weliswaar niet wakker van het Europees recht.”

De problemen van het Mechels stadsvernieuwingsproject zijn bovendien veel breder. Audit Vlaanderen tikte de stad eind vorig jaar nog op de vingers voor onregelmatigheden in het dossier. Er werd onder andere een fout grafisch plan verstuurd naar de Vlaamse adviesinstanties. Buurtbewoners waarschuwen daarenboven al jaren voor de nefaste mobiliteitseffecten van het prestigieuze stadsvernieuwingsproject.

info
panorama_fish_eye

Januari 2019

Gau Paust / 15-01-2019

Stad Mechelen krijgt 5 aanbevelingen na nieuwe audit Spreeuwenhoek

Audit Vlaanderen tikte Mechelen eind 2017 al op de vingers in het dossier Spreeuwenhoek. Een nieuw auditrapport, dat eind vorig jaar geruisloos op de Mechelse gemeenteraad…
Figuur (c) Stad Mechelen
panorama_fish_eye

Mei 2018

Jan Walraven / 23-05-2018

Toch verder bouwen binnen onwettig Mechels RUP

Hoewel het RUP Spreeuwenhoek eind vorig jaar onwettig werd verklaard door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, kent de Stad Mechelen twee nieuwe bouwvergunningen toe.
In de Mechelse wijk Spreeuwenhoek bouwt Stonos Construct 21 luxeappartementen. (Foto: AsGauPaust.be)
panorama_fish_eye

Januari 2018

Jan Walraven / 26-01-2018

Geknoei met plannen meevaller voor Mechelse bouwpromotor

Het milieueffectendossier werd nooit aangepast aan de beslissing van de stad Mechelen om in Spreeuwenhoek 21 appartementen te bouwen op een 'biologisch waardevolle' groenstrook.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hendrik Schoukens / 09-01-2018

RUP Spreeuwenhoek: kroniek van een aangekondigde mislukking

De problemen met Spreeuwenhoek zijn "illustratief voor een typische Vlaamse ziekte: de lakse omgang met Europese milieuregels", schrijft specialist milieurecht Hendrik Schoukens.
Grafisch plan met bos
Jan Walraven / 09-01-2018

Dossier Spreeuwenhoek: hoe Bart Somers de vlucht vooruit neemt

Staan tientallen Vlaamse bouwprojecten op de helling zoals Bart Somers beweerde? In het Vlaams Parlement zegt minister Schauvliege slechts "beperkte problemen" te verwachten.
Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open Vld) (Foto: Danny Gys (c) Reporters)
Jan Walraven / 04-01-2018

Dossier Spreeuwenhoek: nieuwe klap voor groot Mechels stadsvernieuwingsproject

Na onregelmatigheden bij totstandkoming RUP vernietigt Raad voor Vergunningsbetwistingen nu ook de verkavelingsvergunning voor 61 woongelegenheden voor bouwgroep Willemen.
reporters bart somers
panorama_fish_eye

December 2017

Jan Walraven / 15-12-2017

Stadsvernieuwingsproject in Mechelen is onwettig

Buurtbewoners krijgen gelijk. De milieu-effecten van de nieuwe woonwijk Spreeuwenhoek zijn onvoldoende onderzocht, zegt nu ook de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
reporters bart somers
panorama_fish_eye

Oktober 2017

Jan Walraven / 26-10-2017

Mechelen maakte fouten in dossier woonuitbreiding

Audit Vlaanderen tikt Mechelen op de vingers. 18 Vlaamse adviesinstanties kregen een foutief plan toegestuurd.
BELGIUM BRUSSELS POLITICS BOOK PRESENTATION SOMERS
panorama_fish_eye

Oktober 2015

Jan Walraven / 27-10-2015

Mechels bos moet wijken voor verkaveling

De nodeloze kap van een stuk bos, wateroverlast door het extra beton, mobiliteitsproblemen, ... Een geplande verkaveling aan de rand van Mechelen stuit op protest. Het ruimtelijk…
Grafisch plan met bos