Lockdowns, Le Nord en Vlaamse dorpen

Karl van den Broeck
Kopie-van-Oost-Vlaanderen-Berlare-Foto-Dimitri-Houtteman-Pixabay
(Foto: Dimitri Houtteman (Pixabay))

Had de lockdown (geen) zin?

Nu een steeds meer gevaccineerde wereld uit de lockdowns komt, discussiëren veel mensen over de vraag of de strijd tegen de pandemie te sterk of te zwak was. Sommigen beweren dat de beperkingen niet ver genoeg gingen, terwijl anderen beweren dat de pogingen om de ziekte te genezen erger waren dan de ziekte. The Conversation legt uit waarom we die vraag wellicht nooit kunnen beantwoorden.

Kan links ‘le Nord’ heroveren?

In Frankrijk zijn alle ogen gericht op de regionale verkiezingen van zondag 20 juni. Uitpers publiceerde een heldere voorbeschouwing en vreest dat de linkse partijen het erg moeilijk zullen hebben. Anderzijds dromen de socialistische en communistische verkozenen in Le Nord ervan het grootste departement van Frankrijk terug te winnen. Is dit geloofwaardig? Mediacités onderzoekt dit gewaagde, maar niet geheel onrealistische vooruitzicht.

Vlaanderen zal zijn dorpen nodig hebben

Als we over de toekomst praten, praten we haast altijd over steden en bijna nooit over dorpen. Dat is zonde, schrijft de jonge journalist Jasper Van Loy in zijn boek Onder de kerktoren dat bij Davidsfonds is verschenen. Vlaanderen zal zijn dorpen de volgende decennia juist erg nodig hebben, betoogt hij in deze voorpublicatie in De Lage Landen.

De té kritische rassentheorie

‘Critical Race Theory’ duikt steeds vaker op in het publieke debat. De beweging ontstond in de Verenigde Staten en wil vooral het geschiedenisonderwijs op een nieuwe leest schoeien. Bedoeling is een minder ‘witte’ versie van het verleden te onderwijzen, met aandacht voor de slavernij en de genocide op de indianen. De beweging, die groeide uit het werk van Pulitzer Prize-winnares Nikole Hannah-Jones ligt steeds meer onder vuur.

Twaalf Amerikaanse staten hebben al wetten voorgesteld om het onderwijzen van de Critical Race Theory aan banden te leggen. Mother Jones heeft een overzicht.

Het Kremlin is meer dan Poetin alleen

De ontmoeting tussen Joe Biden en Vladimir Poetin, woensdag in Genève, lijkt wel een scène ontleend aan de Koude Oorlog. Médiapart concludeert dat de exclusieve aandacht voor de Russische president het onmogelijk maakt de realiteit van het regime te begrijpen.

Ons netwerk

Naast de tweewekelijkse oplijsting van de beste artikels die verschenen bij onze partners, nemen we regelmatig interessante stukken over om onze abonnees een breder spectrum aan onderzoeksjournalistiek te bieden. Leer hier onze partners kennen. 

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 16-09-2023

De geest van Pinochet, demente politici in de VS en de heetste zomer ooit

Het beste uit het aanbod van onze binnen- en buitenlandse partners.
De zomer van 2023 werd gekenmerkt door zware bosbranden in Europa, de VS en Canada.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.