Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

'De fiere Vlaamse leeuw staat op hem te wachten'

Antifascista Siempre
Facebook Jürgen Conings
Een deelnemer aan de Voorpost-betoging afgelopen week deelde via Facebook zijn eerbetoon aan Jürgen Conings (Afbeelding: Facebook)

Bijna vijf weken lang is met man en macht gezocht naar Jürgen Conings. De 46-jarige militair bleek onvindbaar tot gisterenmiddag, zondag 20 juni 2021. Bij een mountainbikerit met vrienden had de even achterop geraakte burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere (Open Vld) in het Dilserbos een doordringende geur waargenomen die hij herkende van een opgraving op een kerkhof. De burgemeester gaf de coördinaten door aan de politie.

Ook Leonard Houben had die geur eerder op de dag al waargenomen. Hij ging een paar uren later zelf op zoek en kwam uit bij het lijk van Jürgen Conings. “Hij was volledig in zwart gekleed, met een kogelvrij vest. Hij had onder meer een riotgun, handvuurwapen 5.7, munitie, bijl en mes bij zich”, vertelde Houben. Volgens hem lag Conings tegen een boom, tussen hoge varens, in een heel moeilijk bereikbaar gebied. “Ik denk dat hij al weken dood was.” Het federaal parket bevestigde dat het om Jürgen Conings ging. Over het tijdstip van het overlijden zou op 21 juni gecommuniceerd worden, maar verder onderzoek bleek nodig.

Zowel in een eerste reactie op Radio 1 als op Twitter betuigde de bedreigde Marc Van Ranst meteen zijn medeleven met de mensen in de omgeving van Jürgen Conings. “Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en kinderen van Jürgen Conings. Voor hen is dit bijzonder droevig nieuws, want zij verliezen een vader, een familielid of een vriend”, tweette Van Ranst. Heel anders was de reactie bij de medestanders van Jürgen Conings en tegenstanders van Marc Van Ranst.

Conings heeft geen dodelijk schot gelost, tenzij hoogstwaarschijnlijk op zichzelf. Wel heeft Van Ranst bedreigd, niet alleen in zijn afscheidsbrieven, maar al in juni vorig jaar. Hij is vertrokken uit de legerkazerne van Leopoldsburg met een heel wapenarsenaal. Hij stond op de terreurlijst als potentieel gevaarlijk rechtsextremist. De avond van zijn verdwijning stond hij op de uitkijk aan de woning van Marc Van Ranst in Willebroek. Gelukkig had Van Ranst die dag een halve dag verlof genomen en was hij vroeger thuis dan gewoonlijk.

Daarnaast had Conings bedreigingen geuit aan een moskee in Eisden (Maasmechelen) en vonden de veiligheidsdiensten het opportuun nog een tiental andere mensen politiebescherming te bieden toen Conings voortvluchtig was. Toen de zoektocht naar Conings begonnen was, maakte hij van zijn auto een boobytrap.

Kameraad en slachtoffer

"Vaarwel, kameraad”, schreef Johan Sanctorum gisteren (20/6) over Conings. Na zijn jaren als tekstschrijver voor Vlaams Belang-voorzitters Bruno Valkeniers en Gerolf Annemans, is Sanctorum nu vooral columnist bij Doorbraak. In de titel boven een van zijn columns omschreef Sanctorum Romelu Lukaku als een mensaap, en in de column zelf schreef hij het volstrekt aanvaardbaar te vinden dat men de Belgische topschutter van Congolese afkomst met oerwoudgeluiden van de wijs probeerde te brengen. Het verbaast niet echt dat Sanctorum Conings een kameraad noemt: ook Conings zette zich in tweets in 2015-2016 af tegen “culturele verrijking” (versta: allochtonen) en vluchtelingen.

Dat Conings gevonden werd op de verjaardag van Marc Van Ranst, is volgens verschillende figuren binnen extreemrechts geen toeval

In meerdere reacties, onder andere van een ex-lid van VNJ, NSV en Voorpost, en een ex-lid van de Autonome Nationalisten Vlaanderen en van Blood & Honour-afsplitsing Racial Volunteer Force (RVF), luidde het exact dezelfde tekst: “De dood ingejaagd door de Belgische staat. Niet de eerste en niet de laatste.” Sam Fresonsecretaris van Vlaams Belang in Tienen, legde op zijn Facebookprofiel uit: “De eerste week van zijn verdwijning zijn er schoten gehoord in het bos. Ze hebben die (= Jürgen Conings, AS) toen afgeschoten, lichaam opgeborgen en vandaag terug neergelegd waarna de burgemeester hem kon ‘vinden’. Dit zaakje stinkt.”

“Toevallig wordt het lijk gevonden door de burgemeester van Maaseik (Open VLD) op de verjaardag van Marc Van Ranst himself. In welke vochtige kamer zou dit bedacht zijn?”, vraagt iemand zich af. De “vochtige kamer” is een verwijzing naar de loge. Sacha Del Sal, die een fitnesszaal annex gevechtsportcentrum uitbaat in Dilsen en goed bekend is bij extreemrechts, meent ook dat het om een moord en doofpotoperatie gaat. “Als je terugdenkt aan de schoten die er gelost zijn in het begin dan weet je maar al te goed dat dit een doofpotoperatie is. Ze hebben Jürgen vermoord/geëxecuteerd voor feiten waar hij hoogstens een celstraf voor zou gekregen hebben. (…) Ik wil persoonlijk onze staat verantwoordelijk stellen voor het vermoorden van een onschuldig iemand. (…) De ‘gestolen’ wapens en munitie zijn hoogstwaarschijnlijk ook een uitvlucht van onze overheid om te verbergen dat ons onbekwame leger deze al langer kwijt was.”

Volgens Filip Dewinter diende de 'opgepompte' dreiging van Conings 'een politiek correcte agenda'

Filip Dewinter tweette: “De enige slachtoffers v/ #JurgenConings zijn Conings zelf en de geloofwaardigheid van media en politiek…”. Moeten we dan wél geloof hechten aan de verdenking over de betrokkenheid van de loge en het vermoorden/executeren van Jürgen Conings? Nog volgens Dewinter werd Conings “misbruikt om de zgn dreiging v/ #extreemrechts kunstmatig op te pompen en zo h/ #VlaamsBelang te kunnen treffen. #Conings diende een politiek correcte agenda". Vlaams Belang ís een probleem, maar daarom gaat men nog geen militair gewapend de bossen insturen en een zoektocht van 650.000 euro opzetten.

Vlaams Belang-partijvoorzitter Tom Van Grieken retweette een bericht van Chris Janssens, VB-fractieleider in het Vlaams Parlement: “Welke bagger hebben sommige politici, media en ‘experts’ over deze man gegooid op een moment dat hij al overleden was?! Postume excuses zouden gepast zijn.” Een tweet en retweet dus van politici die niet hun medeleven tonen met het overlijden van vijf buitenlandse bouwvakarbeiders, maar wel van een terreurverdachte. Conings was een voormalig lid van Vlaams Belang.

Conings kreeg gisteren bij sommigen de status van een held en een martelaar. Een van de deelnemers aan de Voorpost-betoging een week geleden in Mechelen deelde op Facebook: “Nu is het tijd om te knielen, de fiere Vlaamse leeuw staat hem op te wachten.” en “Vele revoluties zijn gestart door de dood (moord) van een martelaar, de geschiedenis zal zich herhalen!”. Een van zijn vrienden is nog explicieter: “Opstand voor Jürgen !!!! Straat op met basebalknuppels en alles wat we kunnen vinden !!!! Schijt aan de overheid (gevolgd door een aantal emoticons)”.

Tomas Boutens van de voormalige terreurgroep Bloed Bodem Eer Trouw besluit een lange uithaal naar de media, politiek, politie en militaire top met: 'Vlaanderen vergeet niet'

Ook Tomas Boutens, die veroordeeld werd voor zijn leidinggevende rol bij de neonazistische terreurgroep Bloed Bodem Eer Trouw, roept Conings uit tot held. Hij haalt een gedicht aan van de Duitse dichter Johann Uhland (1787-1862): “Ik had een wapenbroeder, / Een betere vind je niet. / De trommel sloeg ten strijde, / Hij ging aan mijne zijde, / In gelijke pas en tred…”. Boutens besluit een lange uithaal naar de media, politiek, politie en militaire top met: “Vlaanderen vergeet niet."

Complottheorieën, Vlaams Belang-parlementsleden die inspelen op absurde theorieën, een heldenstatus en oproepen tot geweld. Niet alleen Jürgen Conings is van het pad afgedwaald.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis telefoonnummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

LEES OOK
Ton Rennenberg / 17-06-2022

Rechts-extremist die Marc Van Ranst bedreigde in Nederland veroordeeld

Beruchte Nederlandse rechts-extremist, met goede Vlaamse connecties, veroordeeld voor het bedreigen van minister-president Mark Rutte en de politie.
Ben van der Kooi
Frederik Polfliet / 12-01-2022

Van Marrakesh tot Jürgen Conings

Criminoloog Paul Ponsaers overschouwt het rechts-extremistische tumult van de jongste drie jaar.
leger op zoek naar conings
Anton Jäger / 04-06-2021

De Coningskwestie

Wat vertelt de online steun van duizenden Vlamingen over het Vlaanderen van vandaag en gisteren? 
BRUSSELS BOIS DE LA CAMBRE LA BOUM THREE
2 REACTIES
Rudy Tambuyser24-06-2021 13:42:49
Dankjewel voor de enige juiste manier om om te gaan met dit gedaas: opsommen, akte van nemen, en weer verder met wat ertoe doet.
Wanneer dit zootje échte misdaden begaat, zullen we wel zien hoe we dat aanpakken - er zijn wetten voor. Intussen laten we hen in alle rust pathologisch romantisch zijn, onwelriekend racistisch, zinsverbijsterd en paranoïde. Die Gedanken sind frei.
Koen Torfs05-07-2021 14:51:18
Net buiten de perimeter is JC heel laat gevonden: (on)gelukkig toeval? Doofpotoperatie: niet geheel uitgesloten dat hier e.e.a. voor het publiek wordt verborgen gehouden (wat en door wie?) Nauwkeurig tijdstip van overlijden nog steeds niet bekend: vreemd. Inmiddels quasi volledige radiostilte. Er zijn nochtans veel onbeantwoorde vragen, zodat er voer blijft voor wilde speculatie en ononderbouwde complottheorieën. Kan er niet nog meer uitgespit worden al dan niet ter afronding van deze onaangename story?