Buffett vraagt hogere belastingen

Bram Souffreau
apache

Buffett suggereert aan de Amerikaanse parlementsleden een oplossing voor de financiële perikelen waarin 's werelds grootste economie verkeert. Een belastingverhoging voor de kleine groep gelukkigen die meer dan 1 miljoen dollar per jaar verdient - 236.883 in 2009, weet Buffett. Want, zo schrijft Buffett, de voorbije jaren hebben de miljardairs veel te weinig bijgedragen.

In het opiniestuk belicht de meester-investeerder niet enkel het sparen van de miljardairs door de Amerikaanse overheid de afgelopen tien jaar, maar geeft hij ook aan hoe dramatisch de huidige economische situatie zou zijn. Ook geeft hij aan dat lagere belastingen niet synoniem staat met jobcreatie en het verder aanmodderen door het Amerikaans parlement het geloof in de democratie aantast.

Buffett breekt daarom een lans voor een behoud (geen verhoging, dus) van de belastingdruk op de modale huishoudens en een verdere verlaging van de loonkosten gedragen door werknemers. Andere dure beloften moeten de parlementsleden evenwel inslikken. Het land moet ook besparen.

Job one for the 12 is to pare down some future promises that even a rich America can’t fulfill. Big money must be saved here. The 12 should then turn to the issue of revenues. I would leave rates for 99.7 percent of taxpayers unchanged and continue the current 2-percentage-point reduction in the employee contribution to the payroll tax. This cut helps the poor and the middle class, who need every break they can get.

LEES OOK
Jan Walraven / 24-10-2017

Google en Facebook hielpen anti-vluchtelingencampagne opzetten

Hun medewerkers werkten samen met kapitaalkrachtige drukkingsgroep een online reclamecampagne tegen vluchtelingen uit tijdens Amerikaanse verkiezingen.
shutterstock_245047450
Jan Walraven / 31-08-2017

Harvey in Houston: kroniek van de onvermijdelijke orkaan

Texas Tribune en ProPublica waarschuwden in maart 2016 al dat Houston niet voorbereid was voor een 'perfect storm' als Harvey.
houston storm national guard
Jan Walraven / 17-07-2017

De terugkeer van de monopoliebrekers

Het aanpakken van marktoverheersende symboolbedrijven als Amazon, Google en Facebook kan de Democraten een nieuw elan geven.
jeff bezos jim mattis