Iceland's Revolution

Jan Walraven
Protest in Reykjavik in 2009 (Foto: Helgi Halldórsson, Flickr)
Protest in Reykjavik in 2009 (Foto: Helgi Halldórsson, Flickr)
Protest in Reykjavik in 2009 (Foto: Helgi Halldórsson, Flickr)
Protest in Reykjavik in 2009 (Foto: Helgi Halldórsson, Flickr)

"De antwoorden op de crash van het IJslandse bankwezen in 2008 en 2009 waren in beperkte mate progressief en slaagden er niet in om een politieke verschuiving naar links teweeg te brengen. Ze zijn in Ijsland ook veel meer omstreden dan de meeste internationale media laten doorschijnen", schrijft Thorsteinsson.

De linkse partijen die na de crash aan de macht kwamen wisten het publieke wantrouwen ten aanzien van de bankensector niet te capteren. Ze verloren de verkiezingen in 2013, waardoor de partijen die mee de crash veroorzaakten terug aan de macht kwamen. "Links heeft het grotendeels aan zichzelf te danken", vindt Thorsteinsson.

Eenmaal aan de macht voerden de twee grootste linkse partijen te weinig structurele veranderingen door. Ze volgden in grote mate vrij slaafs de economische recepten die het IMF voorschreef.

De huidige regering mag dan al weinig populair zijn, de traditionele linkse oppositie spint er weinig garen bij. Het is de Piratenpartij die peiling na peiling de anderen overklast. De Piraten mogen dan wel voor velen tot de verbeelding spreken, Thorsteinsson is ook beducht voor de groeiende rechts-libertaire vleugel binnen de partij.

Het volledige, Engelstalig stuk van Thorsteinsson verscheen online het Amerikaanse Jacobin Magazine.

LEES OOK
Rósa Ómarsdóttir / 17-10-2017

IJslandse ontboezemingen

Voor wie zich afvraagt hoe meer gendergelijkheid eruit kan zien in de kunsten in België, biedt IJsland een prikkelende inspiratiebron zoals blijkt uit deze bijdrage van danseres…
73_Omarsdottir_Free the nipple, Reykjavik (c) Vilhelm Gunnarsson_700