How to Hack an Election

Jan Walraven
VENEZUELA-CARACAS-DEMONSTRATION
Protest in Caracas, 13 maart 2016 (Foto: © Cristian Hernandez (Reporters))
VENEZUELA-CARACAS-DEMONSTRATION
Protest in Caracas, 13 maart 2016 (Foto: Reporters (c) Cristian Hernandez)

Andrés Sepúlveda stond jarenlang aan het hoofd van een team van hackers dat op bestelling verkiezingen in de voor de opdrachtgever gewenste richting stuurde. En dat op niet bepaald koosjere wijze. Van het stelen van de campagnestrategie van politieke tegenstrevers, het creëren van valse 'buzz' rond een kandidaat op sociale media tot het installeren van spyware op de computers en smartphones van de oppositiekandidaat, Sepúlveda kon en deed het naar eigen zeggen allemaal.

Hij werkte onder meer ten voordele van de huidige Mexicaanse president Peña Nieto, maar verkocht zijn diensten aan zowat elke Latijns-Amerikaanse politieke partij die binnen zijn politieke denkkader pastte, lees: tegen (extreem-)linkse figuren als de Venezolaanse ex-president Chavez.

"Mijn taak was om de vuile oorlog te voeren: psychologische operaties, zwarte propaganda en het verspreiden van valse geruchten, de hele donkere kant van de politiek waarvan niemand weet dat die bestaat, maar die iedereen kan zien", vertelde hij aan Bloomberg.

Als spilfiguur en opdrachtgever van deze operaties duidt Sepúlveda de in Miami residerende Juan José Rendon aan, ook wel 'de Karl Rove van Latijns-Amerika' genoemd. Rendon, die volgens Colombiaanse media ook ingehuurd zou zijn door Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, ontkent de onthullingen van Sepúlveda én dat hij voor Trump zou werken. Rendon, die naar eigen zeggen werd benaderd door het campagneteam van Trump, zou wel voor een andere Amerikaanse presidentskandidaat aan de slag gaan.

Lees via deze link het volledige stuk op Bloomberg Businessweek.

LEES OOK
Steven Vanden Bussche, Samira Ataei / 10-06-2020

Mondmaskers: hoe de Belgische modesector buitenspel werd gezet

Defensie liet bij de bestelling van mondmaskers snelheid primeren boven kwaliteit. Uit documenten die Apache kon inkijken blijkt dat verschillende voorschriften tijdens de lopende…
mask-4964589
Redactie Apache / 03-05-2019

Formateurs: jij kan het schudden

Wie wil er nog peilingen en stemtests als u gewoon zelf een regering kan vormen? Speel nu Formateurs™, het politieke kaartspel van Apache.
Screen Shot 2019-04-30 at 20.30.03
Steven Vanden Bussche / 05-12-2018

Twee Turken erelid PEN Vlaanderen: 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat'

De Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Sik en essayist en romanschrijver Ahmet Altan zijn twee nieuwe ereleden van Pen Vlaanderen. 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat', zegt…
Ahmet Altan (Foto (c) Picture Alliance/Photoshot)