Franse premier Valls stelt 'pact' met de islam voor

Christophe Degreef
26281834100_666327a859_m
26281834100_666327a859_z
Céline Pina

Céline Pina was een verkozen raadslid voor de Parti Socialiste in de regio Île-de France. Daar zag ze hoe haar partij op het lokale niveau steeds akkoorden sloot met militante moslims om de gemoederen te bedaren en kiezers te winnen, maar zo wel het Franse model van vrijzinnigheid overboord gooide. Ze schreef er onlangs een boek over, Silence Coupable.

In die lijn valt Pina nu haar voormalige partijgenoot Valls aan. Ze beweert dat de Franse gezagsdragers naïef zullen zijn en dat het pact dat de eerste minister voorstelt zal uitmonden in een pact met islamisten. Voor Pina is de Franse islamitische koepelorganisatie UOIF - een partner van de Franse overheid voor islamitische zaken - namelijk een politieke organisatie geïnfiltreerd door het Moslimbroederschap, die in feite hetzelfde beoogt als Islamitische Staat; de samenleving islamiseren. Pina zegt:

Alors que les frères musulmans diffusent la même idéologie que Daech et préparent le terrain des jihadistes, ils sont en position, contrairement à Daech, de récolter les fruits de la mort que sèment ces derniers et de finaliser les objectifs visés par les jihadistes: mise à mal de la laïcité, proposition de concordat, coups portés à l'égalité femmes/hommes, refus de la séparation entre domaine public et privé, emprise sur tous les aspects de la vie des hommes...

Céline Pina beweert dat de Franse gezagsdragers naïef zijn en dat het pact met de islam zal uitmonden in een pact met islamisten.

Het artikel van Pina is voorts een compromisloos pleidooi om niet weg te gooien wat Frankrijk voor haar - en volgens haar ook voor het grootste deel van de Fransen zelf - groots heeft gemaakt: een vrijzinnig, werelds systeem waarbij de overheid zich niet mengt met iemands privéreligie en een religieuze gemeenschap geen voorrechten krijgt, en een privéovertuiging te allen tijde ondergeschikt blijft aan het vrijzinnige model om voor iedere Franse burger gelijkheid te creëren.

Als moslims het daar moeilijk mee hebben, dan stelt Pina voor:

L'Islam doit accepter ce que les catholiques ont accepté. Un point c'est tout. Et la République n'a pas à se poser la question de savoir quel degré de difficulté cela représente pour des croyants. Ni si l'Islam est compatible ou incompatible avec la République. Quelle que soit la religion, la règle est la même et c'est au croyant de trancher: s'il refuse la loi commune au nom de la religion, alors il peut choisir de partir ou de vivre en marge mais n'a pas à réclamer que la loi change à son profit.

De ironie wil - en dat zal Pina ook wel weten - dat wat haar oude socialistische partij nu voorstelt, eigenlijk een voorstel is van de katholieke Franse filosoof Pierre Manent, die vorig jaar een gelijkaardig pact voorstelde met de islam omdat volgens Manent de volgens hem nihilistische vrijzinnigheid niet op kan tegen de islam. Naast een vrijzinnig blok bestaat Frankrijk namelijk ook uit een identitair blok, en al dan niet er mee verbonden, een katholiek.

LEES OOK
Jan Walraven / 11-04-2016

Finding Alternative Routes to Europe

Nu de overzeese route naar Europa langzaam maar zeker drooggelegd wordt, gaan vluchtelingen steeds inventiever op zoek naar alternatieve routes. Syria Deeply sprak met een…
Afghaanse vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos (Foto: UNHCR/Jowan Akkash)
Jan Walraven / 26-01-2016

Een nieuw Fyra-debacle lijkt onvermijdelijk

Nu het onderzoek van de Nederlandse parlementaire onderzoekscommissie afgelopen is, maakt onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout voor Follow The Money de balans op. Hij wijst…
De Fyra net voor het station Brussel-Zuid. (Foto Smiley.toerist / Wikipedia)
Sylvain Malcorps / 23-01-2012

The Huffington Post... à la française

The Huffington Post opent een website in Frankrijk
apache