Brussel en transparantie, het blijft een moeilijke combinatie

Steven Vanden Bussche
pinata_1400x453
(c) Pedejee

Het schandaal rond de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial barstte exact een jaar geleden los. De royale vergoeding voor onbestaande vergaderingen kostte uiteindelijk de burgemeesterssjerp van Yvan Mayeur (PS) en directrice Pascale Peraïta.

Kort daarop verklaarden alle partijen plechtig dat er onder meer online een totale transparantie zou komen in de mandaten die Brusselse politici vervullen en de vergoedingen die ze daarvoor ontvangen. En dat moest eigenlijk al sinds 2006 het geval zijn, geen enkele gemeente gaat evenwel zover terug.

Woord houden

Watermaal-Bosvoorde, Etterbeek en Elsene blijken de beste leerlingen van de klas: zij plaatsen een overzicht van alle mandaten van hun verkozenen met bijhorende vergoedingen online. Zoals aangekondigd voor de jaren 2016-2017.

Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Gillis en Ukkel publiceerden overzichten van mandaten en vergoedingen, maar enkel voor ofwel 2016 of 2017, zo blijkt verder uit het onderzoek van Le Vif en Transparencia. Anderlecht en Jette publiceerden enkel volledige lijsten van afgeleide mandaten.

Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Sint-Lambrechts-Woluwe gaven lijsten vrij met onduidelijkheden in de vergoedingen. Ganshoren, de minst transparante gemeente tijdens een eerste 'barometer' rond het nakomen van de beloftes, zette grote stappen vooruit. Al werden ook niet alle vergoedingen volledig vrijgegeven.

Woord breken

Ondanks de mandatenschandalen, publiceerden Molenbeek, Vorst, Oudergem, Evere, Brussel, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem  geen bedragen. Enkel overzichten van mandaten. Al zijn die voor Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem niet volledig, merken Le Vif en Transparencia op.

Dat Brussel-stad tot de slechtse leerlingen van de klas behoort, is opmerkelijk, aangezien de nieuwe burgemeester Philippe Close (PS) eind juni 2017 effectief een mandatenkadaster met bijna duizend mandaten online zette.

Maar vier maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen, blijken er geen namen meer in het kadaster te staan. Alleen het aantal mandatarissen per individuele structuur.

Pas tegen eind dit jaar, na de verkiezingen dus, zou het kadaster terug compleet zijn, zo kregen de VRT en Le Vif recent te horen. Hun vragen aan de enige Vlaamse schepen in het college, Els Ampe (Open Vld), zorgden voor de belofte dat het kadaster "zeker voor de zomer" beschikbaar zal zijn.

Ook Vlaamse centrumsteden kunnen beter

Apache en StampMedia onderzochten enkele maanden geleden, één jaar na het het Publipartschandaal, hoe het zit met de transparantie rond mandaten en vergoedingen bij de Vlaamse centrumsteden.

Kortrijk bleek het meest transparant en zette alle mandaten en vergoedingen (zelfs die het lokaal niveau overstijgen) online. Maar het beeld in de rest van Vlaanderen was heel verschillend. Slechts vier andere centrumsteden plaatsten overzichten van mandaten online.

Maar dus ook in Vlaanderen gaapt tussen woord en daad nog altijd een diepe kloof.

 

Lees ook: Wie krijgt de pen van Apache ? Transparencia.be werd genomineerd omwille van de samenwerking met Brusselse media om de transparantiewet uit 2006 af te dwingen.

Lees ook: Dossier Gemeentegeheimen

pinata (1)
(c) Pedejee
LEES OOK
Jan Walraven / 28-11-2016

Waar blijft de onderzoeks-journalistiek in de sport?

Columnist Frank Van Laeken houdt bij Sporta Magazine een opgemerkt pleidooi tegen "hoernalistiek" in de sport.
voetbal rode duivels