DOSSIER - 4 ARTIKELS

Vlamingen in de Ardennen

Rendeux kinderen water
(© Lionel Jusseret)

Voor een driedelige reeks trok Apache samen met Franstalig zusterblad Médor naar Rendeux, een dorp aan de oevers van de Ourthe, waar bijna een op de twee woningen aan Vlamingen wordt verkocht. Zij zijn op zoek naar een tweede verblijf of kopen een woning om als vakantieverblijf te verhuren. De aantrekkingskracht is groot. “Het is hier veel rustiger dan in Vlaanderen, ik ervaar hier geen stress, alles is meer à l'aise”, zegt inwijkeling Katrien Meyvis.

“Hier liggen de prijzen veel lager dan wat de Vlamingen bij hen gewend zijn, en dat jaagt de prijzen de hoogte in”, stelt notaris Frédéric Dumoulin vast. Bovendien speelt wat projectontwikkelaar Tim Plees het ‘Marc Coucke-effect’ noemt: “in zijn kielzog komen ook andere ondernemers”.

We spraken met lokale beleidsmakers en – Frans- en steeds vaker Nederlandstalige – inwoners over de Vlaamse vastgoedkoorts. Ze zijn zich bewust van de problematiek. De lokale politiek neemt dan ook maatregelen en roept bijkomende gîtes een halt toe. Al lijkt de economische toekomst van deze toeristische streek onvermijdelijk vormgegeven te zullen worden door Vlamingen.