'West we go': met Apache naar de Verenigde Staten

Redactie Apache
apache
Kyle
De handen van Kyle, een Amerikaan die zijn woelige levensverhaal aan Damien Spleeters kwijt wou. (Foto Damien Spleeters)

De Franstalige Belg Damien Spleeters probeert in de VS zoveel mogelijk staten te bezoeken. Hij bekijkt het land door de ogen en de verhalen van de mensen die het elke dag opnieuw met eigen handen vormgeven. Vandaar ook dat hij telkens de handen van zijn gesprekspartners fotografeert.

Sleutelgat

De Verenigde Staten blijven een gebied om te ontdekken en te herontdekken, vol beloftes en desillusies, dromen en gevechten, rijkdom en armoede. Onophoudelijk worden er nieuwe grenzen getrokken, onophoudelijk worden ze weer verlegd. Reizen naar het westen blijft een avontuur.

Door een sleutelgat verkent Spleeters het land dat het motto 'E pluribus unum' (Uit velen één) draagt en dat gedefinieerd wordt door zijn tegenstellingen en verschillen. To let America be America again. The land that has never been yet...

De reportages verschenen oorspronkelijk op de Franse journalistieke website Rue89.com en nadien ook op de site van de Brusselse krant Le Soir. Vertaalsters Sofie Decock en Heidi Depraetere voor Apache maakten alvast een selectie van vijf verhalen:

Het zijn stuk voor stuk verhalen die de verwarrende tegenstellingen van Amerika blootleggen. Alle volgende reportages van Damien Spleeters zullen voortaan ook in het Nederlands op Apache verschijnen.

Spleeters zelf studeerde in België en Frankrijk. Hij organiseerde verscheiden internationale culturele evenementen samen met maelstrÖm reEvolution. Thans leeft en werkt hij tijdelijk in de Verenigde Staten. U kunt hem van nabij volgen via Twitter.

Tim F. Van der Mensbrugghe

LEES OOK
Redactie Apache / 06-09-2022

Apache zoekt uitgever

Zorg jij voor het commercieel succes van de nieuwssite Apache en Apache Magazine?
apache logo inhoud heerst
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Karl van den Broeck / 24-02-2022

Apache blaast twaalf kaarsjes uit

Nog tot zondag slopen we de betaalmuur zodat iedereen gratis kan grasduinen in de artikels die we voorbije jaren publiceerden.
verjaardag apache