Apache duikt op in Le Soir

Redactie Apache
Le-Soir-Apache
Le-Soir-Apache

In Frankrijk zijn er heel wat initiatieven die op zijn minst deels verwant zijn met wat Apache tracht te doen: Rue89, Mediapart, Owni, ... ‘Pure players’ worden ze genoemd en allemaal vertrekken ze vanuit de vaststelling dat er een dwingende nood is aan écht onafhankelijke journalistiek. Rue89 heeft zich tot doel gesteld de getroebleerde relatie tussen lezer en media te herstellen. Owni en Mediapart zetten vooral in op onderzoeksjournalistiek.

De vraag waarom België achterloopt bij die evolutie is niet makkelijk beantwoordbaar. Het heeft ongetwijfeld te maken met de manier waarop ons medialandschap in elkaar zit, maar ook de beperkte Belgische ‘lezersmarkt’ vormt een deel van de verklaring.

Met onze plannen om in de toekomst ook te publiceren in het Frans (en het Engels) – iets waar we intussen al voorzichtig mee experimenteren – zouden we alvast onze lezersmarkt vergroten. We zoeken momenteel uit hoe we een en ander vorm kunnen geven. Er wordt gepraat met Franstalige collega’s en gaan op zoek naar fondsen om dat te realiseren. Een twee- of zelfs drietalige site komt er niet van de ene dag op de andere, maar de titel boven het artikel in Le Soir klopt als een bus: Apache veut être lu au sud.

LEES OOK
Redactie Apache / 17-11-2023

Collega-onderzoeksjournalisten bekronen Apache

Het VVOJ-Vliegwiel wordt uitzonderlijk aan de hele redactie van Apache uitgereikt.
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck ontvangt het VVOJ Vliegwiel van jurylid Jeroen Trommelen.
Redactie Apache / 06-09-2022

Apache zoekt uitgever

Zorg jij voor het commercieel succes van de nieuwssite Apache en Apache Magazine?
apache logo inhoud heerst
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE