Apache Deze Week: Over scholentekort, Viktor Bout en de eurocrisis

Tom Cochez
Robert Voorhamme

Loonkloof

Press Conference for the results 2008 of Bekaert

'Niemand raakt over de loonkloof' (*) verzucht Peter Casteels naar aanleiding van de zoveelste discussie over bonussen en vergoedingen van topmanagers. De bonus van Bert De Graeve levert de zoveelste lawaaierige discussie in de media op, maar veel meer dan ons hart eens te luchten levert dat niet op.

Wouter Vandenhaute

url

Ken Lambeets schreef een open brief aan Wouter Vandenhaute. De baas van Woestijnvis en de Ronde van Vlaanderen zou er volgens hem goed aan doen de fel bediscussieerde parcourswijzigingen in zijn ronde te evalueren 'Nu de eerste editie van de nieuwe Ronde er opzit, blijkt u mislukt in uw opzet. Hoogtijd voor evaluatie. En bijsturing, ook.'

Authenticiteit

51_Viaene_Doorman_David_de_Jong

De Nederlandse cultuurfilosoof Maarten Doorman heeft het in een uitgebreid interview met Rekto:Verso-redacteuren Tom Viaene en Peter Van Goethem over 'onze romantische drang naar authenticiteit'. Volgens Doorman vallen vele conflicten in onze politieke, culturele en morele levens enkel te begrijpen door de romantische herkomst ervan in te zien.

Schoolgebouwen

Robert Voorhamme

In het opiniestuk 'Vandaag geen school / school te huur' (*) stelt Tom Cochez vast dat Vlaanderen zijn allerkleinste stadsbewoners loslaat. In Antwerpen dreigt opnieuw een tekort aan plaatsen voor kleuters. Voor vierhonderd instappers is er vandaag (nog) geen plaats. Wat volgt is een oproep aan Vlaanderen om de stad niet los te laten en volop in te zetten op onderwijs. Misschien kan dat nog het snelst door als Vlaamse overheid niet langer de aankoop van schoolgebouwen te subsidiëren, maar te kiezen voor verhuur. Want waarom zou een school perse een eigen gebouw nodig hebben?

Eurocrisis

Naamloos

In zijn 33 minuten durende videoreportage 'Europa Rad' laat Robbe Vandegehuchte een twintigtal economen, filosofen, journalisten en politici uit binnen- en buitenland aan het woord. Hun visies worden samengebald tot een weinig hoopvolle kijk op de toekomst van de euro en de Europese Unie. Opmerkelijk is dat de analyse aan de linkse kant van het politieke spectrum in belangrijke mate gelijkloopt met de analyses die door rechts worden gemaakt.

Prins Friso

Peter Vandermeersch.

In Nederland ontstond halverwege de maand februari opschudding over de manier waarop kwaliteitskrant NRC Handelsblad had bericht over de gezondheidstoestand van prins Friso. Na afloop vroeg de krant aan een extern onderzoeker om na te gaan of ze al dan niet in de fout was gegaan. In 'Peter Vandermeersch en NRC Handelsblad trekken het boetekleed aan', zet Tom Cochez de belangrijkste bevindingen op een rijtje.

Gemiddelde Spanjaard

N. Jimenez zonder werk en zonder uitkering (Foto: Tom Lievens)

In Spanje sprak Tom Lievens met modale Spanjaarden die de besparingen van de nieuwe regering Rajoy aan den lijve ondervinden. In 'Overleven in Spanje' (*) schetst hij een beeld van de huidige economische situatie en hoe de Spanjaarden daar mee omgaan.

Viktor Bout

Viktor Bout (Foto Wikipedia)

Damien Spleeters sluit de week af met de veroordeling in de Verenigde Staten van Viktor Bout (*). De Russische wapenhandelaar die zijn louche zaakjes jarenlang vanuit Oostende regelde, werd veroordeeld tot 25 jaar celstraf. Damien Spleeters sprak met wapenexperte Kathi Austin over de indrukwekkende carrière van Bout en de dubbelzinnige rol die de Verenigde Staten daarin speelde.

(*) Artikel enkel toegankelijk voor abonnees

LEES OOK
Janine Meijer / 23-12-2022

‘Dat jongeren geen interesse hebben in nieuws is een misvatting’

Jongeren halen hun nieuws vooral op sociale media.
afhakers jongeren en nieuws
Steven Vanden Bussche / 03-10-2022

Nieuwsalgoritmes kunnen burgers breder informeren

Onderzoekers ontwikkelden een algoritme dat een bredere waaier van nieuws voorschotelt.
smartphone
Tom Cochez / 28-03-2022

Nieuws en emoporno

De oorlog in Oekraïne legt pijnlijk de mengeling bloot tussen nieuws en entertainment.
Een Russische raketaanval vernielde het shoppingcenter Retroville in Kiev.