Nieuwe media: vloek of zegen voor buitenlandberichtgeving?

Redactie Apache
Naamloos
Zijn de beelden die ons via YouTube vanuit Syrië bereiken berouwbaar?
Naamloos
Zijn de beelden die ons via YouTube vanuit Syrië bereiken berouwbaar?

Binnen de reguliere media staat buitenlandberichtgeving op de eerste rij wanneer er bespaard moet worden. Gedegen buitenlandjournalistiek is immers duur. Dat leidde de voorbije jaren onder meer tot een afbouw van de bestaande wereldwijde netwerken aan freelancers en correspondenten. Internationaal opererende persagentschappen zien zich verplicht de tering naar de nering te zetten en dan is er nog de druk van de kijker/lezer/adverteerder die vaak meer interesse vertoont in de kont van Pippa dan in een analyse over de politieke situatie in Kirgizië.

Beter of slechter, de buitenlandberichtgeving is vandaag op zijn minst anders geworden. Nieuwe media  -in de breedst mogelijke zin van het woord- houden zowel kansen als gevaren in voor buitenlandberichtgeving. Op enkele uren tijd wordt een hoax wereldwijd opgeblazen tot waarheid maar tegelijk biedt het web een haast oneindig podium voor diepgravende analyses, ondersteunende data of beeldmateriaal. Goed uitgebalanceerde sociale netwerken kunnen vanuit journalistiek oogpunt heel waardevol zijn. Via Twitter en Facebook worden lijnen gelegd die vroeger ondenkbaar waren. Via crowdfunding kunnen verhalen worden gefinancierd waar geen krantenbaas nog centen in wil stoppen.

Hoe gaan journalisten om met deze nieuwe situatie? Zijn nieuwe media een vloek of een zegen? Voor journalisten, maar ook voor nieuwsconsumenten.

Alma De Walsche, journalist bij MO* praat er over met onder meer Damien Spleeters (freelance journalist Apache), Maarten Rabaey (buitenlandredactie De Morgen), Christoff Goderis (Artsen Zonder Grenzen) en Roel Pennemans (buitenlandredactie VRT).

Wanneer?

Donderdag 10 mei , 20u30 – 22.00 u.

Waar?

Swenst (De IJsfabriek), Lange Leemstraat 372, Antwerpen (vlak bij Berchem station).

Reserveren?

Toegang gratis, wel reserveren wegens beperkt aantal plaatsen via redactie@apache.be

LEES OOK
Redactie Apache / 13-04-2021

Franse nieuwssite Mediapart blijft journalistieke bakens verzetten

Mediapart zette de voorbije jaren kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek opnieuw op de kaart. Leden van Apache zullen vanaf nu geregeld (vertaalde) bijdragen van Mediapart kunnen…
plenel
Jan Walraven / 26-03-2021

Europese organisaties vragen actie tegen juridische intimidatie van kritische stemmen

Meer dan honderd organisaties roepen de Raad van Europa op om op te treden tegen de groeiende dreiging van rechtszaken tegen kritische berichtgeving en opinies.
Press-freedom
Tom Cochez / 21-12-2020

Openbaar ministerie vraagt vrijspraak voor Fornuisfilmpje

Het openbaar ministerie vraagt de vrijspraak van hoofdredacteur Karl van den Broeck en journalist Stef Arends naar aanleiding van de klacht die lobbyist Erik Van der Paal indiende…
Screen Shot 2017-11-17 at 16.30.15