Het belang van Verhofstadt bij Griekse privatiseringen

Tom Cochez
Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt (Foto Europees parlement)
Guy Verhofstadt (Foto Europees parlement)

Een van de eisen die de Trojka oplegt aan Griekenland in ruil voor een bijkomende lening, is het (verder) privatiseren van overheidsbezit. De verkoop van een hele rist Griekse kroonjuwelen zou straks 50 miljard euro in het laatje moeten brengen. De vraag is wie daar beter van wordt: de  Griekse bevolking of buitenlandse investeerders op zoek naar een koopje dat op vraag van de Trojka snel snel moet worden beklonken?

Eerder deze week publiceerde Apache.be al een artikel over de opmerkelijke uithaal van Guy Verhofstadt aan het adres van de Griekse premier Tsipras. Onze voormalige premier verweet Tsipras niets te doen aan de Griekse oligarchen en reders. Zijn uithaal was opmerkelijk, niet omdat de voorzitter van de Europese liberale fractie geen punt zou hebben - de nauwe verwevenheid tussen politiek, media en oligarchen (vooral reders) ligt zowat aan de basis van de falende Griekse staat - wel omwille van de hypocriete houding.

Sofina

Enkele maanden terug bracht Verhofstadt immers nog de keynote speech voor ECSA, een lobbyorganisatie die (onder meer) de belangen van de Griekse reders verdedigt. Belangrijker nog is zijn bestuurszitje in Exmar, onderdeel van het scheepvaartimperium van de steenrijke familie Saverys die zeer goede financiële relaties onderhoudt (feitelijk een bedrijf deelt) met de Griekse familie Livanos, exponent van de door Verhofstadt vervloekte Griekse oligarchie.

Zijn zitje in het bestuur van Sofina leverde Verhofstadt vorig jaar ruim 138.000 euro op

Maar Exmar is niet het enige bedrijf waar Guy Verhofstadt een bestuursmandaat bekleedt. Sinds 2012 zetelt de voormalige premier ook in het bestuur van de portefeuillemaatschappij Sofina. Waar Verhofstadt bij Exmar "slechts" 60.000 euro per jaar vangt, leverde zijn zitje bij Sofina hem vorig jaar meer dan het dubbele op: ruim 138.000 euro krijgt Verhofstadt als bestuurder van Sofina.

Vorig jaar al bracht The Press Project, een onafhankelijke Griekse nieuwssite, een artikel waarin de impliciete rol van onze voormalige premier wordt belicht bij de omstreden privatisering van EYATH, de waterbeheerder in de tweede grootste Griekse stad, Thessaloniki. Zeker in het licht van de recente gebeurtenissen rond Griekenland werpt het een bijzonder licht op Verhofstadt als groot pleitbezorger van doorgedreven privatiseringen in Griekenland.

Suez

De verkoop van EYATH maakte deel uit van de al eerder door de Trojka opgelegde privatisering van overheidsbedrijven en eigendommen in Griekenland. In 2010 raakten de plannen bekend om het aandeel van de overheid in het waterbedrijf terug te brengen van 74 naar 51 procent. Daarna volgde het plan om EYATH volledig van de hand te doen. Tegen die plannen kwam massaal lokaal protest en er werden gerechtelijke stappen ondernomen. Gedeeltelijk met succes. Onder de regering Tsipras werden de plannen on hold gezet, maar naar alle verwachting zal de deal tussen de Trojka en Griekenland van vorige week EYATH opnieuw versneld in de etalage zetten.

Als Suez Environnement straks EYATH voor een prikje op de kop tikt, rinkelt ook de kassa van Sofina en kan de portefeuillemaatschappij haar bestuurders belonen voor hun eerlijk aandeel in het werk

Twee gegadigden staan klaar om een koopje te doen en het water van de inwoners van Thessaloniki te privatiseren: het Israëlische Mekorot en de joint venture Suez Environnement-Aktor. Omdat Suez vandaag al vijf procent van de aandelen van EYATH heeft, staat die laatste in poleposition.

Een van de belangrijkste aandeelhouders van Suez Environnement is Sofina. Niet Guy Verhofstadt zelf, wel zijn CEO bij Sofina, Harold Boël zetelt namens Sofina ook in de raad van bestuur van Suez Environnement. Als Suez Environnement straks EYATH voor een prikje op de kop tikt, rinkelt ook de kassa van Sofina en kan de portefeuillemaatschappij haar bestuurders belonen voor hun eerlijk aandeel in het werk.

Pittig detail: begin vorig jaar bracht de Griekse krant Eleftherotpia nog het verhaal over renovatiewerken aan het waterleidingsnetwerk in Thessaloniki. De ongeveer 100 miljoen euro die nodig zijn voor de werken zijn voor 75 procent afkomstig van het Europees Cohesiefonds en voor 25 procent van de Griekse overheid. Die werken betekenen straks een forse "meerwaarde" voor EYATH maar zouden geen effect mogen hebben op de te onderhandelen prijs bij een privatisering.

Ellaktor

Minstens even boeiend als de hele operatie zelf is het bedrijf waarmee Suez Environnement voor de gelegenheid een joint venture maakte. Aktor is een onderdeel van Ellaktor en was/is ook kandidaat, als partner in andere Griekse privatiseringsdossiers. Eind vorig jaar moest Ellaktor nog de duimen leggen voor het Duitse Fraport AG bij de verkoop van regionale Griekse luchthavens. Maar het bedrijf heeft de komende maanden ongetwijfeld nog andere pijlen op haar boog. Ellaktor is immers actief op heel wat domeinen waar privatiseringen aan de orde zullen zijn, gaande van pijpleidingen, mijnbouw en energie over constructie en real estate tot spoorwegen.

Leonidas Bobolas, CEO van Ellaktor werd in april opgepakt op verdenking van grootschalige belastingontduiking en het witwassen van geld

De CEO van Ellaktor is Leonidas Bobolas, een telg van een van de meest invloedrijke Griekse families en (alweer) een schoolvoorbeeld van de Griekse 'diaploki', het eerder genoemde machtskluwen tussen politiek, media en bedrijfswereld. Drie maanden terug werd Leonidas Bobolas opgepakt op verdenking van grootschalige belastingontduiking en het witwassen van geld. Hij betaalde een borg van 1,8 miljoen euro om voorwaardelijk op vrije voeten te worden gesteld. Dat zou volgens overheidsbronnen, geciteerd in Griekse media, slechts een fractie zijn van het totaalbedrag aan ontdoken belastingen.

Net als de naam van verschillende van zijn familieleden komt ook de naam van Leonidas Bobolas voor op de fameuze 'Falciani Lijst'. Die lijst bevat namen van mensen met een geheime bankrekening bij HSBC in Zwitserland. De familie Bobolas is overigens ook (zeer) actief in de media. De krant Etnos en de populaire zender Mega zijn de bekendste media van de door de familie Bobolas gecontroleerde Pegasus Group.

De aanhouding van Bobolas werd in Griekenland gevierd als een eerste belangrijke stap in de aanpak van de fenomenale belastingontwijking die het land ontwricht. Het bewijs dat Syriza haar verkiezingsbelofte ter zake gestand doet en op zijn minst probeert om de oligarchen op de knieën te krijgen.

Voor Guy Verhofstadt volstaat het echter lang niet en moet er veel meer gebeuren. Hij verwacht een krachtige aanpak van premier Tsipras.

LEES OOK
Redactie Apache / 11-04-2024

Apache stelt eerste boek voor: 'De vrienden van het vastgoed'

In het boek vertellen Tom Cochez en David Leloup hoe toppolitici en bouwpromotoren gouden zaken doen.
De cover van het boek 'Vrienden van het vastgoed' van Tom Cochez en David Leloup.
Koba Ryckewaert / 01-12-2023

Welke toekomst voor de digitale journalistiek?

De nieuwsmedia van de toekomst zien zich online geconfronteerd met een virulente publieke sfeer.
sociale media
Janine Meijer / 23-12-2022

‘Dat jongeren geen interesse hebben in nieuws is een misvatting’

Jongeren halen hun nieuws vooral op sociale media.
afhakers jongeren en nieuws