Escalerend Israëlisch-Palestijns geweld in beeld

12 oktober 2015 Edmee Van rijn , Muhanned Darabee
Een jongen zit op een stoel voor een vuurblokkade op de weg naar het dorpje Surida. Die moet voorkomen dat het leger het huis van een doodgeschoten Palestijn komt vernietigen. (Foto: Muhanned Darabee)
Een jongen zit op een stoel voor een vuurblokkade op de weg naar het dorpje Surida. Die moet voorkomen dat het leger het huis van een doodgeschoten Palestijn komt vernietigen. (Foto: Muhanned Darabee)

Bij verschillende steekpartijen in Jeruzalem en elders in Israël kwamen vier Joodse Israëli's om het leven. Tientallen anderen raakten gewond. In de meeste gevallen werden de Palestijnse aanvallers meteen doodgeschoten door Israëlische veiligheidstroepen. Voornamelijk in Oost-Jerusalem en op de Westelijke Jordaanoever vinden sindsdien hevige clashes plaats tussen Palestijnse jongeren en het Israëlische leger. Volgens het Palestijnse ministerie van gezondheid zijn er sinds 3 oktober 24 Palestijnen gedood, inclusief Palestijnen die joodse Israëli's aanvielen. Volgens het Palestijnse Rode Kruis zijn er meer dan duizend Palestijnen gewond geraakt door kogels, rubber/stalen kogels, geluidsgranaten en traangas. Daarnaast vernielde Israël drie huizen van Palestijnen die betrokken waren bij een aanval op Israëli's.

Een jongen zit op een stoel voor een vuurblokkade op de weg naar het dorpje Surida. Die moet voorkomen dat het leger het huis van een doodgeschoten Palestijn komt vernietigen. (Foto: Muhanned Darabee)
Een jongen zit op een stoel voor een vuurblokkade op de weg naar het dorpje Surida. Die moet voorkomen dat het leger het huis van een doodgeschoten Palestijn komt vernietigen. (Foto: Muhanned Darabee)
Jongeren verplaatsen een container die bescherming moeten bieden tegen de Israelische soldaten, tijdens clashes in Albireh/Ramallah, bij de Israelische kolonie Beit El. (Foto Muhanned Darabee)
Jongeren verplaatsen een container die bescherming moeten bieden tegen de Israelische soldaten, tijdens clashes in Albireh/Ramallah, bij de Israelische kolonie Beit El. (Foto Muhanned Darabee)
Het Israelische leger schiet met scherp, rubber/stalen kogels en traangas om Palestijnse jongeren op afstand te houden. (Foto Muhanned Darabee)
Het Israelische leger schiet met scherp, rubber/stalen kogels en traangas om Palestijnse jongeren op afstand te houden. (Foto Muhanned Darabee)
De weg vlak bij de Israelische kolonie Beit El ligt bezaaid met stenen na de clashes met het Israelische leger de afgelopen dagen. (Foto Muhanned Darabee)
De weg vlak bij de Israelische kolonie Beit El ligt bezaaid met stenen na de clashes met het Israelische leger de afgelopen dagen. (Foto Muhanned Darabee)
Molotovcocktail: een frisdankflesje, gevuld met benzine en watten, wordt aangestoken en naar het Israelische leger gegooid. (Foto: Edmée van Rijn)
Molotovcocktail: een frisdankflesje, gevuld met benzine en watten, wordt aangestoken en naar het Israelische leger gegooid. (Foto: Edmée van Rijn)
Het lichaam van de dertienjarige Abdul Rahman Obeidat, die door een fout van het Israelische leger werd doodgeschoten, wordt tijdens een begrafenisoptocht door de straten van het Aida vluchtelingen kamp in Bethlehem gedragen. (Foto: Muhanned Darabee)
Het lichaam van de dertienjarige Abdul Rahman Obeidat, die door een fout van het Israelische leger werd doodgeschoten, wordt tijdens een begrafenisoptocht door de straten van het Aida vluchtelingen kamp in Bethlehem gedragen. (Foto: Muhanned Darabee)
Vooral jongens van alle leeftijd participeren in de rellen op de Westelijke Jordaanoever, het in brand steken van banden is daarbij een bekend fenomeen. (Foto: Edmée van Rijn)
Vooral jongens van alle leeftijd participeren in de rellen op de Westelijke Jordaanoever, het in brand steken van banden is daarbij een bekend fenomeen. (Foto: Edmée van Rijn)
Een jonge Palestijn neemt een pauze tijdens de clashes om even wat te eten en te drinken. (Foto: Edmée van Rijn)
Een jonge Palestijn neemt een pauze tijdens de clashes om even wat te eten en te drinken. (Foto: Edmée van Rijn)
In de oude stad van Jerusalem staan metaaldetector poortjes opgesteld, na de verschillende steekpartijen in de stad. (Foto: Edmée van Rijn)
In de oude stad van Jerusalem staan metaaldetector poortjes opgesteld, na de verschillende steekpartijen in de stad. (Foto: Edmée van Rijn)
Op de plek waar vorige week een kolonisten echtpaar werd vermoord, op de Westelijke Jordaanoever, organiseerden kolonisten een kinderfeestje waarbij ze zichzelf beveiligden, met eigen wapens. Het Israelische leger sloot het gebied rondom hermetisch af. (Foto: Edmée van Rijn)
Op de plek waar vorige week een kolonisten echtpaar werd vermoord, op de Westelijke Jordaanoever, organiseerden kolonisten een kinderfeestje waarbij ze zichzelf beveiligden, met eigen wapens. Het Israelische leger sloot het gebied rondom hermetisch af. (Foto: Edmée van Rijn)
Een joods meisje maakt een Davidsster van waxinelichtjes op de plek in de oude stad van Jerusalem waar twee Israeli's werden doodgestoken. (Foto: Edmée van Rijn)
Een joods meisje maakt een Davidsster van waxinelichtjes op de plek in de oude stad van Jerusalem waar twee Israeli's werden doodgestoken. (Foto: Edmée van Rijn)
LEES OOK