Het kroost van de boeren is altijd boer geweest

Tom Cochez
boeren
Foto: Hughespr - Wikimedia Commons)

Cocaïneboeren? Vastgoedboeren? Of gewoon het boeren van gratuite meningen? Ons zal het eerlijk gezegd worst wezen, wie of wat de oude Romeinen precies voor ogen hadden.

Feit is dat er ook in Vlaanderen geen millimeter rek zit op de navelstreng.

boeren
Foto: Hughespr - Wikimedia Commons)

Provinciehuis

We hebben het dan vooral over de navelstreng tussen politiek en vastgoed. Die is overal te lande innig. Al wordt er niet overal even innig over geschreven.

Neem nu - voor u ons ervan beticht de blik al te eenzijdig op Antwerpen te richten - de provincie Oost-Vlaanderen.

In Gent bouwt die provincie een nieuw provinciehuis. Of beter: vastgoedbonzen Matexi en DMI Vastgoed renoveren op vraag van de provincie een deel van de oude Leopoldskazerne tot provinciehuis.

De voorwaarden waaronder de vastgoedjongens dat varkentje wassen zijn bijzonder interessant. Al moeten we daar gelijk aan toevoegen: veeleer voor de projectontwikkelaar dan voor de belastingbetaler.

De navelstreng tussen politiek en vastgoed is overal te lande innig. Al wordt er niet overal even innig over geschreven

De bouwpromotoren mogen namelijk zelf kiezen hoeveel ze betalen voor de aankoop van het aanpalend terrein waarop ze een tachtigtal appartementen, een tiental woningen en een jeugdhotel gaan bouwen.

Ze kozen er, gek genoeg, voor om niet zo zot veel te betalen. De provincie betaalde voor hetzelfde terrein een paar jaar terug alleszins nog meer dan het dubbele. En toen mochten er nog niet eens woningen op gebouwd worden.

Zonder dat cadeau kloppen de rekeningen niet, zo wordt de deal verdedigd. Ook hier wordt bedoeld: de rekening van de projectontwikkelaar, niet die van de belastingbetaler.

Boulevardblad

Nog in Gent dropte Het Laatste Nieuws deze week een bommetje in de buurt van de Ghelamco Arena. Het was een verhaal over een burgemeester, zijn voormalige kabinetsmedewerker, een plotse hoogbouwvergunning en de rol daarin van Optima.

Voor u ons ervan beticht de blik al te eenzijdig op Gent te richten: in Antwerpen kennen we ook zo'n verhaal.

Maar in tegenstelling tot Apache is Het Laatste Nieuws geen lasterlijk medium. Het is niet eens een boulevardblad.

Nu we het daar toch over hebben: dit weekend leest u alles over Liesbeth Homans en Valerie Van Peel in de kranten van de News City that never sleeps.

Zit de Top Gun van CD&V enkel in de regering om de F-35 erdoor te jassen? Voor veel anders kan het alleszins niet zijn

Wij van onze kant trokken naar Bangladesh om te kijken wat er is veranderd, vijf jaar nadat 1.138 textielarbeiders het leven lieten bij de ineenstorting van het fabriekscomplex Rana Plaza.

Tussendoor gingen we ook op zoek naar groene stroom in Estland en borstelden we een portretje van Pieter De Crem. Zit de Top Gun van CD&V enkel in de regering om de F-35 erdoor te jassen?

Voor veel anders kan het alleszins niet zijn.

Tot slot nog meegeven dat Bart De Wever deze week heeft geblowd. Wellicht zelfs geïnhaleerd. Of correcter: wij hoorden vooralsnog geen meer plausibele verklaring voor zijn recente optreden in het Nederlandse duidingsprogramma Nieuwsuur.

Daarin legde hij zonder verpinken uit hoe het Nederlandse gedoogbeleid van begin jaren '90 verantwoordelijk is voor de huidige Antwerpse cocaïneoorlog.

Gewoon doen, moet iemand hem hebben ingefluisterd.

Tot genoegen!

LEES OOK
Tom Cochez / 03-06-2018

In de kleinste potjes zit de beste pommade

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met Rob Van de Velde, De Standaard en Gerolf Annemans.
pommade