Het galgt beter dan het burgemeestert

20 oktober 2018 Tom Cochez
gifgroen

Maar voor de oorsprong van de term moeten we terug naar het Parijs van eind negentiende eeuw.

Daar stierven plots duizenden kinderen. Niet door fijn stof. Wel door een groenig poeder dat werd gebruikt als behangerslijm. Een of andere schimmel bleek dat groene goedje om te zetten in giftige dampen.

Tot daar de geboorte van het woord gifgroen.

gifgroen
Gifgroen

Paringsdans

Maar goed, burgervader Bart De Wever strijkt over zijn hart en dan wordt het tijd voor een gifgroene coalitie in 't Stad. Het is per slot niet omdat de burgemeester de groenen ervan beticht in Borgerhout eigenhandig de cokemaffia overeind te houden, dat het geen goede bestuurders zouden kunnen zijn.

Ook elders in het land worden trouwens paringsdansen op soms heel hoge hakken uitgevoerd.

In Oostende wil blauw zeker niet met rood, maar groen dan weer wel met allebei. In Molenbeek wil rood met donkerrood maar donkerrood weet niet of het wel mag. In Ninove wil N-VA niet met Vlaams Belang maar eigenlijk toch graag wel. Een beetje zoals in Grimbergen. In Gent wil blauw dan weer enkel met rood en groen als oranje ook mee mag doen.

Niemand die ervan schrikt dat op zo'n moment de verschoten fuchsia broek van Geert Versnick haar opwachting maakt.

Bart De Wever strijkt over zijn hart en dan wordt het tijd voor een gifgroene coalitie in 't Stad

Maar niet getreurd: over zeven maanden zijn er alweer verkiezingen, waarna politici zich - tevreden lurkend aan een vredespijp - kunnen buigen over de vraag waarom het vertrouwen in de politiek nog steeds niet helemaal op scherp staat.

Raadsels

Verder laat 14 oktober 2018 ons achter met een handvol raadsels. Hoe komt het dat N-VA en VB het samen zo goed doen in de Antwerpse rand? Waarom boert de ene burgerlijst goed terwijl de andere in de gordijnen blijft hangen? Moet Verhofstadt terugkomen, of toch op z'n minst zijn strategie? En is het VB echt terug de oude?

Het lijkt er alleszins sterk op, nu in Dendermonde een Hitlerfan is verkozen en een Gentse kandidaat veroordeeld werd voor racisme.

Terwijl u een aan uw persoonlijk DNA aangepaste pistolet wegduwt, geven we u tot slot nog mee dat de Vlaamse Regering zich niet helemaal lekker voelt bij een recent Waals decreet. Bezuiden de taalgrens werd flink de knip gezet in vergoedingen van mandatarissen in intercommunales. Dat laat de Vlaamse Regering in Vlaamse filialen niet zomaar over haar kant gaan.

Voor bouwbedrijf Hens kan er naar goede gewoonte dan weer wel wat meer. Wetgeving op maat bijvoorbeeld. Gelukkig waakt het Grondwettelijk Hof.

En ja, we moeten het ook nog heel even over voetbal hebben. Sinds jaar en dag wordt er duchtig geknuffeld onder sportjournalisten, voetballers, bestuursleden en spelersmakelaars. Humo bracht daar deze week een redelijk ontnuchterend verhaal over.

Wij troosten ons met de gedachte dat het naar zo'n ons-kent-ons-sfeertje in de Wetstraat gelukkig ver zoeken is.

Tot genoegen!

LEES OOK
Tom Cochez / 27-10-2018

Wie den duivel scheep heeft, moet hem overvaren

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met Joke Schauvliege, de F-35 en Donald Trump
devil-statue-861x540
Tom Cochez / 13-10-2018

Een vriendelijk gezicht brengt overal licht

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met verkiezingen en niets dan verkiezingen.
gelukkig
Tom Cochez / 29-09-2018

Hoe hoger het hart, hoe lager de ziel

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met Bart De Wever, Paul Vanden Boeynants en Didier Reynders.
VDB - BDW