De keuze van Apache #23

Jan Walraven
32626717246_21f110fab0_k
De extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro (Foto: Agência Brasil Fotografias © <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">Creative Commons licentie</a>)

Wat als een antidemocraat de verkiezingen wint?

Dit weekend kiezen de Brazilianen een nieuwe president. En er is wel degelijk keuze. Ofwel wint Fernando Haddad van de Arbeiderspartij (PT), ofwel komt de antidemocratische, racistische, misogyne ex-para Jair Bolsonaro aan de macht. De laatste is de gedoodverfde favoriet. En dat voorspelt weinig goeds, schrijft De Groene Amsterdammer. Bolsonaro werpt nu al een donkere schaduw over Brazilië. Zijn leugenachtige, ophitsende campagne verspreidt zich als een lopend vuurtje via het oncontroleerbare WhatsApp. Vrouwen, gekleurde Brazilianen, homo's, journalisten en andersdenkenden worden openlijk fysiek bedreigd, aangevallen en mishandeld. Verschillende mensen moesten het na de eerste stemronde al met hun leven bekopen.

Bolsonaro opende de doos van Pandora. Wat zal dat geven als hij effectief verkozen wordt? Een bloedbad dreigt.

32626717246_21f110fab0_k
De extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro (Foto: Agência Brasil Fotografias © Creative Commons licentie)

Smart city wordt nachtmerrie voor privacy

Al van bij de aankondiging dat Google-dochterbedrijf Sidewalk Labs een smart city-project zou opstarten in Toronto werden er vragen gesteld bij het verzamelen, gebruik en beschermen van data. Nu stapt de privacy-expert die het project moest begeleiden op omwille van die gebrekkige databescherming. Derde partijen krijgen namelijk toegang tot de data, tegen eerdere garanties in. In een open brief uit de privacy-expert haar vrees dat de Google-dochter een Smart City of Surveillance uitbouwt die vooral zakelijke belangen zal dienen.

Het geval Toronto doet nadenken over de fundamentele vraag: van wie is de smart city? Van burgers en een democratisch bestuur, of van de techgiganten?

Zijn we op weg naar deglobalisering?

Meer dan twee decennia was globalisering het richtinggevende adagium van de wereldeconomie -en politiek. Daar komt stilaan een einde aan, blijkt uit onderzoek van MO*Magazine. De internationale economische en politieke verwevenheid neemt af, en dat leidt tot spanningen en wantrouwen tussen regeringen, maar ook tussen mensen en bevolkingen. Politiek populisme en economisch nationalisme gaan vaak hand in hand. Als de geschiedenis ons iets leert, is het dat eerdere fases van deglobalisering tot verwoestende wereldoorlogen leidde.

Als globalisering de ongelijkheid deed toenemen, dreigt deglobalisering dan oorlog te brengen?

Gezichtsherkenningstechnologie tegen 'illegalen'

Dat Amazon al lang niet louter boeken verkoopt, moeten we u niet vertellen. Deze zomer zaten vertegenwoordigers van het Amerikaanse techbedrijf samen met ICE, de beruchte Amerikaanse dienst voor immigratie en douane. Amazon hoopte ICE te kunnen overtuigen om hun gezichtsherkenningstechnologie aan te schaffen, onthulde The Daily Beast. Onder Trump gaat ICE steeds driester te werk, ongedocumenteerde migranten worden geviseerd in ziekenhuizen, kerken en moskeeën. Gezichtsherkenningstechnologie zou van elke plek met een overheidscamera een no-go zone maken voor hen. Nu al gebruiken sommige politiediensten de Amazon-technologie, met vaak nare gevolgen.

Werknemers van Amazon verzetten zich alvast steeds luider tegen het gebruik van de technologie door politie en andere wetshandhavers.

Zo gaan de trollen van Italiaans minister Salvini te werk

Online knokploegen à la Mussolini. Daarmee vergelijkt Raffaele Ariano het beruchte trollenleger van Italiaans minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Matteo Salvini (Lega Nord). Ariano ondervond het aan virtuelen lijve. Nadat een open brief van hem over toenemend racisme in een lokale krant verscheen en bekritiseerd werd door Salvini zelf, bedolf Salvini's trollenleger hem op Facebook onder de bedreigingen. In drie dagen tijd kreeg hij er meer dan 50.000 (!), schrijft De Volkskrant.  Ariano is lang niet de eerste die met het trollenleger te maken krijgt. De strategie en de bedoeling ligt voor de hand: criticasters bedelven onder de pesterijen, bedreigingen en beledigingen in de hoop ze zodanig te intimideren dat ze hun mond houden.

Sommigen zullen plooien, maar bij Ariano heeft de online haatcampagne net het omgekeerde effect.

Slimmer dan de makers

Wat zouden we zeggen als we vandaag een aankondiging from outer space ontvangen dat een hyperintelligent buitenaards ras binnen 50 jaar plant neer te strijken op Aarde? Alle hens aan dek, denk je? De wereldbol in rep en roer? Wel, bij VPRO Tegenlicht doet computerwetenschapper Stuart Russell zo'n aankondiging. Binnen 50 jaar zal de artificiële intelligentie op zo'n niveau staan dat de machines slimmer zijn dan de mens. Wat dan? Het is een scenario waar we volgens Russell nu al beter rekening mee houden. Zo kunnen we bij de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie er tenminste proberen voor te zorgen dat de machines nog oog hebben voor onze normen, wensen en wereldbeeld. Maar hoe meet je zoiets als normen, kennen we wel zelf onze wensen en hoe leg je dat vervolgens uit aan de machine?

De kleinste machinale misinterpretatie kan immers catastrofale gevolgen hebben.

andy-kelly-402111-unsplash
Hoe zorgen we dat artificieel intelligente machines ten dienste blijven staan van de mens? Of hoeft dat helemaal niet? (Rechtenvrije foto via Unsplash)

Heb je zelf iets gelezen, gezien of gehoord dat je met iedereen wil delen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons wekelijks overzicht terecht.

Wil je de Keuze van Apache elke zaterdag in je mailbox? Schrijf je dan hier in.

LEES OOK
Jan Walraven, Samira Ataei / 24-10-2020

Moordmachines, overal plastic en de donkere geschiedenis van Michelin

Dodelijke robots, Nederlands plasticafval in Turkije en het donkere verleden van bandenproducent Michelen. Dit alles en meer in de Keuze van Apache.
photo-of-plastic-bottles-2547565
Jan Walraven / 18-07-2020

Coronawinsten, dodelijke kokosolie en een plastic pandemie

McKinsey slaat munt uit de Amerikaanse coronacrisis, de plastic afvalberg groeit, kokosolie is dodelijker dan palmolie, en nog veel meer in de Keuze van Apache.
robin-benzrihem-vdcK6_YxGwY-unsplash
Jan Walraven / 09-05-2020

Stuurloze wereld, de rol van de klimaatcrisis en de winst van Bezos

Gebrek aan leiderschap, de rol van klimaatopwarming in de toename van infectieziekten, het aandikkende fortuin van de rijkste man en nog meer in de Keuze van Apache.
klimaatcrisis, klimaatopwarming, uitstoot