Ook dit was 2021: vaccinongelijkheid, ontbossing en te dure woningen

Jan Walraven
overstromingen België
Een ongeziene natuurkracht overspoelde grote delen van België deze zomer. (© Bruno Fahy (Belga))

Het Kanaal was in 2021 een kerkhof. Een van de meest dodelijke dagen op de smalle zeestraat tussen Frankrijk en Groot-Brittannië was 24 november. Toen lieten 27 mensen het leven bij een schipbreuk, in een poging om vanuit Calais de Britse kust te bereiken. Reddingswerkers doen hun uiterste best om dergelijke tragedies te voorkomen, maar komen handen te kort, berichtte Mediapart. In november hadden al bijna 7.000 bootjes met migranten de Britse kust bereikt. 2021 was een recordjaar op dat vlak: in vergelijking met vorig jaar kwamen zeker drie keer zoveel bootjes aan in Groot-Brittannië, of minstens vijftien keer zoveel als in 2019.

Mediapart houdt in Calais en op het Kanaal de vinger aan de pols, want de Europese migratiecrisis is nog lang niet voorbij.

Het netwerk van Apache

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen.

Het Environmental Protection Agency (EPA), het Amerikaanse milieuagentschap, houdt belangrijke rapporten over meer dan 1.000 gevaarlijke chemische stoffen achter slot en grendel, blijkt uit onderzoek van The Intercept. In die rapporten staat welke risico’s deze toxische stoffen inhouden voor mens en milieu. Zelfs medewerkers van het agentschap blijken moeite te hebben om de rapporten in te kijken.

The Intercept berichtte het voorbije jaar uitgebreid over wanpraktijken bij het EPA, dat onder grote invloed van de industrie blijkt te staan en zo zijn taak van milieubescherming niet volbrengt.

Het gebruik van antibiotica nam de voorbije jaren een hoge vlucht in Britse varkenstallen. Het gaat om antibiotica die worden voorgeschreven om bepaalde infecties bij mensen te behandelen. Dat toont onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism in samenwerking met The Guardian aan. De varkensstallen in kwestie leveren aan de grootste Britse supermarktketens. Experts vrezen dat het toenemende gebruik zal leiden tot het ontstaan van superbugs die resistent zijn voor de antibiotica in kwestie, wat op de lange termijn nefast kan zijn voor de volksgezondheid.

The Bureau onderzocht ook de andere gevolgen van industriële landbouw voor mens, milieu en klimaat.

De Keuze van Apache in je mailbox

In de Keuze van Apache signaleren we tweewekelijks interessant leesvoer van onze partners. Ontvang jij de Keuze van Apache graag in je mailbox? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

Terwijl het ‘rijke Westen’ een derde en soms zelfs vierde prik aanbiedt aan de bevolking, wacht meer dan 40% van de wereldbevolking nog steeds op een eerste prik. Nochtans weerklonk bij het begin van deze crisis overal het adagium ‘niemand is veilig tot iedereen veilig is’. En die slagzin blijkt ook te kloppen. Het is duidelijk dat de vaccinongelijkheid - door sommigen vaccinapartheid genoemd - niet enkel voor problemen zorgt in de landen die gespeend blijven van vaccins. Voor de opkomst van de omikronvariant, die ook het rijke Westen platlegt, wijzen specialisten net naar het feit dat op veel plaatsen het virus nog steeds welig kan tieren, waardoor nieuwe varianten opduiken. The Conversation waarschuwt dat dit “volkomen voorspelbare patroon” zich zal blijven herhalen, tenzij we erin slagen om de vaccins overal beschikbaar te maken.

Met geld van onder meer pensioenfondsen bouwen institutionele beleggers in Nederland huurwoningen voor het zogenoemde ‘middensegment’. Dit soort woningen wordt beschouwd als een interessante investering, want ze zorgt voor een stabiel rendement. Dat rendement moet dus ook gegarandeerd worden. Hiervoor verhogen deze bouwheren de huur, met 3 tot 5% bovenop de aanpassing voor inflatie. Dit maakt de huuprijs ook voor het middensegment steeds duurder en meer onbetaalbaar, schrijft Follow The Money. De politiek is zich bewust van het probleem, maar kan rekenen op felle weerstand van deze commerciële verhuurders.

*De link naar dit artikel is 24 uur gratis beschikbaar.

gentrificatie cities for rent huizen woning
(© Moritz Wienert voor 'Cities for Rent')

In welk land verdween de laatste jaren aan het hoogste tempo bos? Het zijn niet usual suspects als Brazilië en Indonesië, maar wel Nicaragua. Het Midden-Amerikaanse land waar Daniel Ortega al jaren repressief de plak zwaait, is het gevaarlijkste ter wereld voor milieuactivisten. De ontbossing doet zich vooral voor in de regio’s waar de inheemse bevolking woont. Onder meer in de Bosawás, na de Amazone het grootste regenwoud van het westelijk halfrond, is de ontbossing enorm. OCCRP zet de onrustwekkende cijfers op een rij en gaat op zoek naar een verklaring.

Dankzij een achterpoortje in de wetgeving werden honderden meetings tussen Schotse ministers en multinationals in 2020 niet geregistreerd in het verplichte lobbyregisters, onthulde The Ferret in juli. Het ging onder meer over meetings tussen ministers en bedrijven die miljoenencontracten afsloten om de National Health Service te bevoorraden. Dat deze vergaderingen uit het register bleven, had een simpele reden: ze werden per telefoon gevoerd. Ook communicatie via e-mail of WhatsApp blijft buiten schot. Ministers blijken graag gebruik te maken van dit achterpoortje, en dan vooral om met big business te overleggen. The Ferret legde een dossier aan over de (on)zichtbare machthebbers in Schotland

2021 begon met een tafereel dat ook vandaag nog steeds onwezenlijk lijkt. Een meute uitzinnige Trump-sympathisanten bestormde op 6 januari het Amerikaanse Capitool. De Amerikaanse democratie leek er nooit slechter aan toe dan toen. Of er veel verbeterd is, blijft de vraag. Donald Trump blijft ‘the Big Lie’ verkondigen: niet Joe Biden maar hij is de enige rechtmatige president van de Verenigde Staten. Mother Jones dook in samenwerking met Reveal achter de tweet die deze leugen vastnagelde. #StopTheSteal ging viraal, en blijft tot vandaag uiterst besmettelijk. Een jaar na de bestorming gelooft een heel groot deel van de Republikeinen nog steeds dat Trump werd bestolen.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.