Hackers tergen de Russen en Elon Musk haalt zijn slag thuis

30 april 2022 Karl van den Broeck
Elon Musk
Elon Musk staat voortaan zelf achter de grootste virtuele toog van de wereld: Twitter. (CC BY 2.0 Daniel Oberhaus (Flickr))
Keuze van Apache

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

Rusland bloedt in de cyberoorlog

Rusland staat bekend om zijn leger hackers, maar sinds het begin van de invasie van Oekraïne zijn tientallen Russische organisaties zelf gehackt, waaronder overheidsinstanties, olie- en gasbedrijven en financiële instellingen. Terabytes aan gestolen gegevens lekten zo uit op het internet. Anonieme hackers uit de hele wereld haalden deze buit binnen, schrijft The Intercept. Ter vergelijking: WikiLeaks publiceerde in tien jaar tijd tien miljoen documenten; twee maanden na het begin van de Russische invasie in Oekraïne werden al meer dan zes miljoen Russische documenten online gepubliceerd.

Wat is Elon Musk van plan met Twitter?

Elon Musk mag zich sinds vorige week de eigenaar van Twitter noemen. Daarmee staat hij voortaan zelf achter de grootste virtuele toog van de wereld. Wie is Elon Musk en wat drijft hem? Mediapart borstelt zijn portret en schrijft dat de Verenigde Staten in het verleden veel te laks zijn opgetreden tegen de techgiganten. Die konden zo hun macht ongestoord uitbreiden, zowel in de echte als in de virtuele wereld.

The Conversation beschrijft het grote aantal schadelijke aspecten van Twitter: algoritmen die het geslacht van gebruikers bepalen, mogelijke onnauwkeurigheden en vooroordelen in algoritmen die worden gebruikt om gegevens te verzamelen, en de gevolgen voor mensen die online op zoek zijn naar gezondheidsinformatie.

Vrijwillige strijders, vroeger en nu

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, trokken ook Belgische vrijwilligers naar Kiev om er hun diensten aan te bieden in het leger. Dat roept herinneringen op aan de vrijwilligers die in de jaren 30 naar Spanje trokken om er samen met de republikeinse troepen te vechten tegen Franco. Over Emile ‘Lode’ Verbraeken, een van de Belgische leden van de zogenoemde Internationale Brigades, verscheen in Brood & Rozen een uitgebreid portret.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 19-11-2022

Hou Donald Trump van de voorpagina’s en wees niet bang van Filip Dewinter

Van Donald Trump tot Mastodon: dit is de Keuze van Apache.
Donald Trump
Karl van den Broeck / 22-10-2022

De val van Truss, horror op TikTok, en het belang van schafttijd

Dit is de Keuze van Apache, het beste van onze binnen- en buitenlandse partners.
Liz Truss
Karl van den Broeck / 08-10-2022

Geen bever op je boterham, lof voor Annie Ernaux, en Quid Vooruit?

Van Annie Ernaux tot de kater van Lula: dit is de Keuze van Apache.
Annie Ernaux