Schatten van de zeebodem, wapens voor Oekraïne, en een dodelijk medicijn

Karl van den Broeck
Volodimir Zelenski Oekraïne
De Oekraïense president Volodimir Zelenski worstelt met corruptie in eigen rangen. (Presidency of Ukraine (Flickr))

Een medicijn dat kinderen doodt

Ongeveer 10% van de geneesmiddelen die in lage- en middeninkomenslanden worden verkocht, zouden nep of ondermaats zijn, met tragische gevolgen. Voor kinderen met acute lymfatische leukemie in die landen is dat een ramp. Het belangrijkste geneesmiddel, asparaginase, wordt alsmaar duurder waardoor malafide bedrijven veel goedkopere generische varianten gaan produceren. Vaak zijn die echter minder werkzaam én vervuild met bacteriën wat het leven van de kinderen in gevaar brengt. The Bureau of Investigative Journalism spitte het schandaal uit en publiceerde de onthutsende resultaten van het onderzoek.

Apache publiceert het hele verhaal in Nederlandse vertaling. Het is dit weekend gratis te lezen.

Zelenski worstelt met corruptie

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft een grote kuis aangekondigd van hooggeplaatste nationale en regionale overheidsfunctionarissen. Hij benoemde ook een nieuwe raad van toezicht voor het door corruptie geplaagde staatsolie- en gasbedrijf Naftogaz. Met deze maatregelen poogt Zelenski zowel het Oekraïense publiek als zijn westerse bondgenoten te verzekeren dat de strijd tegen corruptie een prioriteit blijft, ondanks de voortdurende oorlog met Rusland. The Conversation heeft het verhaal.

Wapens voor Oekraïne

Zelenski kan het zich niet permitteren om de steun van zijn westerse bondgenoten te verliezen. Zeker niet nu er een akkoord is om zware wapens te leveren aan zijn leger. Na weken van uitstel heeft de Duitse regering besloten tanks te leveren. Mediapart schetst het lange en politiek complexe verhaal achter deze nieuwe internationale militaire steun.

De schatten van de zeebodem

De oceaanbodem is een van de laatste echte onontgonnen en onbenutte plekken ter wereld. Zelfs nu de wereld erboven meebeweegt met de opwarming van de aarde en de verplaatsing van de mens, is de onherbergzame en moeilijk bereikbare bodem van de oceaan een relatief onverstoorde plek. Dat zal zeker niet zo blijven. Mother Jones schrijft over de jacht op de metalen die nodig zijn om de ontwikkeling van batterijen te versnellen, die op hun beurt cruciaal zijn voor onder meer elektrische voertuigen. Een perfecte match met eerder onderzoek van Apache naar de lobby van baggeraar DEME en ons lopende dossier over de ontginning van de Noordzee.

Waarom is Andrew Tate zo populair?

The Ferret maakte een podcast met sociolinguïst Robert Lawson (Birmingham City University), expert op het gebied van mannelijkheid en hoe mannen online communiceren. Hij verklaart de aantrekkingskracht van Andrew Tate's hyper-masculiene, mysogene persoonlijkheid op sommige jonge mannen, en hoe Tate in zo'n korte tijd van obscuriteit naar internationale roem wist te schieten.

Mag theater nog confronteren?

In hoeverre mag theater (nog) confronteren? Wat met die gulle lach in de zaal bij een bewust seksistische #MeToo-scène tussen twee personages? Wouter Hillaert stelt in rekto:verso een vraag “die raakt aan een centrale verschuiving sinds de eeuwwisseling: de relatie tussen kunst en publiek is zo veranderd dat zelfs ons onderliggende kunstbegrip mee lijkt te vervellen. Vrijheid wordt naar de kroon gestoken door verantwoordelijkheid. En dat maakt ook van controle en confrontatie heel andere vraagstukken dan pakweg twintig jaar geleden.”

Ons netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen.

Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling), en we signaleren tweewekelijks nog meer interessante onderzoeken en analyses van onze partners.

Heb je zelf iets gelezen, gezien of gehoord dat je met iedereen wil delen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons tweewekelijks overzicht terecht.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
1 REACTIE
Roland Horvath01-02-2023 20:37:10
Tanks en straks F16 vliegtuigen. Blijkbaar willen de Europese staten dat de oorlog zich uitbreidt naar andere staten, misschien naar heel Europa, dat kan ook een kernoorlog worden, al dan niet wereldwijd. Voor de VS is een oorlog in heel Europa blijkbaar een optie. De VS worden opgejaagd door een exorbitant grote wapen industrie die nu gouden zaken doet.

De wapen leveringen aan UA hebben als gevolg dat UA vernietigd wordt op langere termijn wat een wens is van de VS wapen industrie en van de VS industrieën, die willen heropbouwen in UA, na de oorlog. Dat was ook zo in WO2. Een keer zal de oorlog moeten ophouden en hoe langer dat duurt hoe groter de vernieling in UA aan infrastructuur en mensen. En dan moeten er onderhandelingen zijn waaraan alle betrokken staten deelnemen.

Waar zijn de Europese staten mee bezig. Ze zijn niet meer in staat of niet meer bereid om hun eigen belangen te behartigen. Namelijk veiligheid. Daar gaat het om, veiligheid in Europa inbegrepen voor UA en voor RU. Europa is nu gekoloniseerd en bezet door de VS. De VS voeren in UA een proxy oorlog, ze leveren wapens. Vliegtuigen willen de VS niet leveren, omdat die in de kortste keren in RU worden ingezet door UA. Wat bezielt dan de Europese staten, ze zijn onrealistisch en waanzinnig bezig.

Er zijn ruwweg 3 mogelijke scenario's voor een einde aan de oorlog in UA, die in 2015 is begonnen door Kiev tegen de zuid oostelijke provincies: 1/ Onderhandelingen, 2/ een eeuwigdurende oorlog bijvoorbeeld 20 jaar zoals in Afghanistan of 3/ wereldwijde kernoorlog. Totale vernietiging van de mensheid.
Een kans dat UA wint is uitgesloten. RU zou kunnen winnen en onderhandelingen beginnen met UA.
Om verdere vernieling in UA te voorkomen, heeft Zelensky in maart en april 2022 voorgesteld UA een neutrale status te verlenen zoals CH en AT die hebben. RU was akkoord, de VS en GB waren tegen. Behalve TR Turkije hebben de 12 West Europese lidstaten -sedert 1949-1955- van de NAVO hun mond niet open gedaan om te onderhandelen. Ook zij willen oorlog, in hun achtertuin.

Toen UA nog onafhankelijk was, van 1991 tot 2014, 23 jaar lang, hebben de UA regeringen altijd klaar en duidelijk gesteld dat ze een neutrale status wilden tussen RU en de VS/NAVO. De VS en de NAVO staten hebben nooit de moeite genomen dat te realiseren. Toen reeds wilden ze oorlog. De VS voorop. Het artikel van Mediapart lijdt aan dezelfde ziekte, vernielzucht.