Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Ben Weyts, bespaar niet op onze toekomst

protest ongehoord
Studentenplatform Ongehoord spreekt zich uit tegen de onderfinanciering van en besparingen in het hoger onderwijs. (© Studentenplatform Ongehoord)

Het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs zal volgend jaar met 11% stijgen tot 1.092 euro. (Bijna)-beursstudenten kunnen nog rekenen op korting, maar zien hun kosten ook stijgen. Verschillende hogeronderwijsinstellingen kondigen enorme besparingen aan.

Eind maart raakte bekend dat de UGent 22,4 miljoen euro zou besparen. De Jobdienst verdwijnt, de Green Office, de dienst die instaat voor duurzaamheidsbeleid, wordt kapot bespaard. De centrale administratie zou het met 200 arbeidsplaatsen minder moeten doen. Kinderopvang en verschillende kotgebouwen van de universiteit worden uitbesteed aan private bedrijven. Ondertussen worden maaltijden in de studentenrestaurants steeds duurder.

Deze trend zet zich door aan het KASK & Conservatorium, dat moet besparen op een tiende van de totale werkingskosten. Het personeelsbestand moet slinken en verschillende opleidingen zouden worden geschrapt. Verschillende masteropleidingen zal je enkel nog kunnen spreiden over twee jaar als je als student het tweede jaar zelf financiert.

In heel Vlaanderen moeten hogeronderwijsinstellingen besparen en de rectoren schuiven de factuur door naar studenten en personeel. Ook de prijzen van koten, boodschappen en openbaar vervoer blijven stijgen. Een jaar studeren op kot in Vlaanderen kost je al meer dan 15.000 euro, meer dan drie vierde van het Belgische mediaaninkomen.

Volgens Randstad werkte vorig jaar 72% van de studenten tijdens het academiejaar. In 2004 was dat nog 30%. Studenten moeten steeds meer werken om hun studies te betalen en zo schiet er steeds minder tijd over om te studeren.

Wij eisen dat de Vlaamse overheid haar financieringsverplichtingen nakomt

De gestegen prijzen van energie en grondstoffen doen de financiën van hogeronderwijsinstellingen pijn, maar de fundamentele oorzaak van het geldtekort is de structurele onderfinanciering van het hoger onderwijs. Sinds 2008 heeft de Vlaamse overheid enerzijds de werkingstoelagen van hogeronderwijsinstellingen onvoldoende geïndexeerd, anderzijds heeft ze meerdere beloofde ‘kliks’ – waarbij de basisfinanciering evenredig toeneemt met het aantal ingeschreven studenten – overgeslagen.

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) en zijn voorgangers indexeren wel het inschrijvingsgeld, maar niet de werkingsmiddelen. Daardoor loopt het hoger onderwijs in Vlaanderen jaarlijks zo'n 459 miljoen euro mis. Per student zijn de middelen sinds 2008 met een vijfde gedaald.

Wij, studenten, slikken dat niet meer. Wij eisen dat de Vlaamse overheid haar financieringsverplichtingen nakomt: respecteer het kliksysteem en indexeer de werkingsmiddelen van onderwijsinstellingen. Ten tweede vragen we aan onze universiteiten en hogescholen om niet te besparen op studentenvoorzieningen zoals maaltijden, huisvesting of psychologische hulp.

Besparen is een keuze. Die van Ben Weyts en de Vlaamse Regering is duidelijk: de factuur doorschuiven naar studenten en personeel. Wij, studenten, eisen dat de overheid haar beloftes nakomt. Wij willen lagere drempels om te studeren, geen hoger inschrijvingsgeld, duurdere maaltijden of onbetaalbare koten.

Wij roepen onze rectoren op om dezelfde keuze te maken. Schuif de rekening niet door naar studenten en personeel. Steun onze eis voor meer investeringen, voor een democratisch en kwaliteitsvol onderwijs dat in dienst staat van de samenleving.

Studentenplatform Ongehoord

Deze open brief is ondertekend door:

  • Oshin Ghiotto, studentenvertegenwoordiger Faculteit Letteren en Wijsbegeerte UGent.
  • Annamaria Van Ingelgem, studentenvertegenwoordiger Faculteit Letteren en Wijsbegeerte Ugent.
  • Jarne Ghijsels, studentenvertegenwoordiger Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen UGent.
  • Nele Van Hoyweghen, studentenvertegenwoordiger Raad van Bestuur UGent.
  • Gaetan Ceuppens, studentenvertegenwoordiger Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen UGent.
  • Basile Peeters, Studentenplatform Ongehoord en student Geschiedenis UGent.
  • Jonathan Verhelst, student aan UGent.
  • Faust Declercq, student aan KASK & Conservatorium, actiegroep KASK Verzet.
  • Nausikaa De Nil, student aan KASK & Conservatorium, actiegroep KASK Verzet.
  • Jutte Dessein, masterstudent Conflict and Development UGent.
LEES OOK
Redactie Apache / 05-06-2023

UGent tussen 'Durf Denken' en 'Stil Zwijgen'

Het Gentse universiteitsbestuur probeert tevergeefs om protesten en schandalen in te dijken.
Protestactie 2 mei
Liesbet De Kock / 22-05-2023

Water staat Vlaamse hogescholen aan de lippen bij gebrek aan financiering

Vlaamse hogescholen kregen de jongste vijftien jaar 176,6 miljoen euro minder dan beloofd.
hogeschool Gent
Steven Vanden Bussche / 28-03-2023

UGent wil Green Office schrappen dat meer opbrengt dan het kost

De UGent wil besparen op duurzaamheid en dat valt niet in goede aarde.
UGent Duurzaamheid