DOSSIER - 11 ARTIKELS

Dit was Apache in 2017

jaaroverzicht 2017
Cartoon: © Kim Duchateau

Het gaat hard bij Apache. Maar dat had u al gemerkt. Dit jaar vonden steeds meer mensen de weg naar onze artikels. Lezers, aandelhouders, collega's van andere media en... politici. Een keer per jaar is het gepast om jezelf in het zonnetje te zetten. Welaan dan, hier gaan we.

Airbnb: speeltuin van baronnen en Italiaanse miljonairs

Airbnb, symbool van de deeleconomie, wordt meer en meer de speeltuin van vastgoedbonzen, risico-investeerders en andere ondernemers. Dat airbnb er vooral is voor doorsnee huiseigenaars die een extraatje verdienen terwijl ze op reis zijn, is een fabeltje. Het Amerikaanse bedrijf dat zelf nauwelijks belastingen betaalt, geeft de happy few de kans om nog meer rendement te halen op hun uitgebreide vastgoedportefeuille.

Voor leden:

Kleindochter Publifin verliest 2 miljoen euro aan Optima

De semi-publieke holding Publipart boekt een waardevermindering van 2.030.000 euro door de val van Optima. Nog opvallend in de jaarrekening van de Publifin-kleindochter: zeventien leden van de raad van bestuur – waaronder ook Vlaamse schepenen en een burgemeester – kregen afgelopen boekjaar samen 359.973 euro aan zitpenningen uitbetaald. De onthullingen dwingen Gents schepen Tom Balthazar (sp.a) tot ontslag.

Voor leden:

Van een accordeon naar de rand van de afgrond

Apache laat zien hoe er met de handel in schulden heel veel geld te verdienen valt. De schuldindustrie zorgt ervoor dat een vaak klein bedrag explodeert tot een onbetaalbare schuldenberg. Mensen met schulden moeten vaak het drievoud van hun originele schulden terugbetalen. Niet zelden is de overheid de schuldeiser.

Voor leden:

Te koop in Slowakije: sleutel van Gents kraakpand

Er is geld te verdienen met kraken. Tot in Slowakije. Daar worden sleutels van gekraakte Gentse panden verkocht aan Roma-families, die vaak niet eens weten dat het om een gekraakt pand gaat. De Gentse kraakproblematiek zorgde voor een hitsig nationaal debat en uiteindelijk zelfs een verstrengde kraakwet.

Voor leden:

Fake news vergiftigt publieke opinie rond Kazachgate

Vuil spel in de zaak rond de afkoopwet. Via de neponderzoekssite Open Source Investigation en met de verspreiding van fake news proberen communicatiebureaus de rol van miljardair Patokh Chodiev bij de versnelde stemming van de afkoopwet te minimaliseren. Apache legde de doortrapte ‘black pr’-campagne bloot die de publieke opinie in ons land in de 'juiste richting' moest sturen.

Voor leden:

Catalonië op weg naar onafhankelijkheid

Historicus Vincent Scheltiens, eminent kenner van de Vlaams-Waalse verhoudingen en van de Spaanse politiek, gidst onwetenden door het Catalaanse doolhof. Scheltiens scheidt hoofd- van bijzaken in een oververhit debat, dat een Vlaams staartje kreeg. Met een bitsige woordenstrijd tussen politici van N-VA en de Spaanse Partido Popular, maar evenzeer een Spaanse boycot van Belgische pralines en Kuifjestrips tot gevolg.

Voor leden:

Europees project van Nigel Farage en Modrikamen is niet meer

Onthullingen over verboden financiering en misbruik van subsidies zorgden voor het failliet van de Europese partij en de stichting voor eurosceptici. ADDE en IDDE versluisden op niet reglementaire wijze meer dan een half miljoen euro naar het Verenigd Koninkrijk en België. De Fondation Populaire van Mischaël Modrikamen eist omwille van de berichtgeving 25.000 euro schadevergoeding van twee journalisten van Apache.

Voor leden:

De chronisch vermoeide portefeuille van professor De Meirleir

Onderzoek van Apache toont hoe professor Kenny De Meirleir twee keer langs de kassa passeert, op de rug van patiënten die leiden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. De Meirleir schreef medicijnen voor die hij zelf verkocht. De Meirleir moest zich later voor de strafrechter verantwoorden wegens inbreuken op de invoer en toediening van een ‘bepaald vergunningsplichtig geneesmiddel’.

Voor leden:

Vergeet blockchain, Maidsafe maakt fairtrade internet mogelijk

De blockchain-technologie achter bitcoin zou onze informatievoorziening democratiseren, maar is helemaal geen duurzame oplossing voor de machtsconcentratie op het web. Een Schots technologiebedrijf herontwerpt nu de volledige architectuur van het internet, geïnspireerd op die van mierenkolonies.

Voor leden:

De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever

Apache schrijft al vijf jaar over de nauwe banden tussen bouwpromotor Land Invest Group en het Antwerpse stadsbestuur. Er was een filmpje nodig om Vlaanderen hierover wakker te schudden. Dat stille vennoot Erik Van der Paal zowat het voltallige schepencollege en burgemeester Bart De Wever zonder veel moeite rond de feesttafel krijgt, spreekt natuurlijk boekdelen.

Voor leden:

info
panorama_fish_eye

December 2017

Karl van den Broeck / 23-12-2017

Het jaar van de doorbraak van Apache

Apache trakteert op 10 gratis artikels! Een staalkaart van het meest onthullende, verdiepende en ophefmakende dat Apache in 2017 te bieden had.
jaaroverzicht 2017
panorama_fish_eye

November 2017

Tom Cochez, Stef Arends / 16-11-2017

De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever (1): samen aan de feestdis

Met één vingerknip slaagt Erik Van der Paal, de man achter bouwpromotor Land Invest Group, erin om het quasi voltallige Antwerpse schepencollege op te doen draven voor zijn…
Bart De Wever arriveert op het feestje van zijn favoriete bouwpromotor Erik Van der Paal, in het gezelschap van zijn kabinetschef Philippe Beinaerts en de Antwerpse schepenen Koen Kennis en Fons Duchateau.
panorama_fish_eye

Oktober 2017

Stef Arends / 16-10-2017

Vergeet blockchain, Maidsafe maakt fairtrade internet mogelijk

Onze afhankelijkheid van een klein aantal megabedrijven ondermijnt de democratie. Een Schots technologiebedrijf ontwerpt daarom een gedecentraliseerd internet, geïnspireerd op…
datacenter, server, serverruimte, datacentrum
Tom Cochez / 04-10-2017

De chronisch vermoeide portefeuille van professor De Meirleir

Afgelopen vrijdag eiste het openbaar ministerie geldboetes van professor De Meirleir en zijn vrouw. Recent onderzoek van Apache toonde aan hoe hij via tal van bedrijfjes zijn…
CFS 1
panorama_fish_eye

September 2017

Thomas Vande Putte / 28-09-2017

Europees project van Nigel Farage en Modrikamen is niet meer

Drie jaar na de oprichting is de door UKIP in het leven geroepen Europese partij en stichting voor eurosceptici bankroet. Of hoe onthullingen van Apache het einde van ADDE en IDDE…
Nigel_Farage,_Leader,_UK_Independence_Party_(UKIP)_(13842646613)
Vincent Scheltiens / 25-09-2017

Catalonië op weg naar onafhankelijkheid

Apache in 2017: Spanjespecialist Vincent Scheltiens schreef een handleiding voor een beter begrip van de Catalaanse kwestie.
Rally in support of Catalan independence referendum in Barcelona
panorama_fish_eye

Mei 2017

Tom Cochez, Eric Walravens / 04-05-2017

Fake news vergiftigt publieke opinie rond Kazachgate

Via 'black pr'-campagnes en nepjournalistiek van Open Source Investigations over de afkoopwet, wordt de beeldvorming over Patokh Chodiev gemanipuleerd
Patokh Chodiev (Foto: Novosti © Valeriy Levitin)
panorama_fish_eye

Maart 2017

Kaja Verbeke / 17-03-2017

Te koop in Slowakije: sleutel van Gents kraakpand

Roma kraken al twintig jaar uit armoede huizen in Gent. Migranten 'kopen' nog voor hun vertrek de sleutel van het kraakpand. Maar kraken illegaal maken, zal niet alles oplossen…
Huizen van Roma in Slowakije. (Foto: Flick / (c) matýsek)
panorama_fish_eye

Februari 2017

Kaja Verbeke / 14-02-2017

Van een accordeon naar de rand van de afgrond

Mensen met schulden betalen uiteindelijk vaak het drievoud van hun schuld om uit de schulden te geraken. Wie verdient aan de schulden van anderen?
Schuldindustrie
Steven Vanden Bussche / 08-02-2017

Kleindochter Publifin verliest 2 miljoen euro aan Optima

Gent bereikte een akkoord om uit Publilec te stappen, een dochter van Publifin. Door de hoge mandaatsvergoedingen van Publilec's dochter Publipart, stapte kandidaat-burgemeester…
Schermafbeelding 2017-02-08 om 14.55.16
panorama_fish_eye

Januari 2017

Jan Walraven / 17-01-2017

Airbnb: speeltuin van baronnen en Italiaanse miljonairs

Vastgoedbonzen en risicoinvesteerders die op zoek zijn naar hoger rendement voor hun uitgebreide vastgoedportefeuille vinden de weg naar Airbnb.
airbnb