Dit was Apache in 2018

Steeds meer mensen vinden de weg naar onze artikels. Steeds meer lezers worden lid, of kopen een aandeel van onze lezerscoöperatie. Maar ook collega's van andere media en... politici houden onze onderzoeken in de gaten.
We zijn trots op wat we dit jaar hebben bereikt. En dat dankzij de steun van onze leden en coöperanten. Eén keer per jaar zetten we graag onszelf in het zonnetje. Blik met ons terug op Apache in 2018!
Wil je ons het komend jaar elke dag lezen, of een extra duw in de rug geven? Word dan nu lid, koop een aandeel van onze lezerscoöperatie of doe gewoon een gift, en bouw zo mee aan een unieke en noodzakelijke nieuwssite. Alvast bedankt!
Speculatie verdrijft inwoners aan Oude Dokken in Gent
Aan de rand van de Oude Dokken, een stadsvernieuwingsproject in de buurt van de Gentse Dampoort, verdwijnen oorspronkelijke bewoners door nieuwe bouwprojecten. Speculatie eist haar tol, terwijl voor steeds meer Gentenaars een dak boven het hoofd onbetaalbaar wordt. In geen enkele Vlaamse centrumstad stegen de gemiddelde prijzen voor woningen zo hard als in Gent. “Er dient zich een wooncrisis aan die niet alleen de onderkant van de huurmarkt, maar ook delen van de middenklasse treft", zegt socioloog Stijn Oosterlynck.
Voor leden:
Land Invest Gate: de verdwenen miljoenen
In de schoot van projectontwikkelaar Land Invest gingen jarenlang miljoenen euro in rook op. Op kosten van het Luikse pensioenfonds Ogeo ontvingen bestuurders en managers excessieve vergoedingen. Spectaculaire bedragen werden besteed aan exclusieve restaurantbezoeken, dito snoepreisjes en ander lekkers. Tegelijk werd de politieke en zakelijke entourage van de projectontwikkelaar op creatieve wijze gesoigneerd via leningen, sponsoring, dubieuze opdrachten en bestellingen.
Voor leden:
- Fornuis à gogo, een bedrijfskantine met een ster
- Land Invest betaalde gerechtskosten ex-kabinetschef De Wever
Malle kocht witwasboete van familielid schepen af
Het gemeentebestuur van Malle nam landbouwgrond van de schoonfamilie van eerste schepen Jules Mintjens voor een zeer hoge prijs over. De grond was eigenlijk in beslag genomen vanwege een witwasmisdrijf, maar die straf kocht de gemeente voor 400.000 euro af. Een dwarsliggende schepen van Ruimtelijke Ordening werd uit de N-VA gezet. Documenten die Apache in handen heeft, geven inzicht in een decennialang aanslepende zaak van belangenvermenging, op maat gemaakte bestemmingsplannen en een gemeentebestuur dat privébelang boven het algemeen belang stelt.
Voor leden:
Een school met heimwee naar het Derde Rijk
Nog voordat Pano de ware aard van Schild en Vrienden blootlegde, vond Apache hen al terug in het het Oude Klooster Maleizen in Overijse. Een plek waar neonazi's, antisemieten en geradicaliseerde geestelijken elkaar vinden. Een hele reeks gelekte foto's brengt de hoofdrolspelers binnen dat netwerk in beeld. Een onderzoeker aan de KUL, de zoon van een minister, een handvol bestuurders met heimwee naar het Derde Rijk en zelfs de extreemrechtse jongerenbeweging Schild en Vrienden krijgen onderdak in het klooster.
Voor leden:
- Schild & Vrienden had mannetjes op verschillende kiestlijsten
- Hoe extreemrechts de Vlaamse Vredesvereniging VOS infiltreert
Steeds meer camera's: wie op weg is, is gezien
De nieuwe camerawet creëert heel wat extra mogelijkheden voor cameragebruik door ordediensten en private bewakingsfirma’s. Specialisten plaatsen vraagtekens bij de effectiviteit van camerabewaking en waarschuwen voor de impact op onze privacy. Maar sinds de aangepaste camerawet op 25 mei van kracht werd, beloven steeds meer burgemeesters meer camerabewaking door politie en andere diensten. Moeten we Big Burgemeester vrezen?
Voor leden:
De Soedan-files: hoe het Commissariaat-Generaal essentiële informatie verzweeg
Na de Soedanese identificatiemissie in september 2017 werden verschillende vluchtelingen naar Soedan teruggestuurd die niet teruggestuurd hadden mogen worden. Dat blijkt uit nieuwe getuigenissen en e-mails die Apache in handen kreeg. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) liet essentiële informatie weg uit haar Soedan-rapport, zo blijkt uit nieuwe getuigenissen van vluchtelingen, e-mailwisselingen en een brief van het CGVS aan staatssecretaris Theo Francken. Verschillende vluchtelingen die zijn teruggestuurd naar Soedan liepen wel degelijk ernstig risico op foltering.
Voor leden:
Hoe de regering een perfect pensioenplan offerde aan Europa
Sinds het aantreden van de regering Michel woedt er een verhit pensioendebat in België. Nochtans bestaat er al vier jaar een perfect plan om de pensioenen te ‘redden’. Het werd uitgewerkt door de knapste koppen van het land en gedragen door zowat alle partijen. En toen kwam de regering-Michel. Die gebruikte het plan om te scoren bij Europa. In plaats van de pensioenhervorming uit het politieke gewoel te halen, wordt ze nu één van dé verkiezingsthema's. Een reconstructie van een nationale ramp.
Voor leden:
Hoe topmedewerker Schauvliege administraties saboteerde in voordeel olie-importeur
Briefwisseling die Apache kon inkijken toont hoe een adjunct-kabinetschef van Vlaams minister Schauvliege (CD&V) zowel OVAM als de milieu-inspectie buitenspel zette door op eigen houtje een beslissing te nemen in het voordeel van een olie-importeur. De vertrouweling van de minister beslechtte begin 2015 een discussie tussen OVAM en de milieu-inspectie enerzijds en Oilchart anderzijds in het voordeel van het internationaal bunkerbedrijf dat als één van de enige in de Antwerpse haven zelf mengelingen maakt voor zware scheepvaartolie. Minister Schauvliege stelde zich burgerlijke partij, maar de man ging na een korte schorsing desondanks terug aan de slag op haar kabinet.
Voor leden:
- Minister Schauvliege legaliseert vervuilende megastallen
- Klimaatministers blijven zwartepieten, de industrie lacht
Het is bijna 'high noon' in News City
Hoe kon een bedrijf waar de ‘machtigste’ en de ‘invloedrijkste’ mannen in de Vlaamse media de lijnen uitzetten, zo blunderen voor de ogen van tv-kijkend Vlaanderen? De crisis bij de redactie van VTM Nieuws was meer dan een fait divers over een gelekte mail. De digitale transitie van De Persgroep blijft een brokkenparcours. En ondertussen tikt de klok.
Voor leden:
- Zit er nog een journalist op de gemeenteraad?
- Verkeerde voorstelling studie criminaliseert Borgerhout
Drama in de kolonie: de moord op André Ryckmans
Eén van de getuigen die opduikt in de eerste aflevering van de VRT-reeks ‘Kinderen van de kolonie’ is de 89-jarige Geneviève Ryckmans-Corin, de weduwe van adjunct-gewestbeheerder André Ryckmans. “Tijdens de woelige periode rond de onafhankelijkheid werd haar man vermoord”, zo meldt de perstekst van de VRT. Apache reconstrueert de nooit helemaal opgehelderde omstandigheden van die moord.
Voor leden: