Oosterweel

Om te beginnen zetelen de Vlaamse regering en stad Antwerpen samen in een politiek stuurcomité om te waken over de uitvoering van het Masterplan 2020 voor mobiliteit in en om Antwerpen. De praktische uitvoering daarvan is in handen van Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). Het belangrijkste onderdeel van dat masterplan is de Oosterweelverbinding, ook bekend als het BAM-tracé, die de Antwerpse Ring via een tunnel onder de Schelde sluit om het verkeer rond de stad in goede banen te leiden. De Oosterweelverbinding is erg omstreden, en werd in 2009 in een volksraadpleging al weggestemd door de Antwerpenaren.
Die fameuze Oosterweelverbinding is echter 'beslist beleid', de Vlaamse regering is niet van plan er nog op terug te komen. Omdat het Antwerpse stadsbestuur een afspiegeling vormt van de Vlaamse regering, blijft ook Bart De Wever achter de Oosterweelverbinding staan.
Koen Kennis (N-VA) speelt in dit dossier een belangrijke rol, omdat hij verschillende functies bekleedt. Hij is schepen voor Mobiliteit in Antwerpen, maar is tegelijk ook bestuurslid bij BAM. Hij vraagt dus als bestuurder van BAM vergunning aan waar hij vervolgens als schepen advies over moet geven.
Ringland strijdt al jaren voor een volledige overkapping van de Antwerpse Ring. Volgens Ringland en de andere burgerbewegingen is de Oosterweelverbinding te complex en te groot om overkapt te worden.
De Vlaamse Regering stelde een overkappingsintendant aan om na te gaan of de Oosterweelverbinding overkapt kan worden en om alle partijen zoveel mogelijk met elkaar te verzoenen. Ondertussen nam BAM reclamegoeroe Jan Callebaut onder de arm, die alle zeilen bijzet om de Oosterweelverbinding alsnog 'te verkopen' aan de Antwerpenaren.
Ringland en de Oosterweelverbinding zullen een belangrijke rol spelen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. N-VA houdt alle sleutels in handen, zowel in de Vlaamse regering als in Antwerpen. De partij beseft dat de slag om 't Schoon Verdiep moeilijk te winnen valt wanneer ze de kiezers de Oosterweelverbinding door de strot ramt en de droom van Ringland aan diggelen slaat.
Een overzicht van alle kampen, posities en tracés vind je in het artikel Lange Wapper revisited: BAM opnieuw zwaar onder vuur. Waarom de Antwerpse schepen van Mobiliteit zijn kat stuurde naar het Apache-debat lees je in het stuk Koen Kennis weigert debat Ringland.
Verder had Apache een interview met Alexander D'Hooge, de overkappingsintendant die Oosterweel en de overkapping van de Antwerpse Ring met elkaar probeert te verzoenen.
Freelance journalist Jochen Vandenbergh, die het Oosterweeldossier afgelopen tien jaar op de voet volgde, schreef voor Apache een gastbijdrage over het ontbreken van kritische berichtgeving omtrent het BAM-tracé, terwijl Ringland ongeveer dood en begraven werd verklaard: Liever een Antwerpenaar in het ziekenhuis, dan een Vlaming in de file.