DOSSIER - 12 ARTIKELS

Oosterweel

sigridspinnox-24-2-compressor
(Foto: (c) Sigrid Spinnox)

Om te beginnen zetelen de Vlaamse regering en stad Antwerpen samen in een politiek stuurcomité om te waken over de uitvoering van het Masterplan 2020 voor mobiliteit in en om Antwerpen. De praktische uitvoering daarvan is in handen van Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). Het belangrijkste onderdeel van dat masterplan is de Oosterweelverbinding, ook bekend als het BAM-tracé, die de Antwerpse Ring via een tunnel onder de Schelde sluit om het verkeer rond de stad in goede banen te leiden. De Oosterweelverbinding is erg omstreden, en werd in 2009 in een volksraadpleging al weggestemd door de Antwerpenaren.

Die fameuze Oosterweelverbinding is echter 'beslist beleid', de Vlaamse regering is niet van plan er nog op terug te komen. Omdat het Antwerpse stadsbestuur een afspiegeling vormt van de Vlaamse regering, blijft ook Bart De Wever achter de Oosterweelverbinding staan.

Koen Kennis (N-VA) speelt in dit dossier een belangrijke rol, omdat hij verschillende functies bekleedt. Hij is schepen voor Mobiliteit in Antwerpen, maar is tegelijk ook bestuurslid bij BAM. Hij vraagt dus als bestuurder van BAM vergunning aan waar hij vervolgens als schepen advies over moet geven.

Ringland strijdt al jaren voor een volledige overkapping van de Antwerpse Ring. Volgens Ringland en de andere burgerbewegingen is de Oosterweelverbinding te complex en te groot om overkapt te worden.

De Vlaamse Regering stelde een overkappingsintendant aan om na te gaan of de Oosterweelverbinding overkapt kan worden en om alle partijen zoveel mogelijk met elkaar te verzoenen. Ondertussen nam BAM reclamegoeroe Jan Callebaut onder de arm, die alle zeilen bijzet om de Oosterweelverbinding alsnog 'te verkopen' aan de Antwerpenaren.

Ringland en de Oosterweelverbinding zullen een belangrijke rol spelen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. N-VA houdt alle sleutels in handen, zowel in de Vlaamse regering als in Antwerpen. De partij beseft dat de slag om 't Schoon Verdiep moeilijk te winnen valt wanneer ze de kiezers de Oosterweelverbinding door de strot ramt en de droom van Ringland aan diggelen slaat.

Een overzicht van alle kampen, posities en tracés vind je in het artikel Lange Wapper revisited: BAM opnieuw zwaar onder vuur. Waarom de Antwerpse schepen van Mobiliteit zijn kat stuurde naar het Apache-debat lees je in het stuk Koen Kennis weigert debat Ringland.

Verder had Apache een interview met Alexander D'Hooge, de overkappingsintendant die Oosterweel en de overkapping van de Antwerpse Ring met elkaar probeert te verzoenen.

Freelance journalist Jochen Vandenbergh, die het Oosterweeldossier afgelopen tien jaar op de voet volgde, schreef voor Apache een gastbijdrage over het ontbreken van kritische berichtgeving omtrent het BAM-tracé, terwijl Ringland ongeveer dood en begraven werd verklaard: Liever een Antwerpenaar in het ziekenhuis, dan een Vlaming in de file.

info
panorama_fish_eye

Oktober 2022

Tom Cochez / 13-10-2022

Voor Oosterweel moet alles wijken

De Vlaamse Regering zet economie altijd boven volksgezondheid.
Demir Peeters
panorama_fish_eye

September 2022

Tom Cochez / 23-09-2022

Thomas Goorden: ‘Enorme zenuwachtigheid over verkeerde afloop Oosterweel'

Waarom pleegde Zuhal Demir (N-VA) een karaktermoord op PFAS-klokkenluider Thomas Goorden?
Thomas Goorden
panorama_fish_eye

December 2021

Steven Vanden Bussche / 28-12-2021

Boskap om asbest te verbergen én Oosterweel te depanneren

In Boom wordt geprotesteerd tegen boskap in natuurgebied om er Oosterweelgrond te bergen.
Een van de visvijvers in het natuurgebied Kleiputten Terhagen.
panorama_fish_eye

December 2019

Aubry Touriel / 04-12-2019

De Oosterweelsaga: overkapping van de burgerbeweging

De Oosterweelverbinding, het miljardenproject om de Antwerpse ring te sluiten, ligt aan de basis van wat is uitgegroeid tot wellicht het grootste participatieve laboratorium van…
BELGIUM ANTWERPEN RINGLAND FESTIVAL
panorama_fish_eye

Juni 2017

Tom Cochez / 14-06-2017

StRaten-generaal wint eerste slag om Oosterweel

Vlaamse Regering en BAM laten ‘beslist beleid’ officieel los en laten light-variant Oosterweelverbinding onderzoeken bij dienst MER.
POLITICS FLEMISH GOVERNMENT PRESS CONFERENCE OOSTERWEEL
Tom Cochez / 01-06-2017

Oosterweel: het wordt buigen of barsten

Worden actiegroepen aan het lijntje gehouden door Vlaamse Regering en BAM? Een recente voorstelling op het Antwerps districtscollege voedt de onrust.
Reporters_21556489-min
panorama_fish_eye

Januari 2017

Karl van den Broeck / 20-01-2017

Stevaert is dood, stop met zijn geest te bekampen

"De ring rond Antwerpen is een oude droom. Eentje uit de tijd dat de enige oplossing voor een mobiliteitsprobleem erin bestond om nieuwe wegen aan te leggen."
ringland
panorama_fish_eye

September 2016

Jochen Vandenbergh / 09-09-2016

Liever een Antwerpenaar in het ziekenhuis, dan een Vlaming in de file

Waarom verklaren media Ringland failliet, maar blijft het BAM-tracé gespaard van kritiek hoewel het niet voldoet aan normen inzake luchtkwaliteit en milieu?
sigridspinnox-24-2-compressor
panorama_fish_eye

Juni 2016

Tom Cochez / 24-06-2016

'Oosterweel aanleggen en overkappen moet in één keer'

Is Alexander D'Hooghe de man die Antwerpen leefbaar en mobiel maakt? Een uitgebreid interview met de overkappingsintendant.
Schermafbeelding 2016-06-23 om 17.25.18
panorama_fish_eye

Mei 2016

Tom Cochez / 20-05-2016

Koen Kennis weigert debat Ringland

Schepen en bestuurslid BAM komt terug op deelname aan debat met alle betrokkenen in De Roma na kritische analyse op Apache.
Reporters_21556489-min
Tom Cochez / 12-05-2016

Lange Wapper revisited: BAM opnieuw zwaar onder vuur

Rijdt de Vlaamse Regering zich opnieuw klem in de Antwerpse mobiliteitsknoop?
reporters_5194914-2-2-compressor
panorama_fish_eye

April 2016

Tom Cochez / 29-04-2016

BAM en de communicatieoorlog achter Ringland

Kaapt de Vlaams Regering het enthousiasme voor Ringland om een draagvlak voor de omstreden Oosterweelverbinding te vinden?
ringland-rivierenhof