Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Optima doet sociale vzw mobilant bloeden

Bert Blancke
wheelchair-749985_1920
rolstoel (Foto: pixabay)

Ik wil graag mijn 180.000 euro terug. Nog erger: niet mijn eigen geld, maar dat van mobilant vzw, de sociale onderneming waarvan ik directeur ben. Ook wij als kleine vzw investeren ons spaargeld. Onze voornaamste belegging: 45 begeleiders ondersteunen 400 personen met een mentale of fysieke beperking, mensen die vaak aan de rand van deze maatschappij staan en te kampen hebben met een scala aan (psycho-)sociale problemen.

Weg is nu het geld waarmee we projecten opzetten voor mensen met een beperking. We investeren in het creëren van betaalbare huisvesting, bieden gratis cursussen opvoedingsondersteuning aan, leiden onze mensen toe naar een passende dagbesteding opdat ze zich deel van de maatschappij zouden voelen, en maken hen weerbaarder, ook tegen malafide banken en kredietverstrekkers. Kortom, we ondersteunen onze cliënten op alle gebieden waar u het ook vast weleens moeilijk mee heeft, met dat verschil dat onze mensen zelf niet de mogelijkheid hebben om uit een neerwaartse spiraal te geraken.

En ja, wij krijgen subsidies van de overheid, en nee, die vlag dekt de lading niet. Daarom legden we destijds onze opbrengsten uit spaghetti- en palingfestijnen veilig - dachten we - te rusten bij uw bank.

Weg is ook het geld waarmee we ons personeel 3 maanden loon verzekeren, mensen die voor een maandloon van gemiddeld 1.600 euro elke werkweek opnieuw bijzonder geëngageerd, professioneel en creatief omgaan met de hun beschikbare tijd en middelen.

Tot slot, en niet in het minst, gaf het geld ons de mogelijkheid om met een gerust gemoed na te nadenken over de best mogelijke manier om mensen met een handicap in en rond Antwerpen te ondersteunen bij alle aspecten van hun leven.

Voor mobilant vzw is het in de aanloop naar 2020 elke dag weer vechten voor recht en erkenning in het continu veranderende zorglandschap. Wij kunnen elke cent gebruiken. Elke cent die nu vermoedelijk in het leer van uw Rolls Royce, het flanel van de sofa in uw yacht, de tannines van uw Châteauneuf du Pape zit. Elke cent van die 80.000 euro die al zeker niet uit het Garantiefonds zal komen.

En wij, wij zullen ons braaf wenden tot dat Garantiefonds. En we zullen lijdzaam afwachten of we de rest van onze spaarpot ooit nog terugzien. Wij, het personeel en de raad van bestuur van mobilant vzw, maar vooral honderden cliënten met een beperking kijken u recht in de ogen en wij walgen. Graaien, verkwisten en verkwanselen van geld dat voluit ter beschikking stond van mensen met een handicap, vinden wij waarlijk pervers en choquerend.

LEES OOK
Koen Smets / 30-09-2022

Winst- en andere motieven

Is het nastreven van winst in de zorgsector uit den boze?
eldery people
Dries Goedertier / 10-05-2021

Privatiseringsdecreet: zorg als vastgoedinvestering

Net op het ogenblik dat het zorgpersoneel op zijn tandvlees zit, wil de Vlaamse Regering de rode loper uitrollen voor de privatisering van de openbare woonzorgcentra en sociale…
pexels-matthias-zomer-339620
Tom Cochez / 31-03-2021

Hoopgevende vooruitzichten voor mei

Omdat de vaccinatie van de grootste groep risicopatiënten het zorgsysteem ontlast, kan er over een maand wellicht echt versoepeld worden.
tunnel-336693_1280