Dewaele Geert

Georges Timmerman
apache
Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs.

In september 2009 vertrok Michel Vandersmissen als hoofdredacteur van Het Nieuwsblad/De Gentenaar om senior writer te worden bij zusterkrant De Standaard. Dewaele werd toen adjunct-hoofdredacteur, samen met Guy Fransen. Het duo kreeg vanaf dat moment ad interim de leiding van de krant. Begin 2010 werden Dewael en Fransen formeel aangesteld als cohoofdredacteurs. Peter Vandermeersch was toen nog algemeen hoofdredacteur van de Coreliokranten.

Toen in 2010 bleek dat Het Nieuwsblad fakeberichten had overgenomen van het fictieve onderzoeksbureau Data Driven, een stunt van het Woestijnvisprogramma Basta, reageerde Dewael als volgt: 'Wij hebben in deze op Belga vertrouwd. Wij gaan ervan uit dat hun info betrouwbaar is, en wanneer we op zoek zijn naar korte nieuwsberichten, gebeurt het dat we die berichten zonder dubbele bronnencheck overnemen. Een praktijk die trouwens bij alle media wordt toegepast. Dat het deze keer fout is gelopen, is een signaal dat we daar in de toekomst nog voorzichtiger mee moeten omspringen.'

In september 2011 nam Dewaele uit eigen beweging en vrij onverwacht ontslag als cohoofdredacteur, naar eigen zeggen omwille van 'een samenspel van persoonlijke en professionele redenen'. Fransen bleef voorlopig alleen hoofdredacteur van Het Nieuwsblad. Enkele maanden na het vertrek van Dewaele, werd de hoofdredactie opnieuw versterkt met twee namen: Liesbeth Van Impe en Pascal Weiss. Van Impe werd in november 2011 benoemd tot politiek hoofdredacteur, Weiss werd hoofdredacteur nieuws. Bedoeling is dat het duo Van Impe-Weiss vanaf begin 2014 de redactionele leiding volledig in handen zal nemen en Fransen een andere functie zal krijgen binnen het bedrijf.

LEES OOK
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VERMEIREN Tessa

Tessa Vermeiren (geboren in 1949) was gedurende 24 jaar hoofdredacteur en redactiedirecteur van Weekend Knack. Ze heeft het blad op de kaart gezet, haar rol werd wel eens…
apache