ACHTEN Dirk

18 november 2011 Georges Timmerman
apache

Hij werkte bijna twintig jaar bij De Standaard. In 1983 begon hij op de politieke redactie. In 1989 werd hij chef binnenland en in 1993 hoofdredacteur van de krant. In 1999 werd hij als hoofdredacteur opgevolgd door Peter Vandermeersch. Achten kreeg toen de titel van uitgever en sinds 2001 is hij politiek analist.

Begin 2002 zei Achten de journalistiek vaarwel en werd politiek directeur van de Vlaamse Liberalen en Democraten (VLD), waar hij de politieke werking van de partij moest coördineren en de leiding kreeg over de research. Achten was geen onbekende voor Karel De Gucht, die net voor de overstap van Achten voorzitter was geworden van de VLD. Samen met Yves Desmet, destijds hoofdredacteur van De Morgen, schreef hij het boek Het einde der pilaren, de weergave van het Toscaanse gesprek tussen Johan Van Hecke en Karel De Gucht. Dat boek versnelde de breuk tussen Van Hecke en de CD&V.

Eind 2004 werd Achten door De Gucht, inmiddels minister van Buitenlandse Zaken, benoemd tot kabinetschef op Buitenlandse Zaken. Het was de eerste keer dat die functie niet naar een diplomaat ging. Drie jaar later werd Achten  directeur-generaal bilaterale zaken. In 2008 promoveerde hij tot voorzitter van het directiecomité bij Buitenlandse Zaken, zeg maar chef van de Belgische diplomatie.

LEES OOK
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VERMEIREN Tessa

Tessa Vermeiren (geboren in 1949) was gedurende 24 jaar hoofdredacteur en redactiedirecteur van Weekend Knack. Ze heeft het blad op de kaart gezet, haar rol werd wel eens…
apache