ANTHIERENS Johan

18 november 2011 Georges Timmerman
apache

Journalistieke dwarsligger Anthierens begon als chef vormgeving voor Humoradio, ging al snel schrijven voor De Post en Mimo en presenteerde het radioprogramma Charme van het chanson op de openbare omroep. In de jaren zeventig werd Anthierens bekend door zijn columns in Knack, destijds geleid door hoofdredacteur Frans Verleyen. Van 1973 tot 1982 had hij in dit weekblad een eigen rubriek, 'Ooggetuige'. Daarnaast verscheen hij als panellid in de Wies Andersen show en een reeks andere tv-programma's van de BRT.

In 1982 nam Anthierens ontslag bij Knack om hoofdredacteur te worden van het satirische weekblad De Zwijger. Het blad, bedoeld als een Vlaamse variant van Le Canard Enchaîné of Charlie Hebdo, werd opgericht door Anthierens en Herman Van Hove. Naast satire publiceerde het blad ook onderzoeksjournalistiek. De Zwijger verscheen vanaf januari 1982 en ging failliet in juni 1984.

Daarna werkte Anthierens als freelancejournalist voor diverse bladen, waaronder Panorama, De Volkskrant, de Nederlandse Playboy, Knack, Humo en De Morgen. Hij overleed in 2000 aan lymfeklierkanker. In 2003 verscheen een postume autobiografie van Anthierens, samengesteld door Brigitte Raskin en Karel Anthierens, met als titel Leve mij. Niemands meester, niemands knecht (uitgeverij Van Halewyck).

LEES OOK
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VERMEIREN Tessa

Tessa Vermeiren (geboren in 1949) was gedurende 24 jaar hoofdredacteur en redactiedirecteur van Weekend Knack. Ze heeft het blad op de kaart gezet, haar rol werd wel eens…
apache