SCHODTS Jan

18 november 2011 Georges Timmerman
apache

In 1980 werd Schodts hoofdredacteur van de BRT-wereldomroep en een jaar later van het tv-nieuws. In september 1988 stapte Schodts echter over naar de eerste commerciële tv-zender om hoofdredacteur te worden van het VTM-nieuws. Hij werd binnengehaald door Carlo Gepts, directeur-generaal van VTM en voormalig kaderlid van de groep-Hoste. 'Het uit de grond stampen van een volledig nieuwe tv-nieuwsdienst, en meewerken aan de opbouw van een honderd procent nieuw zendstation, dat is een kans die je maar één keer in je leven krijgt', redeneerde Schodts.

De samenwerking met VTM duurde tien jaar. In maart 1990 werd Schodts tijdelijk op bezinningsronde gestuurd, met een studieopdracht bij enkele buitenlandse zenders. Een maand later volgde zijn ontslag als hoofdredacteur en directeur van de nieuwsdienst. Gepts was een half jaar eerder al opgestapt bij VTM. Na het ontslag van Schodts, toen er een tijdlang geen hoofdredacteur was op de VTM-nieuwsdienst, profileerde Gaby Feyaerts zich als de eigenlijke chef. Na een aantal maanden werd ze ook benoemd tot hoofdredacteur en opvolgster van Schodts.

In augustus 1994 dook Schodts weer op, deze keer als senior advisor van VT4, de toenmalige SBS-zender die begin 1995 werd opgestart. Opnieuw werd Schodts binnengehaald door Carlo Gepts, die inmiddels algemeen directeur was van VT4. Schodts werd genoemd als mogelijke hoofdredacteur van de nieuwsredactie van VT4, maar die job ging uiteindelijk naar Robert Esselinckx (ex-VTM). Schodts bleef wel senior advisor van het nieuwe commerciële tv-station.

'Ik heb VT4 van in het begin gewaarschuwd', vertelde Schodts later. 'Nieuws maken is zeer duur, en we zijn er niet toe verplicht. Laten we daar eens serieus over nadenken. Maar men vond toen dat een tv-station zonder nieuws geen volwaardig station was. Bon. Later heeft men het nieuws toch afgeschaft. Ik vond dat niet erg; mijn contract liep verder. Ik ben toen de omroepsters een beetje gaan coachen. Dat was heel leuk: ik zat de hele dag tussen jonge, mooie vrouwen. Tot VT4 even later ook de omroepsters naar huis stuurde. Uiteindelijk ben ik zelf naar Carlo Gepts gestapt en heb ik gezegd: "Een nieuw contract opstellen heeft geen zin; hier is geen werk meer voor mij." Enkele maanden later heb ik mijn pensioen aangevraagd.' Tot 1995 werkte Schodts nog als presentator mee aan de uitzendingen door derden van de CD&V, die werden verzorgd door de Christendemocratische Omroep.

LEES OOK
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VERMEIREN Tessa

Tessa Vermeiren (geboren in 1949) was gedurende 24 jaar hoofdredacteur en redactiedirecteur van Weekend Knack. Ze heeft het blad op de kaart gezet, haar rol werd wel eens…
apache