VAN EYNDE Jos

Georges Timmerman
apache

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet. Na de oorlog, in 1944, werd Van Eynde hoofdredacteur van Volksgazet. Hij bleef in deze functie tot 1977. Als politiek journalist en politicus stond hij bekend om zijn brutale stijl en zijn ongezouten aanvallen op politieke tegenstanders, vandaar zijn bijnaam 'de Bulderbizon'.

Van 1964 tot 1977 was Van Eynde gedelegeerd bestuurder van Uitgeverij Ontwikkeling, de uitgever van Volksgazet. De krant, opgericht door Camille Huysmans in 1914, ging op 14 juli 1978 roemloos ten onder in een faillissement. Dat de tijd van de partijgebonden pers voorbij was en dat een krant ook een commercieel product was geworden, ging er bij Van Eynde niet in. Een samenwerking met de Gentse zusterkrant Vooruit zag hij ook niet zitten. In 1978, na het faillissement, ontstond uit een fusie van de restanten van Volksgazet en de Vooruit uiteindelijk De Morgen, met Paul Goossens als eerste hoofdredacteur.

Van Eynde combineerde zijn hoofdredacteurschap met politieke mandaten als volksvertegenwoordiger (van 1946 tot 1977) en gemeenteraadslid in Berchem (van 1959 tot 1976). In 1969 werd hij benoemd tot minister van Staat. Van 1971 tot 1973 was Van Eynde samen met Edmond Leburton covoorzitter van de toen nog unitaire BSP, en van 1973 tot 1975 vervulde hij dezelfde functie samen met André Cools. Minister werd Van Eynde nooit, hoewel hij tweemaal werd gevraagd. Telkens weigerde Van Eynde omdat hij geen afscheid kon nemen van Volksgazet.

LEES OOK
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VERMEIREN Tessa

Tessa Vermeiren (geboren in 1949) was gedurende 24 jaar hoofdredacteur en redactiedirecteur van Weekend Knack. Ze heeft het blad op de kaart gezet, haar rol werd wel eens…
apache