Why Bombing The Kunduz Hospital Was Probably a War Crime

Jan Walraven
kunduz intercept
Screenshot The Intercept
kunduz intercept
Screenshot The Intercept

Eerder deed journalist Glenn Greenwald al uit de doeken hoe de Amerikaanse uitleg van het dodelijke incident voortduren werd aangepast. Van een initiële verontschuldiging voor het tragische incident, naar een verantwoording voor de luchtaanval.

Er werden volgens de Amerikanen niet enkel Talibanstrijders verzorgd in het ziekenhuis - een doorn in het oog van het Afghaanse leger, er was ook een vuurgevecht aan de gang. Artsen Zonder Grenzen, dat het getroffen ziekenhuis uitbaatte, ontkent ten stelligste dat er voorafgaand aan de luchtaanval gevochten werd in het ziekenhuis.

De aanval op het ziekenhuis in Kunduz is bovendien allesbehalve uniek.

De stukken kan je hier en hier lezen.

LEES OOK
Sylvain Malcorps / 01-12-2011

Innemend videoportret van Afghanistan

Regisseurs Salome en Lukas Augustin monteerden een prachtig portret van het Afghaans dagelijks leven.
apache